01 Юни 2020понеделник20:31 ч.

Мерките на правителството продължават да изключват големи групи нуждаещи се от подкрепа българи

ГЕРБ отстъпиха за извънредните правомощия

Кирил Ананиев се размина с обявяването на епидемична обстановка, отговорността остава в МС

/ брой: 88

автор:Юлия Кулинска

visibility 574

След многобройните предупреждения, че промените в Закона за здравето противоречат на конституцията, ГЕРБ отново дадоха заден за идеите си. Управляващите решиха да се съобразят с БСП и така здравният министър Кирил Ананиев се размина с увеличаването на правомощията си. Правната комисия в парламента гласува Министерският съвет да обявява извънредна епидемична обстановка. 

Депутатите приеха 8 критерия, по които да се определя дали да бъде обявено извънредно епидемично положение в страната. Те обаче бяха разкритикувани от депутата от "БСП за България" проф. д-р Георги Михайлов. Според него се създава възможност министърът да създаде епидемична обстановка по най-различни поводи. Това не са критерии, а общи фрази за всички инфекциозни заболявания, които създават условия за своеволия и са напълно излишни", поясни проф. Михайлов и поиска те да бъдат заличени. 

За всички нарушители на мерките глобата ще бъде от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лева. Всички болни и доказани носители на вируса, отказали или неизпълнили задължителната изолация или лечение, ще се наказват с глоба от 5000 лева. За нарушителите на задължителната карантина санкцията е същата, прие правната комисия.

От БСП предложиха всеки самоосигуряващ се, който не може да извършва дейност, да получи по една минимална заплата и осигуровки или 725 лв. за всеки месец от извънредното положение. Надя Клисурска изложи идеите на БСП, с които се настоява всички, които са използвали платения си годишен отпуск по време на извънредното положение, да получат още 5 дни допълнителна почивка. Тя настоя за 20 работни дни платен годишен отпуск за родители, чиито деца не ходят на детски ясли и училища заради епидемията. Социалистите искат увеличаване от 9 на 17 лв. на минималнотo дневно обезщетение за безработица, 9% ДДС за храните и лекарствата, а зеленчукопроизводители, овощари, животновъди да могат да ползват 50 млн. лв. безлихвена помощ. Крум Зарков напомни, че след среща с представители на НСОРБ БСП внесе предложение местната власт да получи с 10% повече средства  от държавния бюджет.

Остава следенето на трафичните данни за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация, лечение и карантина.

Чрез заключителните и допълнителни разпоредби в Закона за здравето се променят текстове и в редица други нормативни актове.  Няма да има национално външно оценяване за учениците в 4 и 10 клас. Мярката 40/60 ще важи още един месец след отмяната на извънредното положение. До 13 юли няма да се налагат запори на банкови сметки на физически лица, върху заплати и пенсии. Няма да се извършват описи на вещи и недвижими имоти, собственост на граждани, освен за задължения за издръжка. След изтичане на извънредното положение от 14 май спрените срокове по делата започват да текат. 

Днес парламентът на извънредно заседание ще обсъди и гласува промените на второ четене.

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 89

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 91

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 305

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 416

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 600

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 674

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 498

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ