21 Ноември 2019четвъртък04:52 ч.

ГЕРБ няма да отстъпи за осветляването на разузнавачите

Военното и цивилното разузнаване не трябва да се обединяват, категорични са от БСП

/ брой: 20

автор:Юлия Кулинска

visibility 431

ГЕРБ няма да се съгласи да отмени осветляването на кадрите на бившата Държавна сигурност по горните етажи на разузнаването, стана ясно вчера от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов по време на дебатите по законопроекта за управление на системата за защита на националната сигурност. ДУМА припомня, че преди време от БСП предупредиха, че промяната ще засегне 1000 души "действащи разузнавачи, включително зад граница, в рискови страни", и поискаха от президента да наложи вето. Той обаче пусна новите текстове.
Дебатите започнаха с остра конфронтация между Цветанов и Иван Костов. Лидерът на ДСБ  провокира министъра с изявлението, че сините няма да подкрепят законопроекта по ред причини, включително и защото са снели доверието си от вътрешния министър.
Видимо разгневен, вицепремиерът изрече куп невъздържани реплики, сред които се открои: "Аз не съм станал министър, за да ме обичате. Когато идвахте в моя кабинет, ме подкрепяхте, а тук на трибуната заявявате, че не ме обичате. Знам, че няма да ме обичате, нито ще ви искам дъщерята, за да се женя за нея, нито пък искам да влизам във вашето семейство. Нито пък искам да ме обичат от БСП, които постоянно ме критикуват". Човек наистина трябва да е загубил контрол върху нервите си, за да говори кой го обича и кой не го обича и да страда от трибуната за това, че не го обичат", контрира Костов.
Извън личните нападки, дебатите по закона преминаха най-вече в критики към него. Според сините и ДПС в него не са прецизно формулирани функциите на новия Съвет за сигурност към премиера. Юристите на ГЕРБ защитиха проекта с мотива, че решенията, които той ще взема, ще имат консултативен и координиращ характер и няма да изземват функциите на премиера. Павел Димитров от мнозинството заяви, че законопроектът закрепва ролята на МС като основния орган, на който по Конституция е възложено управлението на националната сигурност.
Добре е, че има законова регламентация на Съвета за сигурност, но очакванията за рамков закон не са защитени, заяви Ангел Найденов. В рамков закон за националната сигурност трябва да се очертае системата като структура и като взаимодействие между отделните структури, посочи той. "Очакванията на всички са да бъде представен рамков закон за системата за национална сигурност, а не само за системата за нейната защита. Законът не отговаря на предварителните претенции да регулира системата", коментира депутатът."Защо никъде не виждаме очертани субектите на националната сигурност? МС е един от субектите. Къде са специализираните комисии, армията, службите, местната власт, къде са онези над 100 000 охранители? Кои са средствата, които ще бъдат ангажирани, когато задействаме системата за национална сигурност?", попита Найденов. Военното и цивилното разузнаване не трябва да се обединяват, обясни по-късно той при дебатите на законопроекта за военното разузнаване.
Независимо от критиките, депутатите приеха вчера на първо четене законопроектите за управление на системата за защита на националната сигурност и за военното разузнаване.
 

Социални работници излизат на стачка

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 224

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

автор:Юлия Кулинска

visibility 89

/ брой: 224

Предлагат работодателят да плаща до 15 дни болнични на година

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 224

БСП иска изслушване на министри заради водната криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 78

/ брой: 224

Предизборен дуел на Джонсън и Корбин

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 224

Путин е недоволен от ръста на доходите

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 224

Признаването на Косово струвало... $2 милиона

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 224

Над 120 журналисти в турските затвори

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 224

Въздаяние за предателството винаги идва

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 224

Тунелът

автор:Йонко Бонов

visibility 114

/ брой: 224

Фактите vs. Властта

visibility 107

/ брой: 224

Йордан МЛАДЕНОВ: Ще управлявам прозрачно, с ясни правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 80

/ брой: 224

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ