18 Февруари 2020вторник05:15 ч.

ГЕРБ няма да отстъпи за осветляването на разузнавачите

Военното и цивилното разузнаване не трябва да се обединяват, категорични са от БСП

/ брой: 20

автор:Юлия Кулинска

visibility 447

ГЕРБ няма да се съгласи да отмени осветляването на кадрите на бившата Държавна сигурност по горните етажи на разузнаването, стана ясно вчера от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов по време на дебатите по законопроекта за управление на системата за защита на националната сигурност. ДУМА припомня, че преди време от БСП предупредиха, че промяната ще засегне 1000 души "действащи разузнавачи, включително зад граница, в рискови страни", и поискаха от президента да наложи вето. Той обаче пусна новите текстове.
Дебатите започнаха с остра конфронтация между Цветанов и Иван Костов. Лидерът на ДСБ  провокира министъра с изявлението, че сините няма да подкрепят законопроекта по ред причини, включително и защото са снели доверието си от вътрешния министър.
Видимо разгневен, вицепремиерът изрече куп невъздържани реплики, сред които се открои: "Аз не съм станал министър, за да ме обичате. Когато идвахте в моя кабинет, ме подкрепяхте, а тук на трибуната заявявате, че не ме обичате. Знам, че няма да ме обичате, нито ще ви искам дъщерята, за да се женя за нея, нито пък искам да влизам във вашето семейство. Нито пък искам да ме обичат от БСП, които постоянно ме критикуват". Човек наистина трябва да е загубил контрол върху нервите си, за да говори кой го обича и кой не го обича и да страда от трибуната за това, че не го обичат", контрира Костов.
Извън личните нападки, дебатите по закона преминаха най-вече в критики към него. Според сините и ДПС в него не са прецизно формулирани функциите на новия Съвет за сигурност към премиера. Юристите на ГЕРБ защитиха проекта с мотива, че решенията, които той ще взема, ще имат консултативен и координиращ характер и няма да изземват функциите на премиера. Павел Димитров от мнозинството заяви, че законопроектът закрепва ролята на МС като основния орган, на който по Конституция е възложено управлението на националната сигурност.
Добре е, че има законова регламентация на Съвета за сигурност, но очакванията за рамков закон не са защитени, заяви Ангел Найденов. В рамков закон за националната сигурност трябва да се очертае системата като структура и като взаимодействие между отделните структури, посочи той. "Очакванията на всички са да бъде представен рамков закон за системата за национална сигурност, а не само за системата за нейната защита. Законът не отговаря на предварителните претенции да регулира системата", коментира депутатът."Защо никъде не виждаме очертани субектите на националната сигурност? МС е един от субектите. Къде са специализираните комисии, армията, службите, местната власт, къде са онези над 100 000 охранители? Кои са средствата, които ще бъдат ангажирани, когато задействаме системата за национална сигурност?", попита Найденов. Военното и цивилното разузнаване не трябва да се обединяват, обясни по-късно той при дебатите на законопроекта за военното разузнаване.
Независимо от критиките, депутатите приеха вчера на първо четене законопроектите за управление на системата за защита на националната сигурност и за военното разузнаване.
 

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ