02 Октомври 2023понеделник15:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

ГЕРБ ни водят към гибелна водна криза

Урокът от Перник не е научен, в Хасково извършиха престъпление спрямо хората

/ брой: 237

visibility 2117

Емил ГЕОРГИЕВ,
председател на ПК "Екогласност"

България се намира не само в тежка политическа, но и в институционална криза, при която ГЕРБ и тяхната преторианска гвардия "Обединени патриоти" се интересуват единствено как на всяка цена да изкарат мандата си и замитат под килима проблемите с очакваните водни кризи у нас. На дневен ред е Бургас, но бъдете сигурни, че ще има и други региони. Явно урокът от Перник не е научен. Това не би трябвало да учудва, защото поуки се взимат от ерудирани управляващи с експертиза и с чувство за национална отговорност.  Властта днес нито е ерудирана, нито е национално отговорна. А за екоминистър Емил Димитров като експерт въобще не може да се говори.

Преди две седмици министърът потвърди това, за което повече от една година ние от коалиция "БСП за България" предупреждаваме - че се задава гибелна водна криза. За съжаление, управляващите се отнесоха с изключително високомерие към сигналите ни. За тях като правило е важно самоизтъкването. Ще си послужа с пример как в един дъждовен ден през октомври 2016 г., малко преди президентските избори, бившият министър на МРРБ Лиляна Павлова се хвалеше, че ще разреши проблема с недостига на питейна вода за Перник,  като се санира стената на язовир "Студена". Говореше с патос и за това, че след като денят е дъждовен, всичко ще върви като по вода и няма да има криза. Накрая се оказа, че от толкова вървене като по вода се стигна до сухи чешми и перничани все още се питат къде потънаха милионите...

Всички, които чухме драматичната изповед на Ревизоро в НС, залял ни с водопад от думи, си задавахме въпроса откъде той набра смелост да твърди, че предстоят не само водни кризи, но и водни бунтове. Може би усети края на политическия брак по сметка на ГЕРБ и "Обединени патриоти"? Само след час обаче, привикан на отчет пред господаря си Бойко Борисов, Водозоро изпадна в раздвоение на личността и се отрече от изреченото пред депутатите. Заедно с него бяха повикани и министърките на регионалното развитие и на земеделието и пред тях премиерът бащински прегърна Емил Димитров. След което последва тишина. А тя наведе на мисълта, че ГЕРБ и ВМРО проведоха поредната пиар акция за замазване на очите и за усвояване на 60 милиона лева за изграждане на деривацията между язовирите "Камчия", "Ахелой" и "Порой". Усвояване на милиони без задължителната обществена поръчка. Предстои да видим дали мнозинството в Народното събрание ще узакони и тази далавера.

В европейска държава с нормално управление министърът, който контролира водите и с подписа си разпорежда източване на водоемите, неизменно подава оставка, след като съобщава, че към 27 ноември т.г. в язовир "Камчия" от общ обем от 230 млн. куб.м са останали не повече от 40 млн. куб.м и пред хуманитарна криза са поставени общини като Бургас, Карнобат, Айтос и още няколко в област Бургас, както и голяма част от Южното Черноморие. Да, в нормална държава това щеше да е факт, но не и на територията на Бойко Борисов.

Впрочем, проблемът с питейната вода има и друго измерение - лошото качество. Ще припомня случая с радиоактивно замърсената питейна вода в Хасково. Там водата и сега е вредна за пиене, защото е радиоактивна с алфа-частици. Въпреки това, при допуснати явни нарушения на Закона за водите и Наредба щ9 за качество на водата, КЕВР   утвърди бизнес плана на ВиК в Хасково и цената за 1 куб.м се увеличи с 50 ст.

Припомням, че качеството на питейната вода се определя от Наредба щ9 от 16.03.2001 г. Съгласно нея ръководството на ВиК в Хасково е длъжно да предприема всички необходими мерки, за да се осигури снабдяването на хасковлии с безопасна и чиста вода. По смисъла на чл. 3, ал. 2 от наредбата тя е безопасна и чиста, когато не съдържа радиоактивни и други вещества, които представляват потенциална опасност за здравето на човека. Фактите показват, че през последните четири години ВиК в Хасково доставя негодна за пиене и потенциално опасна за здравето на потребителите вода. Когато тя е негодна за договореното предназначение, доставчикът - водното дружество, не само че не трябва да повишава цената, но трябва дори да я намали.

Не се знае откога водата в Хасково е неподходяща за питейни нужди и приготвяне на храна и чия е вината във времето, но информацията за радиоактивното замърсяване стана достояние на хасковските потребители едва през пролетта на 2017 г. 

В качеството си на председател на Федерацията на потребителите в България и на основание Закона за достъп до обществената информация поисках от директора на РЗИ в Хасково да ми се предоставят всички протоколи от последните изпитани проби вода относно съдържанието на радиоактивни елементи. От получената информация стана ясно, че за последните месеци са взети проби от девет  различни пункта на територията на града. Във всяка от пробите е доказано съдържание на алфа-частици от 2 до 5 пъти над допустимото. 

От това следва, че управителят на Хасковска област д-р Стефка Здравкова, кметът на Хасково Станислав Дечев и директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова са разполагали с информация за наднорменото съдържание на алфа-частиците във водата. Те излъгаха хасковлии, че съдържанието на радиоактивния елемент е в границите на пределно-допустимата норма и водата вече може да се използва за питейни нужди и приготвяне на храна. С това и тримата създадоха предпоставки за застрашаване на живота и здравето на хората. Затова в качеството си на председател на Федерацията на потребителите в България прецених, че съм длъжен да сигнализирам главния прокурор с искане да бъде извършена предварителна проверка и при наличие на достатъчно данни да бъде образувано досъдебно производство срещу  отговорните лица. Сигналът е препратен в Районната прокуратура в Хасково. Надявам се, че там няма т.нар. гнили ябълки и ще бъде потърсена отговорност от виновните лица.

Ако приемем, че областният управител и кметът на общината са некомпетентни по този въпрос, което не подлежи на съмнение, то директорът на РЗИ би трябвало да е наясно с всичко. От една страна, си обяснявам укриването на по-високите стойности на алфа-частиците с желанието на активистите на ГЕРБ да се подмажат на лидера си Бойко Борисов, пред когото са рапортували, че ще се справят с проблема. От друга, явно и тримата страдат от синдрома на "свещената крава", т.е. смятат, че са недосегаеми. Нищо лошо, но в случая става въпрос за здравето и живота на хората, което по същество е престъпление по служба. По всичко личи, че от същия синдром страдат и тримата депутати на ГЕРБ от Хасковския регион, които заплашиха председателя на коалиция "БСП за България" Корнелия Нинова, че ще сигнализират главния прокурор за т.нар. от тях "неверни твърдения" за лошото качество на водата. След което замълчаха като глухари в любовен период - нито приемат, нито предават...

Не влязохме в безпринципни сглобки

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 189

Недоволните миньори и енергетици отказаха среща с премиера Денков

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 189

40 000 е-извинителни бележки са издадени за 15 дни

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 189

Аптеки искат доплащане за лекарства за множествена склероза

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 189

За осем месеца банките са спечелили рекордните 2,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 189

НАП публикува новите си сметки

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 189

ЕК дава още пари за терминала в Александруполис

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 189

"Булгаргаз" предлага газът през октомври да е с 4,6 % по-евтин

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 189

Словашките социалисти начело след вота

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 189

Взрив в центъра на Анкара

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 189

Няма българизация, а сърбизация в РСМ

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 189

Китай празнува за пръв път след КОВИД-19

автор:Таня Глухчева

visibility 131

/ брой: 189

Под игото на ЕС

автор:Нора Стоичкова

visibility 172

/ брой: 189

Есесовците на властта

автор:Александър Симов

visibility 182

/ брой: 189

Путин спечели в Словакия

автор:Таня Глухчева

visibility 154

/ брой: 189

Време е за промяна на порочния модел на управление!

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ