19 Октомври 2021вторник09:59 ч.

Татяна Буруджиева:

ГЕРБ искат да преобърнат политическата ситуация

Чупим рекордите на Гинес с "ноу хау"-то на парламентарна партия, която смята, че няма нужда от парламент, казва депутатът от Коалиция за България

/ брой: 231

автор:Юлия Кулинска

visibility 10

- Г-жо Буруджиева, как ще коментирате поведението на ГЕРБ, които вчера отново провалиха заседанието на Народното събрание?
- ГЕРБ не се съобразяват с вота на собствените си избиратели. Те все още не са се примирили с резултата от изборите и се опитват да обърнат политическата ситуация чрез бламиране на НС. ГЕРБ едва ли не искат да правят "избори до дупка", докато не дадат листчето с написания резултат, който ще ги устрои да стоят в тази зала. От тази ситуация обаче не печели никой и тя е изключително вредна. Не можем да бъдем затворници на залата, защото парламентът има много и различни функции. България е част от европейските и световни процеси и има различни ангажименти в това отношение. Освен това човек може да се разболее, да има лични проблеми и не е възможно да се държим като в казарма или като на поляната в квартала, където, ако не ме включите във вашата групичка да играем, ще ви прецакам всички. Когато говорим за публичните действия на политиците, трябва да си даваме сметка, че никога подобни неща не са със знак плюс.
Не мога да дам разумно обяснение на факта, че най-голямата парламентарна група, тази на ГЕРБ, се отказа от едно от най-важните средства, с които разполага - парламентарния контрол. Може би заради наличието на някои неудобни въпроси за тях, на които трябваше да отговаря министърът на вътрешните работи, не знам.
- Не е ли кворумът функция на всеки един народен представител?
- Да, кворумът е функция на всеки депутат. Не е коректно и няма такава практика и теория, която да връзва кворума с една политическа партия. Тук е нонсенсът на това, което прави ГЕРБ, защото има безкрайно много начини да покажеш какви са позициите и политиката ти. България е на път да счупи рекордите на Гинес заради това, че имаме парламентарно представена партия, която смята, че няма абсолютно никаква нужда от парламент.
- Ако бившите управляващи продължат да бламират заседанията на парламента, какви ще се последствията от тяхното поведение?
- Ако ГЕРБ продължава така, неминуемо ще се стигне до предсрочни избори. Не е нормално да стоим и да кърпим един парламент само заради това, че има хора, които не желаят да бъдат парламентаристи. Но бих попитала тези, които искат по този начин да си отиде това Народно събрание, дават ли си сметка, че щом не искат и не знаят да работят като парламентаристи, каква е логиката да бъдат избирани? Това е най-вредното нещо, което може да си направи една парламентарна партия.
- БСП ще обсъжда ли идеята за разпускане на парламента?
- Тепърва трябва да обсъдим и да вземем решение какво ще е поведението на депутатите от Коалиция за България в тази ситуация, когато в крайна сметка имаме партия, която не желае да следва демократичните правила и процедури. С провалите на кворумите ГЕРБ за пореден път доказаха, че не признават и не се се съобразяват с вота на хората и резултатите от изборите. Искат предсрочен вот. А какви са гаранциите, че ГЕРБ и на следващи, и на по-следващи, и на всякакви избори ще признае резултатите, ако не ги устройват отново...?! Това е проява на изключително странна и излизаща извън рамките на каквото и да било разбиране демократична политическа култура.
- Какъв е вашият коментар за отсъствието на "Атака" при обсъждането на вота на недоверие към правителството?
- "Стайното цвете" е раздрусано и всяка партия носи отговорност за своите действия. Допускам, че парламентарната група на ГЕРБ нарочно може да са насрочили дебатите и гласуването на първия вот на недоверие в отсъствието на партията на националистите и това е било добре планирано предварително. Но само народните представители от "Атака" могат да разсеят или да потвърдят моите съмнения. Категорична съм, че трябва да има дискусия в Народното събрание по повод пътуването на народните представители от ПГ на "Атака" и тиражираната срамна случка в ресторанта в Брюксел. Само по този начин депутатите ще имат своя шанс да изложат позицията си, да разкажат истината и да опровергаят или не написаното по този повод.
- Вие сте член на комисията по културата и медиите. Трябва ли да има промени в Закона за медиите? 
- Когато не функционира добре демокрацията, няма как да има нормална медийна среда. Трябва да е ясна собствеността на всяка медия, защото може да няма ясен данъкоплатец. Законът за електронните медии е от началото на 90-те години и с него не могат да бъдат уредени новите процеси, които текат в медиите. Затова той трябва да бъде променен, но това трябва да стане с консенсус. Нужни са сериозни дебати как това да стане, и в обществото, и в медиите и в парламента.

 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 274

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 257

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ