23 Септември 2021четвъртък11:59 ч.

ГЕРБ бърка цели със средства и приоритети

Затова е нужна алтернативна управленска стратегия, която могат и трябва да реализират левите сили

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 1162

Доц. д-р Гале Христов

На 5 юли 2009 г. българските избиратели за втори път през последните 10 години се предовериха на "месия", който едва ли не с магическа пръчка ще реши проблемите на страната, на всеки един от нас. Както Симеон Сакскобургготски остана в съзнанието на народа с обещанието си за 800 дни да направи така, че българинът да живее и работи далеч по-добре. Този път избирателят повярва на Бойко Борисов и на създадената от него партия ГЕРБ.
Оттогава измина повече от година, което дава основание да се направи една по-обобщена оценка на извършеното и да се направят съответните изводи и прогнози.
Парламентът и правителството предприеха само мерки и действия, които имат задължителен характер. С много усилия и загуба на време бе приет правилник за работата на парламента. Народното събрание взе популистко решение депутатите да не излизат в отпуск, но практически бездействаше, тъй като нямаше какво да обсъжда.
Работата на парламента, досегашните изяви на някои от народните представители показват, че редица от тях са неподготвени за отговорната работа, с която са се заели. И с невъоръжено око се вижда, че действията на знакови фигури като Цецка Цачева, Искра Фидосова са далеч от сериозните изисквания, предявявани към съвременните политици.Голяма част от приетите закони не се характеризират с добро качество и затова рейтингът на парламента чувствително падна. За това не може да помогне и дирижираната дисциплина, демонстрирана от народните представители от ГЕРБ.
Основното, което предлага новоизбраният министър-председател и членовете на кабинета през изминалите месеци, бе да обвиняват правителството на Сергей Станишев и отделни министри за извършени, според тях, нарушения и "престъпления", без да си дават труд да доказват. Направен бе сериозен опит да се диктува на съдебната система какво да й бъде поведението при решаване на въпроси, които са от нейната компетентност.
Разбира се, задължение на всеки управленец е да прави анализ на положението в съответната сфера, която поема, но това би следвало да се прави заинтересовано, а не театрално и с отправянето на недоказани обвинения. Правителството е далеч от големите образци в съвременния мениджмънт. Великият управленец Лиакока напуска "Форд". Поканен е в компанията "Крайслер", измъква я от фалита, без да каже публично и дума срещу "Форд".
Налице са прояви за провеждане на конфронтационна политика. Не се приема и най-добронамерената критика. Правителството не реагира адекватно на икономическата криза. Спадът в икономиката за 2009 г. е над 5%. Нищо конкретно не бе направено за широко рекламираните мерки за привличане на допълнителни средства от митниците. Бяха дадени обещания, че само от спиране на контрабандата в държавната хазна ще влязат над 2 млрд. лева.
Само за първите два месеца на тази година спадът във вноса е 15%. Спадът за външната търговия за 2009 г. е 29,5%. Несъбраните приходи само за първия месец на годината бяха 500 млн. лева. Държавата дължи пари на общините и фирмите, което ги затруднява изключително много. Заплатите и пенсиите са замразени. Започнаха протести на лекари, студенти, учени. Безработицата достигна над 10%.
Главната причина за състоянието, в което се намира страната, се корени в липсата на компетентност у управляващите и налаганият стил, който е далеч от научните изисквания. В подкрепа на това изключително важно твърдение могат да се изтъкнат няколко примера.
Разработената и утвърдена програма на правителството за работата през мандата бе в доста суров вид. По-внимателният прочит дава възможност да се види, че правителството няма ясна визия какво ще прави през мандата си. Няма средносрочни, няма краткосрочни цели, бъркат се цели със средства и приоритети. Когато нещата не са изяснени в теоретикопрактически аспект и няма ясни разработки, не могат да се очакват конкретни резултати. Даже Бойко Борисов демонстрира своето пренебрежително отношение към разработването на каквито и да е документи. В това отношение той повтаря небезизвестния Филип Димитров.
Работата е на парче, ден за ден, виновни са другите за каквото и да е. Не се изпълняват дори правителствени решения. За какво говори фактът, че министър-председателят едва ли не се хвали, че разпределя всеки лев къде да отиде, не се доверява на министерствата и отделните министри. Отделни министри говорят непремерено, а после се дават обяснения и оправдания. С цялостното си поведение Симеон Дянков демонстрира некомпетентност, неуважително отношение към българския народ и отделните институции. Пред медиите се говорят често неистини. Проявява се с нищо не потвърдено самочуствие, да не говорим за тщеславие. Провеждат се показни акции срещу организираната престъпност, по които предварително се вдига пушилка до Бога. И досега правителството няма ясна антикризисна програма, за която настояват и партньорите на ГЕРБ. Нищо не се прави за засилване на потреблението. Европейският съюз обяви 2010 г. за година за борба с бедността, но досега правителството и дума не споменава по този въпрос. Бойко Борисов се държи менторски, служи си със заплахи.
Европейският съюз разработва стратегия за развитие до 2020 г. Във връзка с това президентът Георги Първанов поставя въпроса за разработване на стратегия за развитието на страната до 2020 г. Известно е, че ЕС работи планово и стратегически. Досега правителството обаче не предприема нищо конкретно по този най-важен въпрос. Не е последователна и ясна позицията по изграждане на АЕЦ "Белене", участието в "Набуко" и "Южен поток".
Поради липса на конкретна визия, концепция и стратегия и на целенасочени действия за усвояване на европейските фондове практическите резултати са просто плачевни.
Главният извод е, че управляващите нямат възможност и опит ефективно да ръководят страната в разразилата се криза и изоставането в социалната сфера става все по-сериозно. Неспособността адекватно да се решават текущите и стратегическите въпроси обаче неминуемо ще се отразява на рейтинга на ГЕРБ. Но тяхното управление е гибелно за страната.
Затова е нужна алтернативна управленска стратегия и политика, която могат и трябва да реализират левите сили - БСП, социалдемократическите, комунистическите и други националноотговорни партии.
Настоящето и бъдещото развитие на страната, което е свързано с перспективно изградена икономика и култура, с решителна борба с бедността и за повишаване на доходите на хората, настоятелно поставят въпроса за обединение на левите сили, за да излезе страната от положението, в което се намира.
Колкото по-бързо се осъзнае необходимостта от това обединение и се предложат реални алтернативи, толкова по-добре ще се отрази на развитието ни.
 

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ