28 Юли 2021сряда22:45 ч.

Интервю

Георги Василев: Всички знаят отдавна за измамите с евросубсидии

Властта иска да мълчим, за да не се дразни ЕС, който отпуска парите, казва организационният секретар на Асоциация "Български пипер"

/ брой: 108

автор:Ростислава Иванова

visibility 1490

ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ е роден през 1960 г. в с. Войника, Ямболско. Организационен секретар е на браншовото сдружение Асоциация "Български пипер", представляващо 240 производители, преработватели и търговци на пипер у нас, които произвеждат над 70% от културата. В интервюта за различни медии той алармира за източването на милиарди евросубсидии чрез фиктивни обработваеми площи по схемите за обвързана подкрепа. Скандалът обаче гръмна преди дни след публикуването на скандално видео със земеделската министърка Десислава Танева по време на консултативен съвет за бранша, проведен онлайн на 27 март. На молбата на Василев министерството да представи на асоциацията изчисления за надплатените помощи от ЕС, тя признава, че нередностите са в такива мащаби, че ЕС може да ни отреже парите, и отправя гневен съвет към производителите да си мълчат и да не питат.

"Целта е България да не произвежда зеленчуци"

- Г-н Василев, хвърлихте бомба в държавата...

- Бомбата я хвърли министър Танева. Откога автоголът се води за атака!? Не аз сложих думите в устата й. Нелепо е твърдението, че думите й били извадени от контекста. Във видеото няма нищо манипулирано - махано или слагано, всичко е 100% вярно. Разговорът между нея и мен го слушаха още 11 шефове на асоциации на зеленчуци и плодове. От ГЕРБ ще изкарат това атака от мен или от БСП! Но това не е вярно. Аз нямам техническа възможност да запиша видеото от разстояние. Чувам, че са го изтъргували хора от самото министерство, след като два месеца са се пазарили за цената.

- Как си обяснявате нелепото признание на министърката? Дали тя се изпусна или е поредният самозабравил се кадър на ГЕРБ с чувство за безнаказаност?

- По-скоро е второто. Но я провокирах, защото знаех, че ще отговори така. Нарочно я попитах колко пари са откраднати по нашата схема. На това заседание обаче не се случи абсолютно нищо ново. Измамите с преките субсидии датират още от началото на европомощите и за тях знаят всички държавни ръководители от всички правителства - земеделски министри, премиери, президенти, председатели на НС, шефове на парламентарни групи. Сигнализирали сме ги по 10 пъти, някои и по 50. Всички органи и организации - ръководни, контролни, проверяващи, знаят за това. Но досега никой не си беше позволил да каже: "Дайте да лъжем, за да не ни хванат".

- Твърдите, че 60% от преките евросубсидии се крадат и само по вашата схема измамите са за 30 млн. лв. годишно от бюджет 56 млн. Колко ли са откраднати тогава по другите схеми за преки плащания?

- В МЗХГ има над 100 такива схеми за подпомагане и при всички се декларират необработваеми земи, по които се отпускат пари. Правете си извода колко са откраднати от отпуснатите общо 9 млрд. лв. субсидии през годините.

- Защо властта го крие, а ЕК го позволява? Там едва ли не го знаят?

- Управляващите мълчат, за да не бъркат в устата на "лъва" - ЕС, който дава парите, но с претенции как да бъдат разпределени така, че да не се произвежда в България. Откакто има евросубсидии, от 30 до 50 пъти спадна производството на пипер. Колкото повече субсидии - толкова по-малко производство. Забележете, че МЗХГ и фонд "Земеделие" винаги говорят само за пари. Никога за технологии на отглеждане, пазари, транспорт, съхранение на продукцията. Никога не казват какъв е ефектът от милиардите. Та нали по резултата трябва да ги познаете!?

Основният ефект, който трябва да целят всички европейски и държавни субсидии за земеделието ни, е конвергенцията. Това означава българското земеделско производство да достигне това на старите страни членки. ЕС ни казва: "Ние ви даваме пари, за да можете постепенно да ни настигнете, да изравните стандарта на работа, производителността на труда, инвестициите, технологиите, семената и т.н. За да станете наши равностойни конкуренти". А виждаме, че резултатът е точно обратният. С усвоените досега милиарди трябваше да достигнем 30% конвергенция, а в момента сме на 0,7%. Къде отидоха тия пари? Очевидно това е правено грешно, защото сме корумпирани, крадливи, алчни, заядливи, некомпетентни...

- Не се ли опасявате, че заради скандала ЕК ще ни спре субсидиите?

- Защо? Проблемът е стар. Разказал съм ги тези неща в десетки интервюта, но никой не обръщаше внимание. Трябваше Танева да се яви по телевизора и да предизвика фурор.

- Какво искате да последва сега - проверки, санкции от Брюксел?

- Искаме проверки на нашите проверяващи, защото те не го правят. Или, ако го правят, си затварят очите. Надяваме се тези, които вземат парите от долу до горе, да се махнат от гърба ни и да можем да станем най-накрая конкурентни на западните партньори. Само така ще се оправят нещата. Ние задоволяваме с храни не повече от 15-20% от нашия пазар. Преди сме изнасяли за 130 държави, сега внасяме от 130 държави. България е трета в света по сортове и видове зеленчуци - над 5000 вида. Може ли такава държава да внася 95% от зеленчуците!? Значи нещо пречи! И не е само крадливостта. Това е и безстопанственост, некадърност и незаинтересованост на държавата! А корупцията е на първо място. Искаме проверки от всички органи, които могат и трябва да проверяват - и наши, и европейски. Не искаме друго, освен да започнат да си вършат работата.

- Раздвижи ли се властта след видеото?

- О, да! След като по обяд гръмна скандалът с Танева, веднага контролните органи на борсата за зеленчуци в Първенец се разработиха като никога досега. Блокираха всичката чужда стока, караха ги да минават през лаборатория и всеки втори - навън. Час по-късно заключиха Министерството на земеделието и никой не можеше да влезе в сградата. Защото, видите ли, точно този ден имали човек с коронавирус! Никой да не им влиза, да разпитва и проверява! Имат какво да крият...

Спомняте си, че производителите имахме зам.-министър в МЗХГ, но Танева го изгони. Защото Чавдар Маринов постоянно ги натискаше да кажат кой бърка в кацата с мед и с колко. Изгониха и шефа на Асоциацията на картофопроизводителите по същата причина.

- Ще искате ли оставката на Танева след този гаф?

- И какво като я поискаме? Тя е толкова нагла и безцеремонна! Борисов и Каракачанов я извикаха през март, като избухна пандемията, и й наредиха да субсидира зеленчуците, за да не умре народът от глад. Дамата на нашето земеделие обеща пред камерите да отпусне веднага 150 млн. лв... и не го направи. Не влезе нито лев! На премиера писахме хиляда пъти. На Каракачанов писахме. На нея писахме. Отговор - никакъв! Видяха, че започнаха да се отварят границите и опасността от глад отмина. Отметнаха се. И понеже им знам номерата, очаквам и сега известно време да тупат топката и да замажат скандала с пиар акции. Може да изсипят и едно количество пари, защото идат избори.

Най-жалкото е, че българските производители нямат никакво самочувствие, виждайки огромната разлика с колегите им в Западна Европа и невъзможността да им се противопоставят. Когато влизахме в ЕС, ни обещаха 500-милионен пазар, а се сблъскахме с танк. Те първо взеха нашите соцпазари и ни отрязаха за техните и от нетни експортьори ни направиха нетни импортьори. Всичко, което ЕС и нашата държава правят, има за цел да спре производството в България. Като ми ги обясняваха преди години тези неща, аз не вярвах и си мислех, че съм се объркал. Ето го резултатът - чуждите магазини, с чуждите стоки. 

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 15

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 103

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 102

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ