30 Юни 2022четвъртък18:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

Интервю

Георги Кадиев: Токът за бита може да поскъпне с около 30%

Да се намали ДДС върху битовата електроенергия като временна мярка в подкрепа на домакинствата, съветва бившият зам.-министър на финансите

/ брой: 187

автор:Мая Йовановска

visibility 42


ГЕОРГИ КАДИЕВ е завършил международни отношения в Москва. Има още две магистърски степени – по публична администрация от Харвард и по дипломатически науки и международни отношения от Лестър Юнивърсити, Великобритания. Общински съветник от БСП в София и кандидат на левицата за кмет на столицата. Народен представител в 40-ото и 42-ото НС от квотата на БСП. Зам.-министър на финансите от 2005 до 2007 г. През 2016 г. създава гражданската платформа "Нормална държава", коалиционен партньор на БСП. Депутат от левицата в последния парламент.


– Какви са причините за поскъпването на тока и, освен външни, има ли и вътрешни причини за това, г-н Кадиев?

– Има внос на високи цени. Токът е скъп в цяла Европа. Има недостиг на електроенергия. Поскъпването на въглеродните емисии и на газа пряко влияе върху цената на тока.

Но има и вътрешни фактори. Единият е забавеното пускане на блоковете на "Марица Изток 2". От осем блока работеха само два, други два бяха в ремонт. Но чак когато бизнесът надигна вой, защо при тези високи цени не се произвежда, за да има повече предлагане, включиха с повече от седмица закъснение тези блокове. Сега КЕВР прави проверка дали това е умишлено и дали забавеното пускане не е саботаж на правителството. Блоковете не работеха, защото цените бяха ниски и щяха да са на загуба. Но когато се качиха, трябваше веднага да започнат да работят, за да има повече предлагане на пазара и това да намали донякъде цените. По това време бях народен представител и говорих с министъра на енергетиката, попитах защо не ги пускат, защо се бавят. В крайна сметка ги пуснаха, но със закъснение.

Другата причина е, че държавните производители – най-вече АЕЦ "Козлодуй" и НЕК, не пускат дългосрочни търгове. Например месечен, тримесечен, годишен търг, за да има някаква предвидимост. Те играят на борсата ден за ден – днес пускат за утре и т.н. И така с поведението си увеличават цената на електроенергията. Когато има непредвидимост, когато има голямо търсене, търговците наддават и вдигат цената. Това е неправилно поведение на "Козлодуй" и НЕК. Те вероятно биха отговорили: ако бяхме пуснали дългосрочни, щяхме да пропуснем ползи, защото ще продаваме по-евтино. И това го има, но въпросът е каква е целта. Дали държавните дружества да направят максимална печалба, или да се предложи дългосрочна предвидимост на бизнеса. Държавата трябва да си зададе този въпрос и да отговори. Това е енергийна политика.

Третата причина според мен, но без да имам доказателства, е манипулации на борсата. Неслучайно ДАНС влязоха на проверка. Факт е, че назад във времето е имало договори, сключвани на борсата, под пазарната цена. Имало е търговци със свръхпечалба. Подавал съм сигнали до бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова, до прокуратурата за поведението на "Топлофикация София" за един техен търг. Но основната причина – поне 90%, се дължи на либерализацията на пазара и на това, че сме свързани със съседните държави. Когато при тях цената е висока, и при нас е висока.

– Има ли отношение към поскъпването Зелената сделка?

– Разбира се. Зелената сделка предвижда затваряне на т.нар. мръсни производства. Най-вече на производствата на ток от въглища, а след това – и от газ. И преминаването към възобновяеми източници. За да принуди ТЕЦ-овете да затворят, ЕС изкуствено вдига цените на емисиите, които се калкулират в цената на тока и така правят производството от въглища на практика губещо. Надявайки се ТЕЦ-овете сами да се откажат, защото губят с всеки произведен мегаватчас. В момента цената на тон парникови емисии е от порядъка на 60 евро. За производството на един мегаватчас ток трябват около 1,3 тона парникови емисии. Когато тръгне да произвежда ток от въглища, "Марица Изток 2" още в началото трябва да заложи около 80 евро или към 160 лв. От там нататък започват всички производствени разходи и себестойността отива на около 240 лв. Ако цените на борсата са под 240 лв., те не работят, защото са на загуба. Така е в цяла Европа.

Това умишлено е направено от ЕС, а България се е съгласила, подписвайки тази сделка. Полша не се съгласи и там чак в 2049 г. ще затворят въгледобивната индустрия. Защитиха си правата, скръцнаха със зъби на ЕС – това, което правителството на Борисов не направи през 2018 г. Съгласиха се на всичко, включително и на затваряне на комплекса "Марица Изток" през 2025 г.

А в ситуация като сегашната – на недостиг на енергия и газ, единственият собствен източник, който имаме, са лигнитните въглища в "Марица Изток". От национален интерес е, каквото и да става в световен мащаб с цените, да защитим родното производство. Правителството трябва да предоговори с Брюксел датата на затваряне на комплекса "Марица Изток". Първо от това зависят 100 хиляди работни места в региона на Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол. И на второ място – това е въпрос на национална сигурност.

– Възможно ли е да предоговорим с ЕС и какви са разумните срокове?

– Винаги има възможност за предоговаряне, въпреки че е направена грешка. Но след като през 2020 г. Германия успя да приеме специален закон, по силата на който техните въглецентрали ще се затворят 2038 г., след като Полша ги затваря 2049 г., защо ние трябва да затворим 2025 г.?

В Плана за възстановяване, освен мерките за дигитализация, ВЕИ и т.н., има и един слон в стаята и той се нарича "Марица Изток". И причината да не се внася този план е, защото правителството не знае какво да прави с "Марица Изток".

В първия вариант, който служебното правителство пусна, бе записано преминаване на ТЕЦ "Марица Изток 2" на газ в първото тримесечие на 2025 г. Това, дори и да е възможно, означава закриване на мините. Което не е добро решение, защото ще превърне в призрачен целия регион около Стара Загора. Там 50% от населението получава доход, свързан с "Марица Изток". Правителството изтегли този вариант.

Целта сега трябва да е да се печели време. Сигурен съм, че след 10 години ще има нови технологични решения. В този сектор технологиите се развиват както при компютрите. Ако успеем да договорим с Брюксел срок до 2035 г., би било най-доброто и най-възможното решение.

– Актуален ли е въпросът за изграждане на нови ядрени мощности у нас?

– Зелената сделка няма отношение към ядрените мощности, защото при тях няма емисии и всичко зависи изцяло от нас. Ако преди години е имало спор дали има икономическа изгода от АЕЦ "Белене" във връзка с високите инвестиции и тяхното изплащане, сега вече няма никакъв спор. При сегашните цени на тока АЕЦ "Белене" ще се изплати много бързо. А при наличие на площадка и два реактора няма логика да не строим "Белене". Вместо правителството в момента да се чуди къде да налее преизпълнението на бюджета, какви пътища да строи и т.н., да вземем да направим АЕЦ "Белене", защото това е дългосрочната инвестиция за българската енергетика. Необходима ни е базова енергия, която се произвежда 24 часа и не зависи от слънцето и вятъра. 

– Как оценявате мерките на служебното правителство в подкрепа на бизнеса заради скъпия ток? 

– Част от това няма отношение към цените на електроенергията. Примерно създаване на клирингова къща към борсата. Тя ще помогне да се правят финансовите сделки, да се купуват и продават фючърси на електроенергия, но не влияе върху цените. Втората мярка е 50 лв. на мегаватчас да се връщат към бизнеса, ама ако има актуализация на бюджета. Това означава декември най-рано или от януари, със следващия бюджет. По принцип мярката е правилна, това е вид енергийна помощ за бизнеса, както има енергийни помощи за домакинствата. Но както не всеки човек има нужда от енергийна помощ, така и не всяка фирма има. Някои компании правят добри печалби, защо да бъдат подпомагани. Необходимо е подпомагане за фирми, които губят конкурентоспособност заради високата цена на тока. Трябва да има критерий за подпомагане, който да се направи съвместно с НАП. За да се види кои фирми какви обороти имат, кои са загубили печалби през тази година заради скъпия ток. Иначе ще стане просто раздаване на пари.

Друга мярка на правителството за мен е необяснима – че средни фирми ще купуват директно електроенергия от "Козлодуй", а малки – от ТЕЦ "Марица Изток 2". Не знам това как ще стане, след като работата на "Козлодуй" е да произвежда ток и да го продава на едро. Централата не е търговец, който ще продава на 5-6 хиляди фирми по 0,1 мегаватчаса. Това е задръстване на АЕЦ-а с излишна дейност. Същото е и с ТЕЦ "Марица Изток 2". Освен това себестойността на тока от "Козлодуй" е 55 лв., а от ТЕЦ-а – над 240 лв. на мегаватчас. Да не стане така, че едните фирми ще взимат на 60 лв., а другите – на 250 лв.

– Какво ще се случва с цената на тока за битовите потребители?

– В момента битовите потребители плащат 119 лв. на мегаватчас, а бизнесът – средно месечно 250 лв. До 1 януари КЕВР няма право да променя цената за бита, но на 1 януари ще има промяна. Предполагам, че тя няма да е ниска, вероятно около 30%. Трябва още отсега да се мислят мерки за компенсиране. Такава мярка може да бъде намаляването на ДДС върху тока за бита за определено време. Това правят в Гърция. Недостатък на тази мярка е, че от нея биха се възползвали и бедни, и богати. Но от друга страна, това е най-лесно за администриране. Но това трябва да бъде предвидено в бюджета за догодина. Има и други възможни мерки. В Италия разшириха кръга на тези, които получават енергопомощи. Нещо трябва да се направи спешно, защото увеличението на цените на електроенергията за бита няма да е под 20%.

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 261

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 46

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 31

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ