28 Май 2020четвъртък12:20 ч.

Сн. Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

Управляващите приеха кредита на доверие на БСП не като средство за решаване на конкретния проблем, а като начин за безконтролна власт, казва народният представител от левицата

/ брой: 65

автор:Аида Паникян

visibility 1940

ГЕОРГИ ГЬОКОВ е депутат от БСП в 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание от Старозагорски район. Председател е на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите и член на Комисията по труда, социалната и демографската политика.

- Г-н Гьоков, какъв ще бъде дългосрочният ефект от удълженото вече извънредно положение? 

- България е в извънредно положение и търпи всички последствия от това. При първото и второто гласуване на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение мнозинството в НС реши, че българите трябва да бъдат ограничавани и в същото време оставени да оцеляват сами, без помощ от държавата. Същата тази държава, която, чрез несъразмерни и крайни рестриктивни мерки, ги остави вкъщи, да не работят, без възможност да изкарват сами хляба си. Не казвам, че извънредни мерки не са наложителни, но трябва да са адекватни, за да не се получи "заради бълхата изгорихме юргана".

Усилията и загрижеността на мнозинството стигнаха до въвеждане на спорни мерки, които посягат пряко и косвено на свободата на словото, въвличат армията в несвойствени задачи, натоварвайки я с полицейски функции. За дa предпази хората, при извънредно положение всяка държава е в правото си да отнема граждански права, като право на придвижване или събиране с други хора, но трябва да има гаранция, че ограниченията ще бъдат прекратени след овладяване на епидемията. Сега не е ясно защо е необходимо безконтролно властите да проследяват всеки български гражданин чрез мобилните телефони и клетките, които ползва. Трудно се намира обяснение и за събирането на лични данни чрез декларациите за преминаване през КПП-та на входовете/изходите на населените места. Защо са нужни, за какви цели се ползват, каква информация в помощ на борбата с вируса носят, как се съхраняват и в какви срокове? Няма отговор.

- Но левицата в парламента прие тези мерки.

- Не бих казал, че сме подкрепили тези мерки! Напротив, при гласуването на закона за мерките при извънредно положение енергично се противопоставихме на голяма част от тях. "БСП за България" даде огромен кредит на доверие, като подкрепихме въвеждане на извънредното положение заради необходимостта от обединяване на усилията на институциите и обществото. Но това е на път да се окаже грешка, защото управляващите приеха това доверие не като средство за решаване на конкретния проблем, а като начин за въвеждане на абсолютно безконтролно упражняване на властта. И властта започна да го ползва като средство за отклоняване на вниманието от неспособността си да решава проблемите. Тя посяга на основни свободи и права на гражданите и, вместо да успокоява хората, засилва техните опасения, че не вървим в правилната посока. С този хаотичен начин на действие и с неистовото си желание за абсолютна финансова стабилност, за сметка на всички и на всичко, едноличната власт в лицето на Борисов е на път да убие икономиката и социалната система, а от там - и финансовата. За здравната да не говорим.

След 30 години свободен парламентарен живот мнозинството (ГЕРБ, ОП, ДПС, "Воля", независими от "Атака"), по предложение на председателя Цвета Караянчева, взе решение, с което на практика Народното събрание се "саморазпусна", и то по време на извънредно положение. Това е опасно! Това е убийство на демокрацията, на парламентаризма и на всички надежди на българите за справедливо поемане на последствията от кризата от всички. Това е прелюдия към установяване на премиерска република. Сега в условията на извънредно положение е от изключително значение да се осъществява парламентарен контрол върху изпълнителната власт. С разпускането на парламента Борисов си осигури възможността безконтролно да управлява с укази, декрети, медийни изяви и "харизма". В същото време хората се страхуват не само от коронавируса, а и от безработица и глад, от тотална финансова, икономическа и социална криза след кризата с вируса. БСП не може да бъде част от това.

- Какво предлагате?

- БСП подготви и предложи политики и мерки срещу финансовите, икономическите и социалните последствия от пандемията. Високомерието на управляващите не им позволи дори да им обърнат внимание. Но ще продължим да информираме хората за нашите алтернативни предложения и да настояваме за тях. Съвместно със засегнатите страни ще изготвяме мерки, които да подпомагат бизнеса и да преодоляват или облекчават социалните последствия. Вероятно ще се наложи да се възползваме от процедурата за свикване на извънредно заседание на парламента.

Ще продължим да повдигаме въпроса за спекулата и ще търсим решения, защото вече има проблем с цените на дезинфектанти, предпазни средства и пр. Даже главният прокурор се зае с въпроса с няколко показни акции в аптеки, но му стихна ентусиазмът. БСП предложи решение, което първоначално бе отхвърлено, после прието, след това му бе наложено вето и окончателно отхвърлено. Това стана и заради бизнеса, и заради търговските вериги, които яростно се противопоставиха на предложените текстове за пределни цени на основни стоки. Иначе на всички - управляващи, опозиция, бизнес, синдикати, им е ясно, че спекула има! Затова хората имат крещяща необходимост от защита. Може би щеше да има проблем с предложените от нас текстове, защото няма определение на спекула, не става ясно кой орган ще наказва, няма легална дефиниция на понятието "необосновано високи цени" и пр. Получих обаждания, че текстовете притесняват сериозните търговци на едро и на дребно, както и производители. Няма да оправдавам нашето предложение с кратките срокове, но тези текстове трябваше да бъдат обмислени добре или заменени, защото населението трябва да бъде защитено от недобросъвестни търговци.

- Защитени ли са социално слабите и уязвимите хора?

- Не! Липсват адекватни социални мерки и това е сред основните недостатъци на закона. Това неминуемо ще доведе до социално напрежение, и то в най-близко бъдеще, а "гладът ще надделее над страха" и "последиците ще са разрушителни" не само за ГЕРБ, а за цялата политическа система. Каза го президентът, казахме го ние, казват го правителствата в Европа и по света. Само от ГЕРБ не разбират, мислят се за велики. Като обхват и срокове на действие политиките и мерките, предлагани от правителството, са хаотични и слаби, няма да имат положителен ефект върху икономиката като цяло. Въпреки това, приветствам всяка своевременна стъпка, която би облекчила хората. А не да се свежда само до усвояване на пари. Държавата трябва да създаде условия за смекчаване на ударите на кризата приоритетно за малкия и средния бизнес и за работещите. Сега е моментът, при очакваното намаление на вноса и износа, да направим така, че да имаме повече българска икономика и повече държава в нея. Само така ще може смело да посрещаме и преодоляваме и следващи кризи.

- Доколко е работеща мярката 60/40?

- Тя предвижда за 3 месеца бюджетът да поеме изплащането на 60% от заплатите на работещите срещу ангажимента на работодателите да покрият 40% и на 100% осигуровките. И без извънредно положение, при освобождаване от работа хората могат да получават тези 60% от фонд "Безработица" на ДОО. С тази мярка не се натоварва бюджетът различно и извънредно. Институциите трябва да са по-бързи от всякога,  мерките да стимулират фирмите да работят, да запазват и да разширяват заетостта, а не да получават пари. Трябват и мерки в подкрепа на българските общини.

Моите очаквания за Европа и ЕС бяха по-големи - за координирани действия за справяне с епидемията и кризата. А се оказа, че хаосът и там е на същото ниво, а преодоляването на последствията пак ще е на две скорости - Европейската централна банка ще спасява само страните от еврозоната.

В България, която е на първо място в ЕС по процент население в риск от бедност или социално изключване, спасяване е необходимо. Българинът е най-беден в Европа, една трета от населението (32,8%, по Евростат) е с доход под линията на бедността. Сега ще са два пъти повече. Ако не се действа адекватно и консенсусно, има опасност управляващите да превърнат социалната криза в социална катастрофа. Само ще напомня, че от 10 години насам от БСП настояваме за ежегодно актуализиране на обезщетенията за безработица, за да осигуряват адекватен заместващ доход за хората, останали без работа. Апелирахме и за извеждане на фонд "Професионална квалификация и безработица" от състоянието на дефицит, но не бяхме чути. Днес трябва да мислим за адаптиране на фонда и обезщетенията, които изплаща, към създадената ситуация.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ