07 Декември 2019събота18:30 ч.

Финансовият министър Владислав Горанов (вдясно) обяви, че държавата въобще няма намерение да променя ставките на ДДС. Георги Гьоков (вляво)

Георги Гьоков: С намаляване на ДДС ще падне цената на хляба

Властта, бизнесът и част от синдикатите се обявиха против косвеният данък за брашното, насъщния, храни от първа необходимост и лекарства да бъде диференциран

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 1023

Няма как да не падне цената на хляба, ако не първоначално, то в много близко бъдеще. Това е част от идеята на законопроекта за намаляване на ДДС на левицата, но не сaмо това, заяви вчера по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков. Съветът обсъди законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, предложен от БСП. Промените предвиждат намаляване на стандартната данъчна ставка за ДДС за брашно и изделия от брашно, месо, мляко, яйца от 20 на 5% и на лекарствата на 9%. Предлага се измененията да влязат в сила от 1 януари 2020 г.

Очакванията са, че първите 6 месеца може би няма да има намаление, но след това намалението ще е в рамките на намаляването на ДДС, заяви Гьоков. Мотивите на вносителите са, че това, което се предлага, ще даде глътка въздух на тия хора, които плащат прекалено голяма цена за стоки от първа необходимост като хранителни продукти и като лекарства. Насърчаване на земеделието и минимизиране на по-високите цени на енергоносителите също са част от мотивите на левицата.

По време на заседанието обаче стана ясно, че властта, бизнесът и дори част от синдикатите са против намаляването на ДДС за брашното, хляба, месото, млякото и лекарствата. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че държавата няма намерение да променя ставките на ДДС. Ако ДДС се намали, ще трябва да се вдигат осигуровки, каза министърът. "Намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане, което се мери през двата вида данъци, с които се облагат трудът и капиталът. Със сигурност в краткосрочен период - няколко години, ще доведе до изключително голям стрес в икономическите субекти и тук дори не говорим за ефекта върху фиска", каза Горанов.

Всички представителни бизнес организации са категорично против намаляването на ставките на ДДС. По изчисление на Асоциацията на индустриалния капитал това щяло да лиши приходите в бюджета от 1 млрд. лв. "Ако може бюджетът да се лиши от този 1 млрд., то по-добре е той да не се лишава от него, а тези средства да се използват за демографски и социални политики", каза Васил Велев.

Част от синдикатите също не подкрепиха предложението на БСП. От КНСБ казаха, че искат намаляване на ставката за всички стоки от 20 на 15 процента. Любослав Костов заяви: "Смятаме, че вече е време дебатът за обща данъчна философия да бъде отворен, и тук смятам, че г-н Гьоков в това е прав, а ако не чрез този законопроект, то време е такъв дебат да има." Предложението обаче бе подкрепено от КТ "Подкрепа".

По-рано вчера Димитър Бранков от БСК заяви, че бизнесът би подкрепил общо намаляване на ставките, но това можело да стане едва след влизането на България в еврозоната.

БАБХ е скрила 135 случая на храни със салмонела през 2019

автор:Дума

visibility 21

Пуснаха Стайко Стайков от ареста

автор:Дума

visibility 117

Путин и Ердоган пускат "Турски поток" заедно

автор:Дума

visibility 140

Безредици в Атина и Патра

автор:Дума

visibility 108

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 291

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 893

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 402

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ