18 Юни 2021петък21:56 ч.

Георги Димов: Ще се борим за националните интереси и социалната политика

Виждаме в БСП голямата партия, която може да ни помогне за запазим България, казва представителят на ГД "Народна сила" в листата на "БСП за България" от 23 МИР София

автор:Георги Георгиев

visibility 1363

Георги Димов е роден е в Русе през 1981 г. Завършва езиковата гимназия в Правец със специалност английски и френски език. Висшето си образование получава в Софийския университет, където завършва археология, а след това и история. Докторантурата му в СУ “Св. Климент Охридски” е посветена на генезиса и появата на града и градската култура през Средните вкове.

От 2014 г. работи в БАН в Института по Балканистика. Специализирал е в редица държави, сред които Англия, Италия и Гърция.

 

Интервю на Георги Георгиев

 Г-н Димов, моля разкажете повече за вашето гражданско движение “Народна сила” и защо решихте да станете партньори с БСП за настоящите избори?

 Преди година и половина група съмишленици учредихме патриотично движение под името “Народна сила”. Нашата кауза е повече гражданска, отколкото политическа. Това е казута за силна България. Привлякохме много хора от различни области. От русофили до специалсти в различни икономически и инженерни профили.

Участваме в честването на различни бележити българи, национални герои които бяха незаслужено изтласкани от учебниците. Смятаме, че България трябва да има водеща роля в Европа със своето историческо наследство и култура. Обявихме се твърдо против превръщането на църквата “Света София” в джамия и миналато лято проведохме поредица от протести. В името на православните ценности, на православното милосърдие пък организирахме раздаването на помощи за хора в нужда.

В България има огромно, патологично неравенство. Това е едно от нещата, с които ще си партнираме добре с БСП. Българската икономика забуксува, особено през последние десет години. Ние категорично се превръщаме в държава на услугите, управлявана от олигарси. В крайна сметка, от фактор на Балканите България все повече се превръща в периферия с компрадорски елит.

 Социалната насоченост ли бе водещият мотив на “Народна сила” да избере БСП за партньор?

 БСП през последните години води една много разумна политика. Българският народ като народопсихология е социален народ. Това е ляв народ. Но в същото време той е консервативен народ. Българинът държи на своята история, на своето семейство, традиции.

БСП успя, за разлика от някои леви европейски партии, успя много добре да съчетае по политическата координата баланса между лявото и дясното. Тя води политика за завръщането на социалната държава, това което отсъства в днешна България. БСП се опитва, според нас, да върне тази социална роля чрез премахването на монополите, чрез връщането на държавната грижа към обикновения човек. Затова тя ни спечели.

От друга страна БСП поддържа един консервативен курс, който за нас е изключително важен. Това е борбата с неолиберализма, с мултикултурализма, с джендър идеологиите...

 Тук обаче има разминаване между това, което вие одобрявате в БСП и лявото в Европа, което защитава многообразието, малцинствата - национални, етнически, религиозни, сексуални. БСП дори е обвинявана,   че бяга от тази линия на левите партии в Европа, че се отдалечава от тях в този аспект.

 Такива обвинения могат да отправят само хора, които не познават политическия процес и теория. По политическата координата днес има няколко вектора. Единият е на лявото и дясното - народът, бедните, единият процент много богати. В този вектор БСП определено стои на страната на угнетените хора, на малкия човек, на средната класа. По втория вектор - глобализъм-антиглобализъм, БСП застава зад националната държава, което е много важно. Третият вектор е консерватизмът и либерализмът. Напълно нормално е да има партии, които да бъдат леви и либерални, леви и консервативни, десни и либерални, десни и консервативни. Едното не пречи на другото. БСП е избрала правилния път към българския народ и неговата народопсихология. Тя е обвинявана именно от онези ляволиберални, неолиберални сили, които искат нейното обезличаване. Например в Европа, партиите, които застанаха срещу народа си, които прегърнаха джендър идеологията, прикривайки голямото неравенство, които не обръщаха внимание на трудещите се, заобиколени от т.нар. “течен страх”, който ги обгръща отвсякъде, страхът, че нямаме право на избор, че можем да загубим работата си, че всичко е пари, тези парии загубиха.

БСП се бори чрез своята лявоконсервативна политика срещу тези неолиберални вълни, които ни заличават като държава. Смятам, че ние като традиционалистка организация твърдо трябва да застанем зад такава политика. Ако бъде премахнато консервативното мислене, което крепи конструкция на държавата, тя ще изчезне неминуемо.

От патриотична гледна точка, тук, БСП се явява партия, която не паразитира върху патриотизма, за да бие тъпана и да се кара със съседите си, а от друга страна се опитва да запази българските традиции. Много от проблемите, с които се сблъскваме във вътрешнат и външната политика са проблеми на разбитата конструкция на нацията.

 Т.е. да разбираме, че вие не намирате конструкцията “ляво-консервативна партия” за оксиморон, за “дървено желязо”?

 Не, не е оксиморон. Процесите са много динамични. Самият социализъм като движение минава през различни епохи. Ако в един момент говорим за интернационализъм и пролетариат без отечество, то в следващия говорим за Отечествена война и историята се превръща в култ. В България много хора имат носталгия и с право, защото страната тогава е в най-силните си години, към държавния социализъм. Време, в което България издигна науката и историята си в култ, нещо което сега не можем да постигнем. Време, в което България бе сред първите 20-30 държави в света по редица показатели.

Днес България е деиндустриализирана, изнася ресурси. Това се дължи на неолибералния режим. БСП с ляво-консервативната си роля, застава срещу този режим. Тук намираме БСП като наш естествен съюзник.

 Каква обстановка видяхте по време на предизборната кампания?

 Виждате, че кампанията минава под знака на пандемичната обстановка, на постоянните проблеми на българина, на страховете му. Всички хора, с които се срещам, усещат , че изнемогват. По времето на ГЕРБ България се превърна в държава на услугите, които обаче по времето на пандемията понесоха тежки удари. Хората са обезверени, отчаяни и се надяват на промяна, а тя е нужна защото България е в безизходица. Поради това моделът трябва да се смени. Нас, в ГД “Народна сила”, където има хора от най-различни партии и идейни течения е битката да сменим модела на ГЕРБ. От друга страна хората приемат много добре лявата политика на БСП. Харесва им идеята някои сектори да не са подчинени на икономическата логика - наука, култура, здравеопазване, спорт.

Ние се борим за националните интереси, за националната държава, за социална политика, т.е. борим се за ценности, които са ни запазвали като народ. Виждаме в БСП голямата партия, която може да ни помогне, с общи усилия, да запазим България.

 Какви ще бъдат вашите приоритети и ангажименти, ако влезете в следващия парламент?

 Моите приоритети винаги ще бъдат за запазване на българското семейство и традиционните ценности. По всякакъв начин ще се боря с неолибералните и мултикултурни влияние, които ни заливат. Ще се боря за запазване на българската история е срещу нейното пренаписване, за възвръщането на ролята на България като културен фактор в Европа. Друга моя кауза ще бъде повишаване на жизненото равнище на българския народ. Ще се боря да не ни заобикалят големите икономически проекти. Защото България от субект на геополитиката се превърна в заден двор на Европа.

 

 

 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ