02 Октомври 2022неделя23:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Геноцидните войни - новият зловещ шлагер

До 2015-а генното инженерство ще достигне резултати, които ще позволят да се произвеждат токсични продукти, които ще могат да се използват като оръжие

/ брой: 150

автор:Тодор Андреев

visibility 2843

Мутиращата бактерия-убиец Ешерихия коли, която взе десетки жертви, възбуди подозренията за развихряне на експериментални тайни военно-биологични атаки срещу човечеството.
Наблюдатели задават въпроса, защо никой не казва нито дума за това, по какъв магически начин Ешерихия коли изведнъж е станала устойчива към десетина различни антибиотици, след като се е появила в системата за хранене. И подчертават, че в дадената вариация тази бактерия се отнася към щама 0104, който почти никога не е устойчив към антибиотиците. Според специалисти пък, за да бъде заставен да придобие такава устойчивост, е необходимо периодично някой в някоя лаборатория да го подлага на въздействието на антибиотици, за да бъде осъществено "мутационно налягане", което би го тласнало към придобиване на имунитет към лекарствата.
Когато немските учени от института "Роберт Кох" разшифроват генетичния състав на щама 0104, те откриват, че освен че е устойчив на въздействието на поне десетина комбинации антибиотици, той е способен да произвежда специални ферменти, които му придават така наречената "бактериална суперсила" срещу редица антибиотици, широко разпространени в много болници. Според обясненията на Агенцията по опазване на здравето, във Великобритания този щам 0104 притежава два гена TEM-1 и CTX-M-15, които "карат лекарите да треперят от страх", съобщава вестник "Гардиън".

И защо тези гени плашат така лекарите?

Защото те са до такава степен смъртоносни, че много хора, инфектирани с подобни бактерии, просто умират поради това, че вътрешните им органи отказват да работят.
За да се получи щам с подобна устойчивост, съществува само един-единствен начин, твърдят експерти - да бъде подложен последователно на въздействието на съответния брой антибактериални средства.
И добавят, че този процес на генетичен подбор непременно е бил извършен в някоя лаборатория. На специалистите е известно, че това е един от начините, по които въобще се разработва биологично оръжие. Разбира се, че процесът е много по-сложен. И тъкмо затова се задава въпросът, как е било възможно този щам да получи устойчивост към антибиотиците в естествени условия, щом като антибиотиците не се използват за отглеждане на плодове и зеленчуци?
При намерените генетични доказателства, трудно е да си представим как е можело това да стане в дивата природа. Казано кратко, този суперщам не може да се роди в природни условия. Значи е пристигнал от някоя лаборатория - създаден и пуснат. Ако някой мисли, че той самостоятелно е възникнал в природата, това е много по-страшно от едно негово "биоинженерно" появяване. А как е "излетял" от секретната лаборатория и кой го е "насочил" където трябва, това е сложен въпрос, чийто отговор е покрит с почти мистична тайна.
За да ни подскажат

един възможен отговор

наблюдатели ни напомнят коя страна беше първоначална цел на скорошните страхове по повод на Ешерихия коли? Испания. Защо Испания? Защото,  казват те, тя се съпротивляваше на въвеждането на генномодифицирани организми в нейната агрокултурна система до такава степен, че някой тайно заплаши тази страна с политически наказания за несговорчивостта й. Лъжливото обвинение за  предизвиканите смъртни случаи от Ешерихия коли, твърдят наблюдатели, е възможното наказание на Испания за нежеланието й да се присъедини към победния марш на генномодифицираните организми на планетата.

Безумците, обявили война на човечеството

Военни експерти определят смъртните случаи от Ешерихия коли като начало на нова ера в развитието и употребата на бактериологичното оръжие, внедрено в продуктите за хранене, от група учени безумци, или от организации, обявили война на човечеството, движени от тайни намерения.
През 60-те години на ХХ век интересът към бактериологичното оръжие отслабна. Вниманието бе насочено към ядреното. Тогава, през 1972 г., над 110 държави подписаха Конвенция за забрана и унищожаване на бактериологичното оръжие. Документът, пълен с противоречия, не намали опасността от предизвикване на масов мор. Природата на тънките биологични процеси не позволява да се дешифрират истинските цели на множеството проекти, афиширани обикновено като отбранителни.
За разлика от договорите за ядреното оръжие, в този документ отсъстват ясни количествени критерии. И до днес съществуват съмнения, че конвенцията не се спазва. Руското разузнаване твърди, че биологични изследвания с военноприложен характер се провеждат в Египет, Израел, Индия, Иран, Сирия, Тайван, Виетнам, Лаос, Куба, Южна Африка. Особено активно работели в Пакистан.
Един от инициаторите на международната  конференция "Молекулярната медицина и безопасността", състояла се в Москва през 2009 г, ректорът на московската Медицинска академия академик Михаил Пальцев, заяви: "Днес целият свят очаква биоатака. Откъде ще дойде тя, е неизвестно".

Рейтингът на смъртта

Простотата на технологията за получаване на средства за биоатака позволява да се говори за така наречения "кухненски биотероризъм". За "рейтинга на смъртта" се състезават всевъзможни вируси и бактерии. Биотероръзмът се "издигна" на генно ниво. Експерти дори предвиждат, че всички бъдещи войни ще се водят на базата на биотехнологиите.
Оказва се, че биологичното оръжие е особено подходящо за реализиране на така наречените  "геноцидни войни", термин, който доскоро не фигурираше във военните планове и програми на развитите страни.
През 2015 г. населението на Земята ще стане 7,2 млрд. души, а към средата на ХХI век ще достигне 9 млрд. души. Според прогнозите, 95% от прираста на населението ще бъде в бедните региони на света - преди всичко в Африка, Латинска Америка  и Азия. А ръстът на населението носи със себе си огромни трудности и проблеми от социално-икономически и политически характер. Според наставлението на американската армия ФМ-3, правителствата на много от развиващите се страни не могат самосотоятелно да решат проблема за изхранването на своето население. Днес 65 държави напълно зависят от вноса на храни. Бъдещите войни и безредици ще възникват поради ограничения достъп към такива ресурси като водата, плодородните земи, горите, рибите, нефтените залежи.
От друга страна, фиксираните от учените тревожни климатични процеси пряко са обусловени от ръста на населението на планетата и бурното промишлено развитие, а не от някакви неясни природни планетарни процеси. На Международната научна конференция по изменение на климата през март 2009 г. беше заявено, че при повишаване на средногодишната температура на Земята с 5 градуса сериозно стои въпросът за съкращаване числеността на земните жители до нивото на така наречената "граница на вместимост". Изказаха се мнения, че на нашата планета трябва да живеят не повече от един милиард души!

Учените надникнаха в Тайните на живота

С разшифроването на човешкия геном през 2000 г., една уникална последователност примерно на 100 хиляди гени, която определя цялата сложна биохимична картина на човешкия организъм, учените получиха възможност да надникнат в тайните на живота. Те все по-дълбоко навлизат в дебрите на природната морзова азбука, "записана" в молекулите на ДНК, в таинствата на наследствения механизъм. "Видяха" под микроскоп как работят гените, получиха представа как може да се "надхитри" живата материя и да се "заповядва" чрез нейния собствен шифър, да се получават и да се възпроизвеждат гени.
Един ден обаче внезапно в тихите коридори на лабораториите проехтя предупреждението: "Човекът може да създаде генетична бомба"! Американски учени потвърдиха, че 90% от изследванията в молекулярната биология и генетика всеки момент може да се препрофилират за създаване на генетично оръжие! Човекът, направил гениални открития в генетиката, както навремето и в ядрената сфера, се изправя на прага да изобрети нов начин за самоунищожаване.
Молекулярната генетика може да получава гени по биологичен път, да ги синтезира, като използва за матрица функциониращото в клетката копие, да отдели гена от група гени и да ги пренася. Възникна сериозна опасност чрез генно инженерство да се създават микроорганизми със съвършено нови болестотворни свойства. Озовали се на свобода, генетично преобразуваните щамове биха предизвикали масови, неподдаващи се на лечение - инфекциозни или злокачествени заболявания.
Смята се, че новата международна програма за дешифриране и изучаване на предназначението и взаимодействието на белтъчините - не по-малко сложна  от "Генома на човека", в която участвуват и експерти от министерството на отбраната на САЩ, открива пътя към абсолютното оръжие. В тази връзка видният руски криминолог В. Овчински прави "черна прогноза": "Става възможно за срок от няколко часа до десетки години планомерно по определен ключов генетичен признак да се унищожават всевъзможни човешки популации, без опасност от възможен ответен удар".
Уви, никакви мерки на международното право не са в състояние да снемат нарастващата биоопасност, особено онази, която идва от военните и специалните служби.
Съществува висока вероятност в близките години геноцидните войни да се водят с тайни "насрещни биологични атаки" на едни расови групи срещу други. Например арабите срещу американците и европейците, китайците срещу руснаците и индийците и обратно. Като резултат през 2025 г. населението на Земята може да се съкрати до 1-1,5  млрд. души.

"Неординарните" военни научни концепции

за геноцидни войни са все повече привлекателни и все по-таен обект на вниманието на политиците и военните. В света се наблюдава формиране на все нови елитни групировки, с многомилиардни фондове за несанкционирано от страна на властите тайно създаване на различни биопрепарати и ваксини с настъпателно действие.
В средата на март 2010 г. в световните средства за информация се разрази голям скандал поради февруарското изказване на американския милиардер Бил Гейтс: "В дадения момент в света живеят 6,8 млрд.души и това число скоро ще се увеличи до 9 млрд. Ако ние проведем отлична работа с новите ваксини от системата за здравеопазване за услуги в репродуктивната област, то можем да снижим числеността на населението с 10-15 процента". Той предложи тази задача да се реши от най-крупните американски корпорации, които произвеждат хранителни продукти и лекарствени препарати. За целта през 2006 г. с участието на милиардерите Гейтс, Рокфелер и Бъфет е създаден специален фонд от 60 млрд. долара, освободен от данъци. Съществуват основания да се предполага, че самият Гейтс вече е вложил своите пари в секретните разработки на новите ваксини и биопрепарати, способни да започнат тайния процес на рязкото съкращаване на "ненужното" население на Земята.
През 2008 г. милиардерът и основател на телекорпорацията Си Ен Ен Тед Търнър също е говорел за целесъобразността, населението на планетата ни да се съкрати до 2 млрд.души.
С разработването на оръжията на нови физически принципи надпреварата във въоръжаването излиза на принципно ново ниво. Употребата на оръжието става скрито и маскирано като естествена причина.

Войната става невидима

Това може да доведе до отказ от въоръжените сблъсъци на масовите армии и физическото унищожаване на хората на бойното поле. Съществуващите видове оръжия ще бъдат сменени с бавно и незабележимо действащи средства, които ще повреждат организма на човека, ще разрушават жизнеспособността му, защитата от метеорологични и инфекциозни фактори, довеждайки го по този начин до гибел.
Учените предполагат, че до 2015-а генното инженерство ще достигне резултати, които ще позволят да се произвеждат токсични продукти, които може да се използват в качеството на оръжие. Това ще предизвика появата на нова стратегия, когато главната цел на "генетичната война" от страна на някои държави ще бъде не разгромяване на въоръжените сили на противника, а унищожаване на значителна част на неговото население, обявено за "излишно" на фона на снижаването на ресурсите на Земята.
Изучаването на естественото и генетично различие между хората, тяхната тънка биоструктура, различията в кръвта, пигментацията на кожата, довежда учените до мисълта, тези особености да се използват за създаване на така нареченото етническо оръжие.
По този повод американският писател Том Хартман в своята статия "Генетично модифицирана бомба" пише: "Представете си бомба, която убива само белите с рижа коса. Или ниски на ръст хора. Или араби. Или китайци. А сега си представете, че тази нова бомба може да бъде пусната някъде, и за един ден, седмица или месец тя ще убие на планетата всеки човек, който съответства на профила на бомбата, въпреки че останалите ще останат живи".
Впрочем не е задължително да се използва бомба. Учените казват, че генетичната война може да започне незабелязано - просто някой патогенен агент започва незабелязано да постъпва на територията на противника. Например във вид на бактерии, внедрени в генномодифицираните домати. Попаднал в човешкия организъм, патогенът се "вмъква" в ДНК и блокира производството на необходимите аминокиселини. По тази причина  генетичното оръжие може да се открие само след като е започнало да убива хората. Но дори да бъде открито, то вече не може да бъде спряно!
Видният американски медик Хамершлаг смята, че етническото оръжие може да нанесе поражение на 25-30 процента от населението на дадена страна, подложено на такова въздействие.
Ще припомним, че в сценария за ядрената война подобни загуби на населението се смятат за "неприемливи", при които страната търпи поражение.
Ще вземе ли човечеството бързи мерки  за "минимизиране" на злото, което носи прогресът в молекулярната биология и генното инженерство, или ще остави грижата за оцеляването на нациите на самите нации?


Смята се, че биологични изследвания с военноприложен характер се провеждат в Египет, Израел, Индия, Иран, Сирия, Тайван, Виетнам, Лаос, Куба, Южна Африка и Пакистан

Откриха бактерията в минерална вода

Държавната селскостопанска и продоволствена инспекция на Чехия откри опасната бактерия Е-коли в бутилки вода "Aquila Aqualine", съобщи чешкото радио. Инспекторите са разпоредили незабавното изтегляне на замърсената вода от магазините и са наредили на производителя да информира потребителите за положението. Компанията производител "Карловарске минерални води" изтегля от оборот 33 000 бутилки и съветва купувачите да проверят на вече купените бутилки минерална вода указания срок за годност "до 20.05.2012". Държавната инспекция на Чехия препоръчва потребителите да не пият вода от тази партида.
В Европа, главно в Германия, чревната инфекция, предизвикана от бактерията Ешерихия коли, стана причина за смъртта на повече от 50 души.

Учените са в недоумение

Учени от Китай в сътрудничество със специалисти от Университетския медицински център Хамбург-Епендорф в Германия декодираха генома на бактерията. "Този щам на бактерията Ешерихия коли е нов и е силно заразен и токсичен", се казва в изявлението, направено от специалистите от Пекинския институт по геномика.
В съобщение за пресата учените обясняват, че бактерията е свързана с друг щам на ешерихия коли, известен като EAEC 55989. Той е изолиран в Централна Африка и причинява остра диария.
Хилде Крузе, експерт по безопасността на храните от СЗО, уточни за АП, че новият щам е мутирала форма на две различни бактерии Ешерихия коли с агресивни гени. Това обяснява масовото разпространение на щама в Европа и защо той е толкова опасен. "Става въпрос за уникален щам, който досега не е бил изолиран от пациенти", казва Крузе. Тя допълва, че новият щам има "разнообразни характеристики". Това го прави "по-опасен и произвеждащ повече токсини" от стотици щамове на ешерихия коли, които се откриват в червата на хората.
Изследователите все още не са в състояние да посочат източника на заразата, засегнала най-малко девет страни в Европа.
Хилде Крузе обяснява, че не е необичайно за бактерия да продължи да мутира, еволюира и разменя гени. "Подвижността в света на микробите е голяма", казва Крузе. Тя допълва, че е трудно да се каже откъде идва новият щам, но обяснява, че щамовете от хора и животни лесно разменят гени помежду си, подобно на това как животински вируси като ебола понякога прескачат в човека.

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 397

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ