11 Юли 2020събота20:20 ч.

Генко Генков и жестът на ръката

Творби на видния български художник представя столична галерия

/ брой: 127

автор:Дума

visibility 1098

Картини на Генко Генков (1923-2006) - един от забележителните български художници, останал в историята на изкуството с ярката си индивидуалност, може да се видят до края на юни в галерия "Рефлекс" (бул. "Христо Смирненски" 1А (до ВИАС).
Експозицията включва рисунка, акварел, маслени пейзажи от 90-те г. и последния етап от развитието на Генковото творчество. Колоритът е наситен и топъл с преобладаващи мазки от чист цвят - червен, виолет, син, жълт. Налице е характерната за него обмислена и балансирана хармония, която създава впечатление за дълбочина и драматично напрежение. В някои от картините има и малки акценти, поставени на точното място в сложната хармония от цветове, отбелязват от галерията.
Генко Генков завършва Художествената академия през 1948 г. Едва през 60-те г. той навлиза в художествения живот заедно с новото поколение художници. Между многото имена неговото прави впечатление в пейзажната живопис. Той е творец, открояващ се със специфичния си колорит, композиция и психологическо внушение. Картините му са шокиращи за мнозина - ярки, странни като композиция и техническо изпълнение. Част от критиката ги определя като "субективно насилие над природата", но друга вижда в тях еталон за модерно изкуство.
Художникът е доказал, че при цялата си експресивност живописта му винаги запазва конструктивна стабилност. През 70-те г. Генков отново учудва критика и ценители, като покрива платната с множество гъсти багрени пластове, всеки от които видоизменя с релефа си характера на следващите. Жестът на ръката е енергичен, бърз и импулсивен. Художникът не рисува, а моделира с шпатула, с дръжката на четката или с каквото е подръка. Колоритът също е променен - няма ги вече мекооранжевите, нежновиолетовите и благородносиви хармонии. Те са заменени от суровите и драматични контрасти на ултрамарина и кармина, на оранжа и виолета, зеленото и червеното. Пейзажите стават по-драматични и дори монументални. В края на 70-те и началото на 80-те г. Генков усложнява още повече своята техника и фактура. Наред с пейзажа той работи и в областта на портрета и акта.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 636

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 563

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1276

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ