22 Септември 2021сряда11:13 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Позиция

Ген. Стефан Стефанов:

Генералска битка за президент няма да има

Трудно се воюва срещу авиацията, казва бригадният генерал от резерва, председател на Комитета на випуските на Националния военен университет "Васил Левски" и бивш зам.-директор на Служба "Военна информация".

/ брой: 177

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 2295

- Г-н генерал, изненада ли ви решението на генерал-майор Румен Радев да подаде рапорт за пенсиониране и по всяка вероятност да влезе в политиката?
- Ни най-малко. Оставката на генерал Радев беше очаквана. Изненадва ме търпението и поведението на други. По отношение на перспективата пред него за влизане в политиката, мисля че това не е първопричината да напусне армията. Генерал Радев е офицер с богат опит, професионалист и силно привързан към бойната ни авиация. Само злонамерени политикани могат да твърдят, че той бяга от отговорността на поста, който заема, за да се скрие в президентския кабинет. Решението на генерала е продиктувано от несъгласието, с което посреща симулирането на някакво оживление в най-престижния ни вид въоръжени сили от страна на министъра на отбраната.      
- Премиерът Борисов обвини генерал Радев в лъжа, военният министър Ненчев се плаши от несъгласието на генерала с решения на Народното събрание, как тълкувате тези оценки?
- Еднопосочно! Издават паника. По-точно, безпомощност пред обективното и дълбоко мотивирано решение на един авторитетен генерал. Действията му не са вписват в предварително закодираното от нейния лидер функциониране на матрицата ГЕРБ. Образно казано, някой извика, че в кораба на властта има пробойна, и... брожението започна. Страхът от неизвестното бъдеще ги кара да бъдат подозрителни към настоящето.
- По-конкретно?
- Борисов го е страх от армията. Години наред той игнорира българската войска. Генералитетът беше орязван, смачкван и пресяван, а ръководството й дадено под аренда на коалиционни партньори. Причините са субективни. Премиерът познава структурите на МВР, но не и армията. Разбираемо. Той не е бил никога част от нея. Това го прави неуверен и се чувства уязвим в компетенциите си. Понася с накърнено самочувствие, че над него има и върховен главнокомандващ. Всеки инакомислещ от висшия офицерски състав приема като непосредствена заплаха и прехвърля отговорността на военния министър за неговото "кадрово развитие". Както и за решаване на проблемите на армията. Но в случая казусът с генерал Радев е и негов личен гаф. Трудно понася загубите и за да лъсне имиджа си на непогрешим, предприе тази извънредна обиколка вчера.      
- Все пак наблюдава действията на Специалните сили, обеща нова казарма на СУЦ "Црънча", срещна се с пилотите в авиобаза "Граф Игнатиево", награди участниците в потушаването на пожари...
- Добре, че в поделението във Враца нямаме генерал, който изненадващо да си подаде рапорта за напускане поради участие в президентските избори. Сега премиерът щеше да проверява военното окръжие в Мездра и щеше да си кара лятната отпуска на брега на Дунава при Видин. А по отношение на обещанията му за нови казарми и възстановения ни "авиозавод" се сещам за една от екзотичните мисли на Кеворк: "Вчера си ритал бурето под краката на осъдения, днес правиш изкуствено дишане на трупа". Кога ще бъдат построени тези казарми? Откъде ще бъдат намерени средства? И кога ще почне да бълва отремонтирани МиГ-ове авиозаводът? И т.н.
- Как оценявате шансовете на генерал Радев в президентската надпревара ?
- Големи. Но за това първо трябва да бъде номиниран от левицата и подкрепен от други сдружения и НПО. На второ място - да приеме и накрая хората да му повярват.
- Ще има ли генералска битка на предстоящите избори?
- Няма да има.
- Защо?
- Трудно се воюва срещу авиацията. Освен ако не се намери друг генерал "летец" и да бъдат принудени да проведат "въздушен бой". Не виждам такава вероятност. Дори хипотетична. Изправянето на генерал от друг род войска срещу Радев ще бъде обречено на неуспех за този, който е издигнал алтернативния генерал. 
- Откъде сте сигурен?
- Залогът е много голям. И никоя партия няма да рискува да се бори с доказан професионалист, използвайки политически пристрастия. Президентските избори са ситото, което ще отсее политическите субекти за участие в последващи парламентарни избори. Затова градусът на напрежението постепенно ще расте, обещанията ще никнат като гъби след пролетен дъжд, а командировките из страната ще зачестяват...      

(Б.р. Радио Полша информира завчера за оставката на генерал-майор Румен Радев. То цитира Томаш Шатковски, зам.-министър на отбраната на Полша, според когото остава да се уточнят само детайлите за споразумението, съгласно което полската военна авиация ще бъде въздушната полиция на Балканите, включително на България и Румъния. Така, казва зам.-министърът, ще защитаваме не само нашата сигурност, но и тази на партньорите ни в НАТО.)
otbrana.com

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 307

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 181

Моите песни

visibility 425

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 713

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 977

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 527

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ