20 Август 2019вторник13:14 ч.

Според шефа на"Булгартрансгаз" Владимир Малинов "Турски поток" също може да се забави заради обжалването на декласираната компания "Аркад"

Газовата връзка с Гърция зацикли

Блокирани са проекти за над 2 млрд. лв.

/ брой: 110

автор:Дума

visibility 878

Премиерите на България и Гърция направиха първа копка на строежа на връзката между газовите системи на двете страни преди близо три години, но реализацията на проекта реално не може да започне. Причина за това стана жалбата на българската компания "Топливо-2" срещу определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за предварително изпълнение на поръчката за доставка на тръби за газопровода. Процедурата бе спечелена от гръцката компания "Коринт Пайпуъркс" с цена за 58.2 млн. евро без ДСС при търсена максимална стойност от 60 млн. евро. Офертата на втория кандидат Ц "Топливо-2" не бе допусната до отваряне на цената, защото не покрива предварителните критерии за участие в търга, а третият поканен претендент - турската "Ерсияш Челик Бору Санайъ", се отказа от надпреварата. Българската фирма обжалва избора на "Коринт", но КЗК позволи на проектната компания "Ай Си Джи Би" да сключи договор с "Коринт", докато тече производството по жалбата. Спорът обаче продължава с жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу предварителното изпълнение на поръчката.

От "Ай Си Джи Би" се надяват до средата на юли предварителното изпълнение да бъде потвърдено, което ще позволи договорът да бъде подписан. "Паралелно с това тече подготовката на договора със строителя, като процедурата не е обжалвана и решението вече е влязло в сила. Така че независимо от жалбата считаме, че на този етап няма съществен риск за пътната карта на проекта", допълват от проектната компания.

"От всички факти е видно, че в конкретния случай са налице особено важни държавни интереси, поради което сме на мнение, че предварителното изпълнение е добре обосновано и мотивирано от КЗК и няма причина ВАС да не го потвърди", посочва още "Ай Си Джи Би". КЗК обосновава разрешението си за предварително изпълнение на поръчката със стратегическата важност на газовата връзка за България с капацитет от 3 млрд. куб. м газ годишно. Антимонополният орган приема, че интерконекторът е предпоставка за изпълнението на сключения от "Булгаргаз" договор за доставка на 1 млрд. куб. м природен газ от Азербайджан. "Към настоящия момент датата на доставка по този договор е определена през втората половина на 2020 г., което означава, че газопроводът трябва да бъде пуснат в експлоатация до края на 2020 г.", посочват от КЗК. Както писа вчера "Дума", и другият газов проект , изграждането на "Турски поток" през България, също е напът да се забави. И при него причината за това е жалба до КЗК на Саудитския консорциум "Аркад" срещу решението на възложителя "Булгартрансгаз" да го декласира от спечелената поръчката за изграждането на трасето. Както е известно, той бе заменен  от конкурента си - обединение "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ). 

До произнасянето на антимонополния орган се спира поръчката за над 2.2 млрд. лв. без ДДС, която е ключова за транзита на руския природен газ през Турция, България и Сърбия до Западна Европа, както и за реализацията на намеренията на правителството за регионален газов хъб и борса за природен газ в България. Реално трасето няма как да бъде изградено в срок, освен ако не стане някакво чудо. 

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов заяви пред БНР, че спирането на проекта за изграждане на българския участък на газопровода "Турски поток" заради жалба ще забави процеса. Газовата компания ще настоява пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разглеждането на жалбата, подадена от отстранения участник - арабската компания "Аркад", да стане във възможно най-кратките срокове, предвидени в закона, с аргумент, че проектът е с изключително важно значение, посочи Малинов.

Сидеров обвини ВМРО и НФСБ в заговор срещу Борисов

автор:Дума

visibility 3

Бедственото положение в Свищов остава до петък

автор:Дума

visibility 22

Горещините се завръщат, до 35 градуса днес

автор:Дума

visibility 107

София пръска нови милиони за боклуците

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 159

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 159

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 159

Приключи делото на оманския фонд срещу България

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 158

ООН: В света има 70 милиона бежанци

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 159

Турски военни части влязоха в Сирия

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 159

САЩ обмислят морска блокада на Венецуела

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 159

Кратки новини

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 159

Дете от Свидня и "Надежда"

автор:Лозан Такев

visibility 306

/ брой: 159

"Родна стряха" - минало без бъдеще

автор:Деси Велева

visibility 214

/ брой: 159

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 159

Ада тепе - рударство на 3500 години

автор:Велиана Христова

visibility 514

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ