22 Януари 2021петък18:44 ч.

Иван Иванов и Николай Павлов

Газът може да поевтинее с над 40% от април

Цената на тока остава непроменена чак до юли

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 975

Природният газ може да поевтинее доста повече от сега предвиденото от "Булгаргаз" и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намаление на цената с 40,49 процента от 1 април. Това стана ясно по време на обществено обсъждане в комисията на цената на природния газ през април, следвайки новата формула за образуване на тарифата на синьото гориво, договорена с "Газпром" в началото на март. Причината за очертаващото се допълнително сваляне на цената е в значителния спад на цените на петролните продукти и деривати и на газовите борси, отбелязани в последните 20 дни. Това със сигурност означава допълнително намаление, отбеляза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов отвърна, че регулаторът ще изиска от държавното дружество актуална информация с данните към 31 март, за да вземе окончателното си решение за цената през следващия месец. Вчера цената на петрола сорт Брент падна до 26,55 долара за барел, а на американския лек петрол - до 23,52 долара за барел. На природния газ в момента цената се движи под 9 евро за мегаватчас. Разглежданата засега цена на газа за българския пазар е 26,21 лв./МВтч без ДДС и други такси за пренос и достъп. Иванов каза, че засега не може да уточни датата на заседанието за вземане на крайното решение за газовата цена предвид обстоятелствата с мерките срещу коронавируса. Вероятно то ще е на 31 март, за да се разгледат допълнителните разчети на "Булгаргаз".

Регулаторът обсъди публично в предавано онлайн заседание и цените на електрическата и топлинната енергия в резултат от намалението на цената на природния газ. По скайп се включиха директорите на топлофикационните дружества в София, Бургас и Перник, които казаха, че приемат предложеното намаление на цената на газа. За определените от КЕВР цени на топлинната енергия тримата шефове казаха, че ги приемат, но директорът на столичното парно Александър Александров изрази притеснения, че цената ще се сменя всеки месец. За топлинната енергия се предвижда цената да се намали с между 8 и 25 на сто в страната, а за тока да не се променя.

Аргументът на КЕВР да не намалява засега цената на електрическата енергия, а да изчака новия регулаторен период от юли, е възникналите допълнителни разходи на Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) заради решение на енергийния министър от януари на регулирания пазар да започне да продава държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Включването на въглищната централа на пазара за бита и малкия бизнес със сигурните цени ще натовари фонда с над 96 млн. в. допълнителни разходи. Според изчисленията на КЕВР сумата се равнява на спестяванията от евентуалното поевтиняване на електроенергията заради свалянето на цената на природния газ и съответното поевтиняване на тока, произведен по комбиниран начин от топлофикациите. Така целият ефект от поевтиняването на газа ще отиде в държавната въглищна централа, която и след неправомерната финансова инжекция от 600 млн. лв. остава на колосална загуба. Националният омбудсман Диана Ковачева се включи също по скайп в заседанието и отбеляза, че е против намалението в цената на природния газ, което при това се очертава да е по-голямо от сега дискутираното, да не се отрази в сметките на гражданите за електроенергия.

 

Приспадат намалението от  бъдещи  сметки

Компенсациите за потребителите заради намалената със задна дата цена на руския природен газ за България ще бъдат предоставени през сметките за парно на клиентите на топлофикациите и за газ на клиентите на газоснабдителните дружества. Пари няма да се връщат, а ще се приспадат от следващите плащания, докато бъде изчерпана дължимата надвзета сума от всеки абонат. Това предвиждат законови поправки, които в  момента се съгласуват със заинтересованите страни и в понеделник ще бъдат внесени за обсъждане в парламента, стана ясно от думите на председателя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов пред БНР. Парламентът вече отмени редовните си сесии, но при нужда ще има заседания. "Стигнахме до извода, че ще трябва промяна в преходните разпоредби към Закона за енергетика, за да могат да бъдат компенсирани потребителите", коментира Николов.

По думите му след като тя бъде приета, ще се определят цени на газа за всеки от последните осем месеца е на тяхна база ще има и нови цени на топлофикациите. След което ще бъде пресметната надвзетата сума от всеки от потребителите на природен газ и парно и тя ще бъде отбелязана в отделен ред от фактурите им. След което от нея ще се приспадат следващите задължения на клиента до изчерпването на компенсацията.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 378

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 480

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 476

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ