16 Януари 2022неделя12:18 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

На снимката: Николай Павлов

Газът може да поевтинее от декември

Народното събрание вика Фандъкова заради борчовете на "Топлофикация София"

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 719

Цената на природния газ може да обърне своята посока от декември и да започне да се понижава, заяви пред БТВ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов в коментар на тенденциите на газовите пазари. "Предполагам, че от декември пазарът ще се успокои и когато започне добивът, тези количества, които ще влязат в ценовия микс, ще подтиснат евентуално увеличение, дори може да има и намаление на цената на синьото гориво", смята Павлов. Според него в момента държавният газов доставчик регистрира рекордни продажби на природен газ за последните шест години.

"Върху пазарните процеси не може да влияе нито "Булгаргаз", нито КЕВР, нито българското правителство. Най-важното за българския пазар, за българския потребител е нашата цена да бъде по-изгодна, по-ниска и българската индустрия да изплаща газа на възможно най-ниска цена", коментира Павлов. По неговите думи търговската политика на "Булгаргаз" позволява това да се случи и към настоящия момент цените у нас от началото на годината били значително по-ниски от тези на европейските газови пазари.

Павлов коментира и задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз". За последните няколко години "Булгаргаз" е завел три дела за събиране на вземанията. В момента просрочените дългове са в размер на 95 млн. лв. "Бяхме принудени да заведем през юли поредния съдебен иск за 75 млн. лв., като са платени половината. Срокът за плащане изтече на  7 септември. Получихме писмо, в което "Топлофикация София" поема ангажимент да изплати сумата до 17 септември, общо 35 млн. лв. Изтеглихме съдебния иск и очакваме дългът да бъде изплатен в срок", твърди Павлов.

Междувременно стана ясно, че Народното събрание ще изслуша столичния кмет Йорданка Фандъкова заради финансовото състояние на "Топлофикация София". Депутатите искат да разберат какви са предприетите действия от страна на дружеството и на Столичната община като негов принципал за осигуряване на инвестиции за изпълнение на нормите за допустими емисии на азотни окиси, съгласно прилагането на стандартите на Европейската комисия от 2017 г. и решението на Изпълнителната агенция по околната среда за отказ на дерогация на "Топлофикация София" ЕАД относно емисиите.

По последни данни задълженията на "Топлофикация София" към БЕХ са близо 700 милиона лева. От март 2021 г. столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. През годините БЕХ на няколко пъти изкупува дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", но в момента подобна възможност не се предвижда. Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска общинското дружество заради скока на газа, също не може да реши проблема, коментира шефът на БЕХ Валентин Николов.

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 471

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 556

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ