17 Април 2021събота06:10 ч.

Гърци прехвърлят парите си в България

/ брой: 127

автор:Пламен Лазаров

visibility 2013

Всичко си дойде на мястото. След като дълги години бяха галеници на Европейския съюз, гърците най-после усетиха, че само да се ползват плюсовете от членството в общността някак си не става. Свикнали само охотно да получават, но не и да дават, те се разтресоха от протести в момента, когато трябва да затегнат колана, за да избегнат фалит на държавата. В действие влезе поговорката "Кога ядоха - не питаха, кога дойде време за плащане - никой не иска". Явно мерките за икономии, икономическите реформи и съкращаването на социалните програми, които гръцкото правителство е принудено да прави, не се нравят на гражданите и данъкоплатците.
Тази огромната задлъжнялост на страната, предшестваща може би скорошно обявяване в неплатежоспособност, дойде след дълги години на политика на социално субсидиране от държавата на дейности, изцяло изискващи пазарни отношения и спазване на определени икономически параметри. Днес при нашите съседи е поставен на карта социалният мир поради взетите в миналото грешни политически решения и лош мениджмънт.
Всичко това поражда много въпроси, които директно засягат и нашата страна.
- Кой взе решение и позволи на гръцкия капитал да изкупи почти 30 процента от банките в България? Кой ще бъде отговорен за лошия мениджмънт в тези банки? Защото част от тях са на загуба, а там български фирми си държат ресурсите.
- Защо бе допуснато незнайни и дребни гръцки фирми, с недотам ясни капитали, да се представят за сериозни инвеститори, да използват и жестоко да експлоатират евтината работна ръка у нас, а след това да избягат, без да платят нито на работниците, нито дължимите данъци към държавата ни?
- Какво ще стане с отворените или закупените от гръцки фирми предприятия у нас, ако се стигне до фалит на гръцката държава?
Крайно време е да се каже истината, че нито ноу-хауто, нито мениджмънтът, който приложиха гръцките "инвеститори" в закупените от тях български предприятия, са с очакваното качество и приходи за страната ни.
В Гърция досега нито производителността на труда е била по-голяма от тази в България, нито мениджмънтът е бил на по-добро ниво. Разбира се, там има и много генериращи бизнес фирми с можещи мениджъри, но те не са преобладаващи. Съседите ни обаче доста добре успяха да използват възможностите, които им даде членството в ЕС, за да привлекат значително количество европейски субсидии и да наложат висок стандарт на живот, който не отговаря на реалностите. Това е видно сега, но е малко късно за оценка.
Положителното за нас е, че през последните дни се забелязва рязко увеличаване на депозитите, направени от гръцки граждани и фирми в български банки. Но не в тези с гръцки собственици. Това показва доверие към страната ни като цяло и възможности, които трябва да използваме, за да привлечем истинския, сериозния гръцки бизнес, с когото да си партнираме.

 

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ