27 Февруари 2021събота18:20 ч.

Гърнето ври

/ брой: 37

автор:Велиана Христова

visibility 297

Гърнето ври, беше казал Емил Зола преди близо 140 години. Как да не се сети човек за него, като гледа какво става с отношенията ни със Северна Македония. На пръв поглед нищо не се случва, а в същото време отдолу ври и кипи. Навремето проф. Божидар Димитров смяташе, че в процеса на демократизиране съседите ни ще спрат да лъжат и да тормозят българите на тяхна територия. Не би. Всъщност, не хората, които се определят като македонци, а българите са страдали, избивани са и са тормозени десетилетия наред, откакто се е появил македонизмът през XIX век. Да се стигне дотам етническите българи в Северна Македония да молят президента ни за помощ! Някои кръгове в Скопие очевидно активно насаждат омраза към България, наследена от времето на Тито. Нашите сънародници в РСМ нямат еднакви права с останалите граждани. Напротив, дори в бумагите за преброяването там графа "българи" просто липсва! Това ли не е държавна политика на заличаване и репресии?!

Преди дни бившият македонски премиер Любчо Георгиевски настоя България да облекчи и ускори даването на българско гражданство за открито заявяващите българската си идентичност наши сънародници в РСМ. А в това време т.нар.  Световен македонски конгрес поиска той да бъде съден за предателство и да му се конфискува имуществото, понеже имал българско гражданство!  Само по себе си това показва отношението на някои кръгове към българите в РСМ. Че дори премиерът Зоран Заев повтаря, че българската позиция била "непринципна и анахронична"! А министър Екатерина Захариева направо огласи, че в РСМ в интернет се разпространяват личните данни и адресите на хората, самоопределящи се като българи.  

Е, и? Няма как правителството ни да преодолее извращенията с едни лафове, пуснати тук и там. Познавам хора от РСМ, на които с години не им дават българско гражданство. Защо? Подкупи ли чака от тях властта, купуване на паспорт ли? И, второ - има достатъчно двустранни и международни институции, пред които правителството ни открито трябва да постави въпроса за репресиите над българите в съседната ни държава. Ние я признаваме, искаме да сме приятели и партньори като с всички в Европа, но за да стане това, трябва първо да се свали гърнето от огъня.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ