04 Август 2021сряда22:05 ч.

Галерия "Аспект" отвори нова зала

Илия Желев отново ни въвежда в жизнерадостния цветен свят на един успял творец

/ брой: 240

автор:Веселка Венкова

visibility 604

Пловдивската галерия "Аспект" откри първата изложба в новото си, по-просторно помещение. Без да е търсено съвпадение, тази е първата експозиция на Илия Желев, така както бе първа неговата самостоятелна изложба в съвсем новата преди 7 години галерия. За този немалък период стана традиция художникът да показва веднъж в годината нови картини пред пловдивската публика, преди да поемат към големите европейски галерии.
Настоящата година е много успешна за Илия Желев. През ноември му предстоят представяния в няколко водещи немски галерии, но едно знаменателно за него събитие се случи през март, когато най-голямата галерия в Германия организира в Берлин, Хамбург и Дюселдорф съвместна изложба на Илия Желев и Марк Шагал, наречена "Шагал&Желев - две села, два свята". Това е признание, за което един творец може само да мечтае, и е доказателство за високия професионализъм на пловдивчанина.
В настоящата изложба в "Аспект" съгражданите на Желев имат възможност да видят двадесетина картини - разнообразни като формат, но обединени от характерния стил на твореца. Акцент във вернисажа са няколко по-мащабни платна с размери от 100х150, 110х110, 90х120, които най-добре характеризират творческото развитие на автора и каквито не са показвани досега в галерията, поради ограниченото доскоро пространство. В експозицията присъстват и много харесваните от публиката миниатюри с размери 15х15 и 20х20, както и средни по размер формати.
Що се отнася до темите и сюжетите при Илия Желев те винаги са едни и същи и все така неизброими. "Много е трудно за зрителя, застанал пред негова картина, да извлече и опише само една история - картините на твореца са многопластови и многогласни, разказват много и различни истории, уловили са в пъстрия си паноптикум от цветни  елементи отделни кадри от живота, запечатали са мигове от детството, от пролетта и есента, от лятото и зимата, от ежедневието и от приказките", смята галеристката Олга Петрова.
Всичко е поднесено с весело намигване към публиката, с по детски наивен изказ, който разкрива сложен и наситен с много емоции свят. В настоящата изложба на фона на искрящата пъстрота се открояват платна с различно внушение - бял изчистен фон, пестелив детайл и едно усещане за спокойствие и тишина, например "Winter place", 70x70. Фактурата на тези платна дори е различна, с повече напластявания художникът е постигнал доста нехарактерен за него релеф. "Green tonight", 90х70, пък е издържана в зелената гама - доста нетипично за художника, станал емблематичен с искрящите си в синьо и червено композиции, казва познавачката.
Изобщо Илия Желев не спира да работи, да експериментира и да изненадва публиката. Тези дни всеки, прекрачил прага на галерия "Аспект", ще стане съпричастен на търсенията му и ще се потопи в жизнерадостния цветен свят на един успял творец.

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 2

/ брой: 149

Янев иска законови промени за Съвета по национална сигурност

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

До дни влизаме в оранжевата зона за КОВИД-19

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 98

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 105

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 98

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ