12 Ноември 2019вторник06:00 ч.

снимка Емилия Костадинова

Интервю

Габриел Вълков: Младите могат да са двигател на промяната

1000 души от цяла Европа пристигат в "Албена", за да обсъждат бъдещето, обобщи социалистът

/ брой: 144

автор:Павлета Давидова

visibility 1932

Габриел Вълков е на 22 години и е от София. Студент е в Нов български университет, където учи политика и общество на английски език. Член е на НС на МО в БСП, а от 2018 г. е и член на Бюрото на Младите европейски социалисти (ЙЕС) от 2018г. Вълков е председател на работната група по организацията на международния летен лагер в "Албена".

"България е държавата в Европа, където най-малко млади работят, а дори и да работят, го правят с най-ниските заплати."

- За първи път в България ще се проведе един от летните лагери на Младежката организация на социалистите в Европа. Как се стигна до това?

- Летният лагер на младите европейски социалисти се прави почти всяка година през последните 30 години. За първи път България ще бъде домакин на такова голямо международно младежко европейско събитие. Очакваме да дойдат над 1000 души от цяла Европа, ще имаме гости от 30 държави като Франция, Германия, Испания, Италия и т.н. С тях ще си говорим за младежки политики в продължение на една седмица, от 30 юли до 4 август. Тук ще бъдат младите лидери, това е бъдещето на европейската младежка политика и даже настоящето, защото част от тях са депутати, други са общински съветници, трети - съветници на министри, други тепърва ще станат такива.

- Кои са най-големите и най-интересните делегации, които се очакват?

- Най-голяма делегация е на Германската социалдемократическа партия, в нея са включени 80 младежи от Германия. 

- Споменахте, че ще се говори за младежки политики. Кои са основните теми, които ще бъдат засегнати в основната формална част?

- Част от темите в програмата са предложени от Младежкото обединение в БСП, все пак сме домакини. Една от тях е "Връзката между Европа и Русия". Мисля, че този въпрос никога не се е обсъждал на такъв лагер. Ние сме млади хора и искаме да живеем в свободна Европа, логично е да обсъждаме връзките между Европа и най-голямата държава, с която граничи ЕС - Русия. Въпросът е много важен, особено предвид напрежението, санкциите и всичко, което се случва около международната ни политика с Русия. 

Предвидено е да обсъдим и младежката безработица. Имаме теми за ножицата между богати и бедни - ще дискутираме как да я смалим. Как младите могат да изкарват повече пари и как да бъдат квалифицирана работна ръка са друга част от въпросите, които ще си зададем. Идеята е да намерим добрите практики как младежите, които завършват, да бъдат достатъчно подготвени за реалния трудов пазар, как да бъдат конкурентоспособни и ориентирани какво искат и как могат да го постигнат

- Има ли МО отговор на тези въпроси?

- Ами това е въпрос на дискусии, затова се събираме с хора от цяла Европа. Ще обсъдим какви политики предлагат отделните държави, след това ще видим кои могат да бъдат приложени в България, все пак ние имаме огромен проблем с младежката безработица. Ние сме държавата в Европа, в която най-малко млади работят, а дори и да работят, го правят с най-ниските заплати. За нас това е най-големият проблем и трябва да го решим.

- Подготвили ли сте предложения, за които очаквате международна подкрепа?

- Форматът не е такъв, за да даваме предложения и те да бъдат одобрени. Форумът е за обмяна на опит. Ще има работни групи и двучасови лекции на различни теми. Ще се обсъждат решения, ще се сравняват практики и след това всеки може да реши кое и как да приложи в своята държава. 

- Среща ли МО подкрепа от по-възрастните си другари, очаквате ли в лагера да дойдат и специални гости от ръководството на партията? 

- Лагерът ще бъде открит от председателя на БСП Корнелия Нинова. Сергей Станишев ще бъде там като председател на Партията на европейските социалисти. Очакваме и други политици от БСП. Цветелина Пенкова и Петър Витанов, които са наши представители във Европейския парламент, също са потвърдили участие. Много наши партийни другари ни подкрепят

- Колко младежи, членове на МО, са включени като доброволци или като част от българската делегация?

- Имаме 20 доброволци и 55-членна делегация. Участват хора от цялата страна, очаквано е София като най-голям град да има най-много участници. Този път нямаше закована квота, всеки, пожелал да отиде на лагера, е одобрен.

- Защо избрахте курорта "Албена"?

- "Албена" е много голям курорт, може би единственият в България, който има капацитета да поеме целия обем хора и да осигури всичко необходимо. ЙЕС има много големи изисквания за тези лагери - задължително е подсигуряването на полиция и съответно полицейско управление, наблизо трябва да има болница, пожарна станция... "Албена" ни предоставя всички тези неща на едно място. Освен това комплексът е затворен, няма външни хора, което също е сред изискванията на европейските социалисти.

- Какво се случи на последната организационна среща в Париж?

- Обсъждахме лагера и цялостната му организация, как тези хора от цяла Европа ще се придвижат до България, кои летища ще ползват - имаме опции да кацат в София и Варна. Румъния и Гърция също ще поемат част от пристигането, защото все пак в един ден очакваме много хора от различни краища на Европа. Уточнихме как ще транспортираме всички до "Албена", какви са условията на хотела, храната, хотелите...

- Обикновено младежките лагери са палаткови, вие обаче ги настанявате в хотел...

- Вярно е, че за първи път лагерът ще е в хотел, а не на палатки. Поредното доказателство, че България е държавата с най-нисък стандарт в ЕС - ние може да осигурим хубав хотел за същата сума, с която останалите държави могат да покрият само палатки. Просто в България всичко е много по-евтино.

- Как може да бъде подобрено положението на България? 

- Ами ние, младите, работим затова и в България, и на различни международни срещи търсим политики в тази насока. Една от идеите ни бе за студентското кредитиране, с помощта на народните представители от БСП я вкарахме в парламента, но ГЕРБ и управляващото мнозинство не се вслушаха в мотивите ни. Важно е да работим за намаляване на младежката безработица, за ръст на заплатите.

- Освен студентското кредитиране, управляващите не подкрепиха и културния чек. Смятате ли да продължите тези инициативи? 

- Разбира се. Това са важни и полезни мерки. Трябват реални действия, за да оправим нашата държава. Двигател на това трябва да са младите. Ние искаме да отгледаме тук нашите деца, а родителите ни да изживяват достойно старините си. Необходимо е да се борим за тези промени, за да можем да живеем добре в България.

14 папки с нарушения на вота внесе Манолова в ОИК

автор:Деси Велева

visibility 68

/ брой: 217

Предизвестеният избор на Гешев е на 14 ноември

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 217

Нинова благодари на новите кметове и общинари

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 217

Борисов обещава газ от целия свят

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 217

Над 50% от българите ще пазаруват на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 217

Всяка шеста бучка сирене с палма

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 217

Отварят пристанище Варна за най-тежките кораби

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 217

Гърция отваря пътя на Китай към ЕС

автор:Дума

visibility 64

В Берлин се договориха за пенсионната реформа

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 217

Социалистите печелят изборите в Испания

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 217

Башар Асад: Америка губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 217

"Мини Марица изток" поглъщат нови села

автор:Юлия Кулинска

visibility 89

/ брой: 217

Здраве му кажи!

автор:Аида Паникян

visibility 80

/ брой: 217

Датата

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 217

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 471

/ брой: 216

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ