26 Юни 2019сряда05:12 ч.

Фондови игри

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 546

Христо ПАНАЙОТОВ

На 13 септември в София ще се проведе извънредно Общо събрание на акционерите на Българска фондова борса-София (БФБ). Една от точките е за увеличаване капитала на дружеството със 715 хиляди акции при номинална стойност от 1 лев.
Според предложението за решение в увеличението на капитала ще има право да участва само Министерството на финансите, като по този начин държавата ще увеличи дела си в капитала на борсата от 43.97% на 51%. Според борда на директорите така ще се елиминира опасността от превземане от "недобросъвестен инвеститор" при евентуалното публично предлагане на дружеството (което се очаква до края на годината). С предприетите действия капиталът на БФБ-София ще бъде увеличен от 5 867 860 лв. на 6 582 860 млн. лв., като "тежестта" на останалите миноритарни акционери ще намалее пропорционално.
Подобно решение обаче буди сериозно недоумение сред останалите собственици в дружеството, които виждат в него опит за национализация.
Тези констатации за съжаление са напълно оправдани най-малкото поради две причини:
- цената от 1 лев на акция е несправедлива - от отчета на дружеството се вижда, че към 31 декември 2009 г. касовите му наличности (само те!) са 7.5 млн. лева, или близо 1.3 лева за акция. Към това, като се прибавят и активите на дружеството, голяма е вероятността стойността на акция да достигне нива от порядъка на 2.50-3 лева за брой. Или Дянковото министерство иска да закупи нещо за 1 лев, а то струва поне няколко пъти отгоре? И то за сметка на останалите акционери... Е, ако това не е опит за "кражба", здраве му кажи!
- след сделката МФ ще придобие 51% от капитала на дружеството, с които ще може да взима самостоятелни решения за бъдещето му, включително и "търгово предложение" за изкупуване на акциите на останалите акционери... при каквато цена пожелае! Колкото и неприятно да звучи, с тези си действия държавата показва как непазарно и дори със сила може да бъде откраднато едно дружество от акционерите му. След това - може би да бъде харизано на "когото трябва".
Въпросът, който ще се натрапи, е: "Защо да инвестирам в България, когато във всеки момент, заради прищявките на един или друг "висш ръководен кадър", мога да загубя инвестициите си"? Тези действия са огледален образ на "новия политически модел" и не бива да се учудваме на засилващата се тенденция към намаляването на преките чуждестранни инвестиции.
Защото, за да дойдат външни парични потоци, на инвеститорите им трябва предвидима среда. Къде ти такава в България днес?

 

Въпреки поевтиняването на газа парното ще поскъпне

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 120

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 120

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 120

Очаква се реколтата от пшеница да е 5,4 млн. тона

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 120

Мигрантите пак тръгнаха към Европа

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 120

Имамоглу спечели с имиджа на народен политик*

visibility 74

/ брой: 120

Страхотни жеги обхващат половин Европа

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 120

Как мирише боклукът на София?

автор:Деси Велева

visibility 79

/ брой: 120

Байкалско - изгубено във времето

автор:Юлия Кулинска

visibility 213

/ брой: 120

Диагнозата на един народ

visibility 93

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ