30 Септември 2020сряда12:40 ч.

Фондови игри

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 714

Христо ПАНАЙОТОВ

На 13 септември в София ще се проведе извънредно Общо събрание на акционерите на Българска фондова борса-София (БФБ). Една от точките е за увеличаване капитала на дружеството със 715 хиляди акции при номинална стойност от 1 лев.
Според предложението за решение в увеличението на капитала ще има право да участва само Министерството на финансите, като по този начин държавата ще увеличи дела си в капитала на борсата от 43.97% на 51%. Според борда на директорите така ще се елиминира опасността от превземане от "недобросъвестен инвеститор" при евентуалното публично предлагане на дружеството (което се очаква до края на годината). С предприетите действия капиталът на БФБ-София ще бъде увеличен от 5 867 860 лв. на 6 582 860 млн. лв., като "тежестта" на останалите миноритарни акционери ще намалее пропорционално.
Подобно решение обаче буди сериозно недоумение сред останалите собственици в дружеството, които виждат в него опит за национализация.
Тези констатации за съжаление са напълно оправдани най-малкото поради две причини:
- цената от 1 лев на акция е несправедлива - от отчета на дружеството се вижда, че към 31 декември 2009 г. касовите му наличности (само те!) са 7.5 млн. лева, или близо 1.3 лева за акция. Към това, като се прибавят и активите на дружеството, голяма е вероятността стойността на акция да достигне нива от порядъка на 2.50-3 лева за брой. Или Дянковото министерство иска да закупи нещо за 1 лев, а то струва поне няколко пъти отгоре? И то за сметка на останалите акционери... Е, ако това не е опит за "кражба", здраве му кажи!
- след сделката МФ ще придобие 51% от капитала на дружеството, с които ще може да взима самостоятелни решения за бъдещето му, включително и "търгово предложение" за изкупуване на акциите на останалите акционери... при каквато цена пожелае! Колкото и неприятно да звучи, с тези си действия държавата показва как непазарно и дори със сила може да бъде откраднато едно дружество от акционерите му. След това - може би да бъде харизано на "когото трябва".
Въпросът, който ще се натрапи, е: "Защо да инвестирам в България, когато във всеки момент, заради прищявките на един или друг "висш ръководен кадър", мога да загубя инвестициите си"? Тези действия са огледален образ на "новия политически модел" и не бива да се учудваме на засилващата се тенденция към намаляването на преките чуждестранни инвестиции.
Защото, за да дойдат външни парични потоци, на инвеститорите им трябва предвидима среда. Къде ти такава в България днес?

 

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 388

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 203

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 216

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 186

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ