29 Ноември 2021понеделник10:42 ч.

Фонд за регионите и нов Закон за обществените поръчки обсъждат партиите

автор:Дума

visibility 721

Как да се постигне децентрализацията на общините - върху този проблем дебатират почти час четирите партии, които преговарят за коалиционно споразумение. Всички участници в срещата в сектор "Регионално развитие" се обединиха около приоритета за повече независимост на местната власт. Има разминавания обаче по механизмите, чрез които това да се случи - кой да оценява капиталовите проекти на общините, дали тези проекти да се одобряват само от финансовото министерство или да минават пред МРРБ и Народното събрание. В крайна сметка подробностите ще бъдат обсъдени отново в експертен състав.

Няколко са акцентите в регионалното развитие, които от БСП определиха като свои приоритети при преговорите.

Бившият регионален министър Асен Гагаузов представи идеите на левицата. Сред тях е създаването на Национален фонд за сближаване на регионите. Целта е средствата от него да се насочват към изоставащите общини за да се насърчи развитието им. Фондът може да финансиран проекти в Северозападна България, Родопите и Странджа Сакар.

От БСП настояха да се пристъпи към реална децентрализация на общините, което бе категорично подкрепено от останалите партии. Сред предложенията на левицата е и приемането на нов Закон за устройство на територията.

От „Продължаваме промяната“ добавиха условието общините, които не актуализират устройствените си планове до края на 2022 година да не получават капиталови разходи за 2023 година.

Социалистите искат и нов Закон за обществените поръчки, в който да се предвиди вариант за индексация на вече сключени договори при промяна в цените на материалите. В новия ЗОП трябва да се регламентират по нов начин публичното частно партньорство и инхаус поръчките, е мнението на левицата.

Имаше и разговор относно стопанисването на язовирите, защото голяма част от тях не се поддържат поради липса на средства в общините. Асен Василев от „Продължаваме промяната“ настоя да има паспортизация на водоемите и в зависимост от предназначението на язовирите, те да преминат на стопанисване към различни министерства или агенции.

ПП  искат да се изготви пълна кадастрална картия за територията на страната.

От „Има такъв народ“ обобщиха своите пет приоритета  в регионалното развитие - пътища (жп и автомобилен транспорт), медицинска помощ, достъп до образование, високоскоростен интернет, ред и сигурност. Според тях държавата трябва да осигури достъп до тези блага и услуги на всички граждани във всяка точка на страна.

 За край на феодализма на общините се обявиха и от „Демократична България“.  Всички партии поеха ангажимент за гаранция на повече финансова самостоятелност на местната власт и възможности за самостоятелно осигуряване на приходи. Допълнително ще се обсъждат механизмите за това.

От БСП в преговорите участват Асен Гагаузов, Борислав Гуцанов, Генади Събков, Петко Тюфекчие, Михаил Лисков и Стефан Начев.

От  "Има такъв народ" се включват Гроздан Караджов, Георги Георгиев, Силвия Бакърджиева, арх. Владо Вълков и Галя Бърдарска.

"Демократична България" се представлява от  Зарко Маринов, Надежда Йорданова, Йордан Иванов, Надежда Бобчева и Грети Стафанова.

"Продължаваме промяната" са представени от Асен Василев, Йордан Терзийски и Богомил Петков.

Очаквайте подробности.

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 673

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 139

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 696

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 853

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 731

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 982

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ