14 Юни 2021понеделник08:33 ч.

снимка Емилия Костадинова

Фискалният резерв падна под 5,9 млрд. лева

Отиващото си правителство започна да харчи неприкосновения запас

/ брой: 73

автор:Дума

visibility 548

Фискалният резерв към началото на април се е сринал под 5,9 млрд. лева, показват данните на БНБ. Това е най-ниското му ниво от кризисната 2010 г. насам. Тогава поради неумение да управлява държавните пари първото правителство на ГЕРБ имаше сериозни проблеми с приходите и се наложи още в средата на годината да актуализира бюджета, като удвои дефицита му. Тогава удвояването бе от 1,6 млрд. лева на 3,8 млрд. лева, а ако сега се наложи удвояване на дефицита на държавния бюджет, то ще е повече от сегашното законово ниво от 5,48 млрд. лева.
Новото правителство, което и да е то, неизбежно ще трябва да тегли голям заем на международните пазари през тази година, за да финансира дефицита и да осигури пари за големите погасявания по дълга през 2022  2023 г., смятат редица икономисти.
"Ще е нужно да се издаде дълг. Фискалният резерв, с който разполага правителството, служи за осигуряване на ликвидност за няколко седмици или няколко месеца, а не за да финансира дефицити", коментира Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество". Според него е много по-добре емисията дълг да се пусне на пазара от евентуално ново правителство, което има хоризонт пред себе си, а не от отиващия си кабинет на ГЕРБ. Това може да стане или в началото на лятото, или в ранната есен, по подобие на успешната емисия за близо 5 млрд. лв. от септември 2020 г.
Тази година в бюджета на държавата е заложен дефицит от близо 5 млрд. лв. и той няма как да бъде финансиран без нов дълг, смята Ангелов. По прогнози на финансовото министерство през 2022 и 2023 г. предстоят по-големи погасявания по държавния дълг в размер на 2,5-3 млрд. лв. годишно.
"Следващите правителства ще работят в условията на дефицити и ще взимат заеми", твърди и бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов. Проблемът е, че при липса на правителство и работещ парламент няма кой да внесе за одобрение такава актуализация и няма кой да я приеме. Без действащо правителство и Народно събрание държавата не може да взема външни заеми, за да финансира дефицита и/или да попълва фискалния резерв, защото няма кой да ги ратифицира. За такова попълване изпълнителната власт може да разчита само на вътрешни заеми, но не е ясно доколко и, още по-важно, при каква цена финансовият сектор ще е склонен да поеме финансиране на допълнителен дълг от 5 млрд. лева или дори още по лошо - от 10 млрд. лева. За момента практиката показва, че на пазара вървят единствено петгодишните облигационни емисии от по 200 - 300 млн. лева всяка, а за тези от 10,5 години правителството и финансовият сектор така и не успяват да се договорят.
Във фискалния резерв има неприкосновен запас, който, ако текущо през годината бъде нарушен, до приключването й трябва да бъде възстановен. Неприкосновената част на фискалния резерв е в размер близо 6 млрд. лева, над половината от които са парите на Сребърния фонд. Оказва се, че отиващото си правителство започна накрая да яде от пари, до които не би трябвало да се докосва. именно през 2010 г. тогавашният министър Симеон Дянков се опита да употреби Сребърния фонд за финансиране на дефицита, като с парите от него да купува държавен дълг. Тогава инициативата му бе пресечена от съвместните действия на БНБ и ЕЦБ. Сега не е изключено да се повтори подобна колизия, но да стане ясно за подобни операции, едва след като са станали факт. За опасността да се изхарчи Сребърният фонд предупреди и лидерът на БСП Корнелия Нинова.     В момента съществува опасност Борисов да прегази закона, както вече се случи с резерва на Здравната каса през 2010. Според официалната информация на Министерството на финансите от септември до декември 2020 г. кабинетът е изхарчил от фискалния резерв 5 млрд. лева. Това означава, че останалите "свободни" средства са само 1,4 млрд. лв. (без салдата на НОИ, НЗОК, Сребърния фонд и средствата от ЕС). Такъв спад не е имало от 2010 г., коментира Нинова.

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 111

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 82

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 111

Москва въведе КОВИД-отпуска

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 110

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 116

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 102

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ