30 Май 2020събота22:05 ч.

Фискална гимнастика "ала Дянков"

/ брой: 231

автор:Валентин Георгиев

visibility 908

Без каквито и да са дискусии, съвети и предложения (те тепърва започват), но след серия от налучквания проектобюджетът за догодина най-сетне цъфна в сайта на Дянковото ведомство. "Правителството предвижда с 1,796 млрд. лв. повече приходи в хазната", "Дянков гарнира пицата с 1,8 млрд. лв.", "Проектобюджетът щедър към полицаи и пенсионери", "6,2 млрд. лв. за здраве и образование"... в хор припяха услужливи на властта медии, рецитирайки надутите обещания.
А дали наистина сметките се "връзват", при положение че в самия документ се признава, макар и замаскирано, за очакван спад на производството, услугите и инвестициите? Което пък означава още по-голямо свиване на потреблението и растяща безработица. Съдете сами: залага се ръст на БВП от 1,9%, като в същото време производствените цени растат по-бързо, отколкото цените на дребно. Затова в бюджета има прогноза за свиване на сектора на производството и услугите. Още едно потвръждение - приходите от данъка върху дивидентите на фирмите също спада с почти 10%, което говори и за бягството на капитали извън страната. Планира се обаче ръст на приходите от ДДС с над 11% при свиващо се потребление. Е, как ще стане тази магия?! Чрез повече продажби?! Не, чрез надуване на инфлацията. С вдигане на цените. 70% от потреблението (генерирането на ДДС) са храни и консумативи (ток, вода, парно и т.н.), другото е несъществено.
Глобите и санкциите също растат - с над 10%. Т.е. продължава политиката държавата спрямо едни бизнесмени да вади моркова, а спрямо други - тоягата. Но, което е по-тревожно и жалко - горко на тази държава, която разчита хазната да се пълни главно от данъци, такси и глоби!
Няма я икономиката, напротив, изземването на още кредитен ресурс от нея съвсем ще я досъсипе, защото и парите от Европа се планира да бъдат по-малко, заради слабото им усвояване. Справка - с 5,55% спадат приходите на Националния фонд към Министерството на финансите. В тази сметка е отразено онова, което ще изрежат от Брюксел, защото го крадем или оползотворяваме от зле по-зле... Няма ги науката и иновациите. БАН например е оставена със същия бюджет като през тази година, със средна заплата 570 лв. заради месец-два принудително неплатени, и без лев за покриване на растящите разходи за ток, вода и парно.
Колкото до "щедрото" развързване на кесията с 9.3% за пенсии, се оказва, че увеличението ще дойде с друга една фискална гимнастика - основно от ръста на осигурителните вноски за военни и полицаи и на максималния осигурителен праг. Едни виртуални пари, които виртуално ще "влязат" в НОИ. Апропо, ето откъде идва и големият скок от 12 на сто на парите за МВР. Да не говорим, че инфлацията вече изяде вдигането на пенсиите, а както се вижда, тя ще продължава ускорено да расте. Като капак на тези предизборни сметки не е изключено да прибегнем и до нов заем. Иначе в тежката кризисна ситуация хората на Дянков не планират и стотинка в повече за майчинските и помощите за безработни. 
Ето защо на фона на всеобщото поскъпване уж увеличените пари за образование, здравеопазване, обещания ръст на пенсиите и учителските заплати са вятър и мъгла - в реална покупателна способност те ще бъдат намалени. Сметките може и да се вържат на хартия, но на практика няма да издържат повече от няколко месеца. Но нали за това са изборите. Да му мислят следващите, които ще дойдат да оправят Дянковия батак.  
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1087

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 580

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1663

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 463

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ