03 Декември 2023неделя03:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фирмите с високи печалби с публично оповестени данъци

Евросъюзът губи 50-70 млрд. лв. от укриване на налози

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 120

Компаниите с приходи над 1,5 млрд. лв лв., осъществяващи дейност в ЕС, трябва да оповестяват публично, информация за платения от тях корпоративен данък в различните държави и юрисдикции. Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за счетоводството, публикуван за обществено обсъждане на 19 септември.
Целта на промените е да бъде синхронизирана нормативна уредба в България с разпоредбите на евродиректива, целяща по-голяма корпоративна прозрачност. Според предварителната оценка на законопроекта е записано, че сложните данъчни правила и неприкосновеността на данъчната информация позволяват на някои мултинационални предприятия да следват стратегия на агресивно данъчно планиране.
"За разлика от малките и средни предприятия и индивидуалните данъкоплатци, мултинационалните предприятия са способни да се възползват от пропуските в националното и международното данъчно законодателство, за да прехвърлят печалбите си от една държава в друга и така да намалят плащаните данъци", пише още в документа. Според оценка, извършена от Европейската комисия, ежегодните загуби на държавите членки на ЕС от избягването на данъци от страна на мултинационалните предприятия възлизат на стойност между 50 и 70 млрд. евро.
В случай че групата осъществява дейност в ЕС само чрез дъщерни предприятия и клонове, те трябва да публикуват и предоставят на разположение декларацията на крайното предприятие майка, а ако такава не е на разположение, да изготвят и публикуват декларация, съдържаща цялата информация, с която разполагат. Предвидена е възможност декларацията да бъде публикувана на едно място в ЕС, като се осигури безплатен достъп за всички заинтересовани лица в Съюза.
Информацията, която ще подлежи на деклариране, включва начисления и платен подоходен/корпоративен данък, както и друга свързана информация като: естество на дейността, оборот, брой служители, печалба преди данъчно облагане и др. Оповестяването ще се прилага от 1 януари 2025 г. за годишните финансови отчети за 2024 г., пише още в съпътстващите документи.

С промените се въвеждат и наказания за фалшиво счетоводство с цел подкупване на чужди длъжностни лица или за укриване на такъв подкуп". "Предвижда се с новите увеличени глоби и имуществени санкции ,от 5 000 до 15 000 лв., за физическото лице, а на предприятието - от 10 000 до 20 000 лв.
Според данни на НАП сред най-големите данъкоплатци по внесен корпоративен данък за 2022 г. попадат четири енергийни дружества- АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, Национална електрическа компания ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД), както и три добивни компании ("Аурубис" България АД, "Елаците"-Мед АД и "Дънди Прешъс Металс Челопеч"ЕАД).


Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 815

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 746

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 731

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 798

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 779

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 729

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 723

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 826

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 825

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 720

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ