30 Октомври 2020петък13:51 ч.

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 713

Компаниите, които получават европейско финансиране за свързани с коронавируса мерки, няма да загубят част от парите заради висящи задължения към НАП и Агенция "Митници". В момента всички публични възложители, които имат договори за над 30 000 лв., са длъжни да информират данъчни и митници за такива договори и за предстоящи плащания по тях. Плащането се извършва след проверка в двете агенции за липса на неплатени задължения над 100 лв., а при наличие на такива парите могат да се изплатят след прихващане на съответната запорирана сума. 

Този контрол върху възложителите бе въведен през 2018 г., за да гарантира максимално събирането на публичните задължения на фирмите със сключени договори с държавата. Вчера правителството е решило от този механизъм да бъдат изключени всички суми, които се предоставят целево от ЕС за финансиране на мерки за справяне с коронавируса. При някои компании сумите надхвърлят 30 000 лв. и прилагането на специалния ред на прихващане на евентуални задължения ще ги лиши от ликвидност. Това би обезмислило и самите мерки за подкрепа, съобщават от кабинета. 

Решението ще засегне прилаганата схема за подпомагане на най-засегнатите сектори като транспорт, туризъм, ресторантьорство, за които бяха въведени допълнителни компенсации по 290 лв. със средства от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Възможно е решението да засегне и общата схема за компенсиране на работодателите 60/40, по която правителството реши да търси заемно финансиране от европейския механизъм Sure в размер на 1 млрд. лв. Заемът бе одобрен от ЕК в края на август. 

Проф. Балтов: Изнемогваме, а хората не разбират

автор:Дума

visibility 104

Удължиха валидността на личните документи

автор:Дума

visibility 142

Обмислят вечерен час за заведенията в София

автор:Дума

visibility 110

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 85

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ