03 Декември 2022събота05:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Актуално

Финансови премеждия

/ брой: 102

автор:Денчо Владимиров

visibility 1311

Човек в България и с една мижава пенсия да я кара, пак на всяка крачка го дебнат финансови вълнения и премеждия. На няколко пъти съм виждал по пазарите зарзаватчийките да шашкат клиенти, като не им приемат банкнота, защото й се изтрила лъскавата лентичка.
- Ама как, бе, госпожо, тези пет лева са ми останали от пенсийката, от пощата съм получил банкнотата - обяснява хванатият в "нарушение" побелял мъж.
- Не ме интересува произходът на банкнотата, господине. За мен тя не е редовна, няма да ми я вземат никъде после - казва важно зарзаватчийката и отсича. - Ще платиш ли с редовна банкнота, или няма? Опашката чака!
- Ама това са ми последните пет лева - само дето не проплаква пенсионерът. - Утре ще взема новата пенсийка...
- Е, ела тогава утре да пазаруваш. А сега остави торбичката с доматите обратно - заключава тържествуваща зарзаватчийката.
На няколко пъти такива сюжети съм наблюдавал и в супермаркетите в Пловдив. Опитвал съм да "адвокатствам" на "нарушителите", като обяснявам на продавачките, че приносителят на старата "нередовна банкнота" с нищо не е виновен. Че така са му я върнали, че с такава нетрайна защита я е произвела държавата.
Нищо не помагаше.
Докато и на мен ми се случи това чудо.
В магазин на триумфираща търговска верига в Пловдив дамата на касата отказа да приеме банкнотата ми от 5 лева, защото била с поизтъркана защитна лентичка.
Отначало даже се засмях. Обясних, че току-що са ми върнали тази банкнота от пощата. Или от касата на мобилен оператор... Или...
- Да сте гледали, господине, какво ви връщат!
- Какво да я правя сега тази банкнота?
- Ще ви я сменят в банката! Там са длъжни! Аз не мога да приема такава банкнота!
Около мен на касата се получи оживление. Имаше деца, които ме гледаха уплашено, бяха ме помислили за фалшификатор. Гледали по телевизията филм...
Клиент поиска да види банкнотата и каза, че е редовна, номерата й от двете страни били едни и същи - значи не съм я фалшифицирал! Клиентка също огледа банкнотата и поклати глава:
- Наистина защитната лента е поизтрита, да не сте се къпали с банкнотата, господине?
- Господине, и на мен, и на мои приятели често се случва да не ни приемат банкнотите, такива пари прави държавата, върти ги, докато не се скъсат съвсем. Спасението е в банките! Там ще ви я сменят - посъветва ме патил клиент и капитулирах.
На другия ден започнах да обхождам банките в Пловдив, но никъде не ми сменяха изтърканата банкнота, защото били... търговски банки! Можело само в държавна банка!
Имах далечен спомен къде се намираше някога държавната пловдивска банка и се озовах пред нея. Наложи се дълго да изчакам служителката по смяна на банкнотите да се върне от обедна почивка. След като ме провериха щателно, като на летище, застанах пред гишето за смяна на банкноти.
Поискаха ми личната карта и служителката високо извика:
- Ха, ама вие и друг път сте идвали тук? Какво сте сменяли?
За щастие се сетих, че тук бях сменил преди години цял буркан стотинки, по една и две, които никъде не ми вземаха в магазините. Обясних това на банкерката. Тя дълго вписва отново данните ми като на сменящ постоянно банкноти и монети клиент. И ми поиска... 60 стотинки такса за подмяната на петте лева!
Отново велика изненада! Оказа се, че в сградата на някогашната държавна банка сега извършва дейност финансова институция от друг тип, която сменяла такива банкноти като моята, но само срещу такса.
Единствено БНБ сменя банкноти без такса, а както вежливо ме осведоми охранителят, трябвало да ида в... столицата. Ако искам, може там да ми сменят петте лева без такса.
- Какво избирате - попита твърдо банкерката.
Взех решение. Как няма да хващам сега влак или автобус, за да ми сменят старата банкнота в столицата. За път щях да дам в пъти повече пари.
И така получих нова банкнота от 5 лева, като си платих за нея 60 стотинки.
За друг път обаче вече знам.
Служил съм войник и затова се сетих за старото казармено правило - ако ти изчезне в спалното помещение чаршаф, присвояваш чаршаф от съседа по легло, той - от друг. И така - до края на света.
Така може би ще направя, ако отново ми пробутат стара поизтъркана банкнота по пазарите или пощите. И аз на свой ред ще я пробутвам. Поне до времето, когато държавата предприеме нещо. Иначе гаврата с нас ще продължава.

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 586

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 696

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 577

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 602

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ