28 Март 2023вторник21:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Финансови абракадабри

/ брой: 258

автор:Светлана Велева

visibility 1127

Вдигане на цени, рестрикции, отнемане на права и досегашни възможности, натоварване с данъчна и друга тежест. Всичко това за родния управленски елит носи едно универсално наименование - "реформа". Всяка сфера минала през т.нар. реформи става или по-сложно достъпна за гражданина, или го натоварва с повече тежест, и като резултат влошава качеството му на живот.
Задължително реформата минава през няколко фази, като първата е шокова версия на намерението, която според обществените реакции се променя и накрая се предлага в омекотен и приемлив вариант, та хората дори са благодарни. Има такъв доказано работещ подход за управление на тълпата, който ГЕРБ явно са превърнали в свой основен принцип. Поведението им обаче е толкова хаотично, безпринципно и неаргументирано, че май се касае за обикновено безсилие и професионална непригодност. В случая за Владислав Горанов ми е думата и неговите финансови абракадабри.
Примерно днес ще натоварят данък общ доход с 2% общински данък. Ама какво налага това, при прехвалените 2 млрд. лв. повече приходи в бюджета, какви са очакваните ползи от този данък, не е ясно. Оказа се, че освен Горанов и сие, никой не намира основание за такъв данък, дори самите общини. После ще облагаме нивата на баба, като че дупката в бюджета е толкова голяма, че и от най-бедните трябва да се взима вече. И това, докато Горанов се хвали, че имаме 1 млрд. резерв. Добавката за стаж щяла да се маха, защото държавата няма пари, но пък отчитаме 2% ръст на икономиката - повече от други години. Винетките пък трябвало да скочат двойно, защото не може да ни правят пътища, пък ние да им плащаме толкова малко.
Пуска се партенката в някоя медия, оставят хората да се възмутят, да видят обществените реакции, за да преценят какъв удар са готови да понесат, и излизат с омекотена версия - не 145, а "само" 100 лв. Само че това е една трета увеличение на сегашните цени, което съвсем не е малко. Аргументът е, че са нужни пари за довършване на пътни инфраструктура. Въпреки, че по оперативните програми на ЕС пътната инфраструктура е едно от перата, за които се предвиждат и харчат най-много пари, те няма да стигнат да завършим вече започнати проекти.
Освен това да не сме се оплаквали - цената на винетките у нас била пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС. В Словения например годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро, аргументира се Горанов. Да де, ама като сравнявате такси, налози и цени, на комунални и други услуги, които искате да вдигате, все забравяте две основни неща - качеството и заплатите. В Унгария и Словения новите пътища не потъват след месец експлоатация, и не се наводняват при първия дъжд заради безкрайно лошо качество. Може би защото пътищата там не се правят от пепел и съставки за 5 хил. лв. километъра, въпреки че на документи сигурно се изписват по 50 хил. А освен това в Словения средната заплата е 1600 евро, у нас тя е 400 евро, като 2,3 млн. българи живеят под прага на бедността (295 лв.) - колкото две винетки в Унгария. Следващият път, като вадите аргументи за исканото си поскъпване, сравнявайки как е в другите държави, сравнете и доходите ни с техните и се засрамете! Направете истински реформи, че икономиката да стане работеща, вдигнете стандарта на хората да взимат по 1000 евро средна заплата, и тогава ни изранявайте цените с техните. Прочее, на много стоки и услуги цените у нас са по-високи от редица европейски държави...

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 1055

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 582

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 418

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ