01 Април 2020сряда18:36 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Надписът, открит от археолозите

Филипопол платил глоба, че подкрепил конкурент на императора

/ брой: 194

автор:Дума

visibility 364

Новооткрит надпис в представителната част на Римския форум в Пловдив съобщава как император Септимий Север наказва Филипопол с глоба за това, че градът е подкрепил неговия конкурент Песцений Нигер в битката му за трона. Текстът е от II началото на III в. върху мраморна плоча, на която са запазени само осем реда, обясниха откривателите - археолозите Мая Мартинова и Биляна Здравчева, които ръководят разкопките. Именно тази част от паметника е свързана с култа към императора и затова надписът е изложен да се чете от всички граждани като обект за почит към жив бог, смята епиграфът Николай Шаранков, който разчете текста.

Надписът представлява императорско писмо в отговор на молба на Койнона (Съюза на тракийските градове) до принцепса. Техните имена са изписани върху мраморния камък - Филип и Цецилий Церелий. На тях е възложено да отидат в Рим и да занесат обезщетението или глобата на венценосеца. На двамата обаче трябвало да се изплатят разходите за пътуването им - като за командировка. Според исторически източници император Север е налагал жестоки глоби на градовете, които не са му били верни.  

КЕВР утвърди цената на газа: по-ниска с 42%

автор:Дума

visibility 36

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 62

Поуките от 100 години социалистическо строителство

visibility 553

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 1300

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 215

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ