18 Юни 2021петък15:00 ч.

Интервю

Филип Попов: Само ляво управление ще спаси Северозапада

Ще отстоявам правото на съгражданите си за достоен живот, добро образование и достъпно здравеопазване, казва водачът на листата на "БСП за България" във Видин

/ брой: 52

автор:Юлия Кулинска

visibility 692

ФИЛИП ПОПОВ е роден във Видин. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Член е на НС на БСП. Народен представител в 42-рото, 43-тото и 44-тото НС. Бил е секретар на ПГ "БСП за България", зам.-председател на Комисията по правни въпроси и член на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагане и използване на СРС и достъп до данните по Закона за електронните съобщения. Владее английски език. Женен, с две деца.та на БСП за Държавен фонд за устойчиво развитие на района означава работа, доходи, социална сигурност и развитие"

"Идеята на БСП за Държавен фонд за устойчиво развитие на района означава работа, доходи, социална сигурност и развитие" 

- Г-н Попов, кои са основните проблеми във Видинска област и кои ще са приоритетите ви като народен представител?

- Не бих си позволил лукса да говоря за основни проблеми с категоризация от пръв към последен. Ситуацията е критична и проблемите до един са на първа линия по спешност и с приоритет.

Видин може да се разглежда като експеримент, имащ за цел да ни убеди как истински богата част от България с уникален релеф, климат, местоположение, човешки капацитет, природни дадености, културно историческо наследство, образование, икономика, култура чрез фокусирана намеса на държавата за десетина години може да бъде превърната в призрачен град.

Проблемите пред Видинска област са тежко наследство от управлението на десните партии. Категоричен съм, че за беден район като нашия е необходима лява политика и ляво управление. Всяка от 11-те общини има специфични проблеми, но общият ни проблем са бедността, безработицата и демографската катастрофа, битовата престъпност, лошата инфраструктура, замрялата икономика, липсата на перспектива и затрудненият достъп до здравеопазване. В 45-ото Народно събрание ще продължа да отстоявам правото на моите съграждани на достоен живот, добро образование и достъпно здравеопазване.

- Северозападна България е от най-бедните региони в страната. БСП представи конкретен план за развитието му чрез законопроект за създаване на Държавен фонд за устойчиво развитие на района. Припомнете какво включва документът?

- Това е политика с грижа за хората. Означава работа, доходи, социална сигурност и развитие, означава възраждане на Видин и региона, връщането му към България, надежда и перспектива за хората, надежда, която им бе грубо отнета. Убеден съм, че единствено лява коалиция като "БСП за България" може да предложи и изпълни тази целенасочена инвестиционна програма.

В програмата на левицата е записано, че сме за преодоляване на порочната практика държавата да прехвърля дейности на общините, без да им осигури необходимото финансиране. За да се случи това, е необходимо да се извърши цялостно преустройство на разпределителните механизми на трансферите, които държавата осъществява към местната власт, и те да са на основата на обективност и равнопоставеност.

Руслото, в което е влязъл животът във Видин и региона, не може да се разруши с популярни мерки, налага се структурирана и планирана програма не на думи, а на практика. И не като експеримент, а с доказани и дали резултат мерки.

Законопроектът на БСП е първата реална стъпка за преодоляване на дисбаланса в развитието на петте области в Северозапада. В него се предлага фондът да подпомага финансово общините, стопанските субекти с дейност изграждане на техническа инфраструктура и предприятия за изкупуване и преработка на земеделска продукция срещу 10-годишен ангажимент за изкупуване на земеделската продукция от земеделски производители от региона. Има идеи за построяването на индустриални паркове с над 40 на сто общинско участие, за регистрирането на туристически брандове, финансирането на регионални туристически продукти и др.

За да се подобри образованието, както и да се спре демографският срив, мерките на БСП са субсидиране на проекти в областта на висшето и средното образование, насочени към регионалните потребности. Предвиждаме жилищни програми за млади квалифицирани кадри и отпускане на студентски стипендии срещу 10-годишен ангажимент за завръщане и работа в региона. БСП предлага откриване на филиал на висше училище, в който да се подготвят на регионално ниво специалисти за нуждите на местната икономика. Трябва специалностите в професионалните гимназии да са съобразени с нуждите на региона. 

За преодоляването на демографския срив предлагаме предоставяне на 10 минимални работни заплати за второ дете, 20 минимални работни заплати за трето дете на семейства със средно или висше образование и до 50 хиляди лева за закупуване на семейно жилище на семейства, които трайно се заселят и работят в региона.

За разрешаването на проблема с липсата на аптечно обслужване БСП предлага разкриване на общински денонощни аптеки.

Най-важните цели на фонда са траен икономически растеж на региона, развитие на образованието и спиране на демографския срив. Предлагаме капиталът на фонда да е 100 милиона лева, защото по програмата "Региони в растеж", приета по времето на кабинета на Пламен Орешарски, бяха заделени 1,5 милиарда лева, но за цяла България. Затова решихме, че 100 милиона като начало са достатъчни. 

- Каква предизборна кампания водите? Представете листата на "БСП за България" в 5-и МИР във Видин.

- Кампанията на "БСП за България" е позитивна и отговорна. Листата ни е от обикновени, успели хора. В нея има светила в медицината, истински пионери във възраждането на туризма, обществено значими за Видин млади хора, основатели на доброволческо родителско движение, често заместващо със собствени сили държавните дефицити към населението в региона.

В трудните времена на КОВИД-кризата съм спокоен, че съм рамо до рамо с проф. Димитър Раденовски, дългогодишен управител на "Пирогов", който е с доказана експертност, опит и мъдрост, младежка смелост, човещина. След него се нареждат Боян Иванов, Андрей Андреев, Цветан Топчиев, Мадлен Стефанова, Тихомир Трифонов и Йордан Татарски.

- Какви са вашите послания към избирателите? Защо трябва да гласуват за кандидатите на БСП? Готова ли е левицата да управлява?

- Вярвам, че думите и посланията ми ще стигнат до хората и заедно на 4 април ще докажем, че българите имат чувство за национална принадлежност и самосъхранение. Но само заедно можем да наложим политиките на БСП с грижа за хората.

Десетте години управление на кабинетите "Борисов" може да се определят с една дума - срутище. Днес отново през отворения прозорец на черния джип ни се обещава още от същото. Паралелната държава дотолкова е изменила мисленето на министрите, че те живеят с усещане за лична собственост над населението и територията.

Всичко, което сме готови да реализираме, е изстрадано старо, доказало се като работещо, крайно необходимо и полезно за хората. За четири години благодарение на Корнелия Нинова БСП се превърна в класическа лява партия, разтоварваща се от хайверната си аристокрация и разграничавайки се от разгула на глобалния корпоративен елит. Партията демонстрира консервативно отношение към малоумната джендър идеология и ясно стои зад националните ни интереси.

Днес всеки във Видин живее под натиска на личния си човешки дълг да осъществи онова, от което има смисъл за града ни. Да отидеш да гласуваш не е по-опасно от това да идеш на пазар. Моите съграждани трябва да са убедени, че друга алтернатива няма. Трябва ни лява политика. "БСП за България" може и ще защити достойнството и интересите на българите. 

Скъпи видинчани, промяната тръгва от нас! Политиката, която БСП води, е от и за България. Дайте шанс за бъдещето си, като подкрепите кандидатите на левицата на предстоящия парламентарен вот!

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 904

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 617

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 573

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 378

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ