02 Юли 2020четвъртък13:22 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Интервю

Филип Попов: Финансовият министър носи вина за надвзетите субсидии

ГЕРБ се опитват да изчистят лицето на Владислав Горанов с безсмислена законова поправка, заяви секретарят на ПГ "БСП за България"

/ брой: 106

автор:Юлия Кулинска

visibility 1740

Филип Попов е роден във Видин. Завършва ГПЧЕ "Йордан Радичков", а след това и Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Член на Националния съвет на БСП. Народен представител от БСП в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Секретар на ПГ "БСП за България". Зам.-председател на комисията по правни въпроси и член на комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данни по Закона за електронните съобщения.

Владее английски език. 

"Парадоксално е телевизионно шоу да свърши работата на министъра на финансите и на Сметната палата"

- Г-н Попов, във вторник Върховната административна прокуратура обяви, че е открила данни, че служители на финансовото министерство са извършили престъпление от общ характер при казуса с раздадените партийни субсидии. Какъв е вашият коментар? 

- Да, така е. Прокуратурата ясно е казала две неща. Първо, че законите за политическите партии и за бюджета следва да се спазват стриктно. Става дума за членове от 25 до 27 включително. И второ - разпоредила е на Владислав Горанов като министър на финансите, че следва да извършва по-стриктен контрол при разпределянето на държавните субсидии за политическите формации.

Законът за политическите партии препраща към Закона за държавния бюджет, където ясно е казано, че 11 лв. е субсидията за действителен глас за всяка партия или коалиция. Няма как по-ясно да бъде разписано това правило. Министър Горанов трябва да отговори на въпроса как те са станали 13,25 лв. И ако той не носи наказателна отговорност за това нарушение или престъпление според прокуратурата, той следва да понесе своята политическа отговорност. А тя става с оставка, защото тук се говори за милиони левове. Това са пари на българските граждани, на българския данъкоплатец, и финансовият министър не може да ги харчи както на него му харесва.

- Веднага след разкритията правителството внесе промени в Закона за политическите партии, които във вторник бяха приети на заседание на парламентарната правна комисия. Предстои днес в НС да се проведат дебатите по тях. Какво гласувахте всъщност?

 - Членовете на правната комисия гласувахме измененията, предложени от МС. С тях се "заковава" субсидия по 11 лв. само за получен реален глас за партия или коалиция. Формациите, получили неправомерно партийна субсидия, трябва да върнат надвзетите пари за три години назад - от май 2016 г. Но проблемът не е дали сумите ще бъдат възстановени в държавния бюджет. Няма съмнение, че това ще се случи. Основният въпрос е защо се стигна до тази ситуация. И второ, ще могат ли всички партии или тези, които отпреди три години вече не са парламентарно представени, да възстановят надвзетите суми. Аз лично се съмнявам.

- БСП подкрепи промените в Закона за политическите партии. Как ще гласувате днес в пленарната зала?

- Във вчерашните промени е дадено обратно действие на силата на промените на закона. От 2016 г. насетне, т. е. три години назад, се връща законът и влиза в сила. И тук има още едно несъответствие между твърденията на финансовия министър и на шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова - ако всичко е било законно, защо тогава се налага промяна в закона. Очевидно е, че прилагането му не е било правилно. Законът е ясен, но не е бил правилно приложен. Затова сега се опитват да изчистят лицето на министър Горанов с тази законова поправка. Тя отново е внесена от министъра на финансите, от МФ и по същество си гласи същото, което и в сега действащия закон, но с много повече обяснения и думи. Аз не съм сигурен, че няма да създаде повече проблеми в бъдеще, отколкото ще реши, въпреки ретроактивното, т. е. обратното действие на закона. То се прави в изключителни случаи. И този случай е изключителен, но той е такъв, защото МФ не си е свършило работата в крайна сметка.

БСП подкрепя измененията в законопроекта. Имаме политическо решение да съдействаме за връщането на надвзетите суми. Левицата винаги е настоявала за спазване на законите. Но грешката на МФ не може да бъде напълно поправена, т. е. напълно да бъдат възстановени всички надвзети суми от всички политически партии. Ние ще си изпълним нашия ангажимент.

- Как всъщност се стигна дотук?

- През 2016 г. управляващите от ГЕРБ направиха промяна в Закона за политическите партии с въвеждането в избирателната листа на квадратчето "не подкрепям никого". На практика, за да не може този глас, който също е действителен по Изборния кодекс, да бъде преразпределян на политическите партии. Тогава сегашният и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов изрично посочи в пленарната зала, че така трябва да изглежда законът, за да няма абсолютно никакви съмнения, че парите за политическите партии за реален глас ще бъдат правилно разпределени съгласно закона. Очевидно, че след тази промяна вече има съществуващ проблем в разпределението на партийните субсидии, и затова носи отговорност, ясно е написано от прокуратурата, министърът на финансите.

- А не е ли парадоксално, че за нарушенията правителството научи от телевизионно шоу?

- Това е доказателство, че един от основните проблеми на България е подкопаното доверие в институциите. А то ерозира именно поради такива грешки и некомпетентност. Било то в случая от министъра на финансите, от МФ, или от някое друго учреждение у нас. Тези учреждения явно не си вършат работата така, както трябва, така, както българите са им се доверили. Институциите следва да я вършат професионално и законосъобразно преди всичко и затова идват и тези проблеми. Наистина е парадоксално, че едно телевизионно шоу на практика свърши работата на министъра на финансите и на Сметната палата.

- Продължавате ли да искате оставката на финансовия министър, както обявихте преди дни?

- Продължаваме, разбира се. В една правова европейска държава той на момента би следвало да напусне поста си. Във вторник чухме от Данаил Кирилов отговора на премиера Бойко Борисов, който казва, че министър Горанов няма да подаде оставка. Унизително е правосъдният министър да бъде пратеник на министър-председателя, нали? Но по-важното е, че явно моралът на г-н Борисов е твърде непостоянна величина. Помните, че той принуди Цецка Цачева да подаде оставка по морални причини заради апартамент. А сега, независимо че става дума за милиони държавни пари, лидерът на ГЕРБ "забрави" що е морал.

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 124

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 1558

Руснаците одобриха промените в конституцията

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 124

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 578

/ брой: 124

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

автор:Иван Аладжов

visibility 293

/ брой: 124

Кой и защо плаче за "жертвите на комунизма"?

автор:Нако Минчев

visibility 450

/ брой: 124

Датата

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ