07 Март 2021неделя14:30 ч.

Найден Андреев:

Филип Киркоров излага България

Връх на наглостта е да твърди, че не ни познава, смята известният композитор

/ брой: 49

автор:Альона Нейкова

visibility 1533

Найден Андреев e известен български композитор и аранжор на естрадна музика. Писал е песни за Лили Иванова, Васил Найденов, Михаил Белчев, Маргарита Хранова и много други известни наши изпълнители. Автор е на 6 композиции, станали популярни в Русия благодарение на прочутия актьор Андрей Миронов. Найден Андреев е сред петимата български композитори, внесли в Софийската районна прокуратура иск срещу Филип Киркоров за нарушаване на авторските им права.


- Господин Андреев, какво очаквате да се случи, след като заедно с други български композитори внесохте иск в Софийската районна прокуратура срещу Филип Киркоров за нарушаване на авторските ви права?
- Очаквам руската страна, даже не самият Киркоров, да реагира. Защото става въпрос за смешни пари. Не за милиони, както някои си въобразяват. Искът ни е въпрос на чест. Иде реч за съвременно европейско, дори чисто човешко отношение към чуждия труд. Защото никой не може да живее без пари. Знаете ли колко е хонорарът на Филип Киркоров? 300 хиляди евро е поискал за участие в едно национално турне, за което искахме да го поканим преди няколко години. Сумата беше прекалено голяма и идеята не се осъществи. Но това са цифрите, с които борави Киркоров. Какво се прави на луд?! А има да даде само по 5-10 хил. евро на 4-5 български композитори.
- Защо се обединихте с колегите си за съдебния иск, а не потърсихте правата си самостоятелно?
- Защото поединично нищо не може да се направи. Преди време, представете си, Киркоров ми каза: "Как ще ви плащам?! Аз ви правя реклама!".
- Само чрез съд ли може да се реши подобен проблем?
- Преди време имаше Държавна агенция за авторско право. Сега функциите й пое "Музикаутор". Минаха години мотане напред-назад. Прави се нещо, но то явно не е достатъчно. Затова се стигна до съд.
- Защо решихте да предявите претенции именно към Филип Киркоров и дори нарекохте делото емблематично?
- Защото става дума за огромни тиражи...
- Но това все пак тепърва предстои да се докаже...
- А как се взема награда в Монако за най-продаван изпълнител, ако не си представил необходимите документи?! Ето ви доказателството! По линия на Интерпол тези документи ще бъдат изискани и приложени към делото, което водим срещу Киркоров тук.
- На какво държите повече - да вкарате Филип Киркоров в затвора или да получите парите от авторските си права?
- Първо, трябва да се разбере, че нарушаване на авторското право е същото престъпление, като например да отидеш да откраднеш от един завод главния цех. Как ще реагират всички? Ще се развикат, че е изнесена най-хубавата машина, нали? А понеже в случая става въпрос за интелектуален труд, не се обръща внимание. Но измисленото от нас, българските композитори, се материализира, и то в огромни суми, които никой дори не допуска.
- Имате ли информация какъв е отзвукът на казуса с Филип Киркоров в Русия?
- Там отзвукът е по-остър, отколкото в България. Но това може би е персонално, защото отношението към Филип Киркоров в Русия не е еднозначно. Знаете какви разправии е правил той: посегнал е на една режисьорка, скарал се е с журналистка - общо взето, поддържа си скандалния имидж. Това е моето впечатление. Не зная дали съм прав. Но е налице готовността на всички видове медии в Русия да представят проблема на българските композитори с Филип Киркоров. На мен лично ми се обадиха за интервю от Москва. Широката общественост в Русия е запозната с казуса. Смятам, че като български гражданин Киркоров излага България. Но ние ще докажем, че практиката без разрешение да използва авторския ни труд не е от днес и от вчера. Връх на наглостта е да твърди, че дори не познава българските композитори, които съдят Филип Киркоров. Мисля все пак, че ще го посъветват да уреди въпроса извън съда.
- А можете ли да забраните на Филип Киркоров да изпълнява ваши песни, както го направи например Митко Щерев, обиден на Лили Иванова?
- Как да му забраня?! В Русия за подобни "номера" вече да са го претрепали.
- Какъв според вас ще е изходът от това дело?
- Има изход. Но е важно как ще реагира българската прокуратура. Защото допускам, че може и да я натиснат да си замълчи или да се произнесе, че няма нарушаване на авторско право. Което е абсурд! Но наистина повдигнатият от българските композитори въпрос може да се размие, да се забрави и кражбата на интелектуална собственост да продължава по същия начин, както преди.
- Подкрепяте ли споразумението АСТА за борбата с пиратството в интернет, от което България се оттегли?
- Лично аз - да, подкрепям го. Но ние не сме се оттеглили. Бойко Борисов го замрази. Което означава, че още утре може да го размрази.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ