29 Март 2020неделя02:31 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Карнавал

Фиеста с бикини, пера и високи токчета

Празникът в Рио - най-горещото шоу в Южна Америка, започва днес

/ брой: 52

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1043

Казват, че поне веднъж в живота си човек трябва да посети прочутия карнавал в Рио де Жанейро (чието име означава януарска река). Малцина обаче са щастливците, които успяват да материализират този вълнуващ сън. Затова пък в днешния свят на все по-достъпни високи технологии, които скъсяват разстоянията между изток и запад, север и юг, всеки, който желае, може да влезе в уебстраницата на знаменитата бразилска атракция и косвено да изживее поне част от емоцията, подготовката за която всъщност започва от първия ден след края на поредното издание и продължава цяла година до следващото.
Увертюрата към карнавала в Рио по традиция е две седмици преди началото на същинското събитие с изяви на най-различни участници. Пак по традиция по това време вече бяха разпродадени  билетите за прочутия Самбодром. Там на 12 март ще дефилират 12-те най-добре представили се през годината школи по самба, т. нар. Висша лига. В 90-минутна програма те ще се състезават за шампионската корона - всяка със своя сцена и сюжет на спектакъла, със зрелищни облекла, с пищно поднесена изваяна плът, която прави на пух и прах всички известни представи за физическото тяло. Всяка школа ежегодно влага по около 1 млн. долара в подготовката си за това паметно събитие. Репетициите в седмиците и дните, предшестващи еуфоричните тържества, предоставят възможност за всички желаещи да усвоят някои основни стъпки и фигури от огнения танц. Двете най-популярни училища - Мангера и Салгуеро, се намират в южната част на Рио. Костюмите и мизансценът се измислят и подготвят цяла година, декорите и облеклата се сътворяват от майстори специалисти, както и от самите артисти. За любителите, които просто искат да изживеят вълнението на карнавала, характерни и най-разнообразни костюми се дават под наем на приемлива цена.
 Музиката е най-важната част от спектаклите. Тази година се очаква повече от 300 оркестъра да се подвизават по улиците на карнавала, като се разделят на две големи зони - Сул (южната част на града) и Санта Тереза (център). Сред тях са и най-известните банди "Cordao do Bola Preta", "Cacique de Ramos", "Bafo da Onca", "Banda de Ipanema", "Suvaco do Cristo", "Carmelitas" и др. Перкусионистите са "биещото сърце" на самба училището, което се представя на карнавала, и стига до 250-350 души, "оживяващи" със звук и ритъм представянето на танцьорите.
Тази година карнавалът е от 5 до 8 март. Средните температури този месец обикновено са между 25 и 30 градуса, периодът на валежите почти е приключил, затова и времето е идеално за танцуващите костюмни улични шествия. Към 6-те милиона жители на културната столица на Бразилия в този момент от годината се прибавят поне още 1 милион, прииждащи от всички краища на света, за да станат част от тази разбушуваща кръвта традиция, поддържана от кариоките жива до днес.
А тя води началото си от далечната 1723 г., когато се е състоял първият фестивал в Рио. Но популярният в наши дни парад се провежда от около 1830 г. Карнавалът е европейска традиция, която колонизаторите католици пренасят в Новия свят, а африканските роби с техните страстни ритми и движения превръщат в истински празник. Паради няма само в годините на Втората световна война, те се възобновяват през 1947 г. Фиестата започва винаги в събота, 40 дни преди Великден. По традиция в петък вечер, преди да започне същинският карнавал, тръгва шествие по улиците на Рио, по време на което Крал Момо се възкачва на трона заедно с Кралицата на карнавала и двете принцеси. Кралят се избира между най-едрогабаритните жители на града, а условието е да тежи не по-малко от 100 кг. В края на шествието кметът на града връчва на Краля на фестивала ключовете от Рио де Жанейро, символично предавайки му управлението.
Голям пожар избухна преди месец в Самба сити - мястото, където се извършва подготовката за тазгодишния карнавал. Пламъците са обхванали четири склада, училище по самба и карнавалния музей, съобщи Би Би Си. Въпреки огромната загуба, карнавалът ще се състои, заявиха организаторите.
 

Самба е бразилски танц и музикален жанр с африкански произход и характерен ритъм, създаван от барабани и маракаси и обикновено с 50-52 такта в минута (размер 4/4). Португалските колонизатори внасят през ХVтт-ХVттт век в Бразилия много роби от Ангола и Конго, които идват със своите танци. Постепенно висшето общество ги възприема, като ги модифицира да бъдат танцувани в затворен хват и се оформя танц, наричан Zemba Cueca. По-късно става популярен с името Mesemba - грациозен бразилски танц. Той се смесва и с други бразилски танци, пренася се в Европа през 1925 г., и се възприема името самба. В Бразилия танцът е много популярен, характерно облекло са бикините, диадемата с много разноцветни пера и златисти или сребристи обувки на висок ток. Изпълнява се от жени, по време на карнавалите, тъй като може да се танцува на място и не е необходим партьор.

Уникалното съоръжение Самбодром, конструирано от световноизвестния и един от най-влиятелните в света - бразилския архитект Оскар Нимайер (който на 15 декември тази година трябва да навърши 104 години), открито през 1984 г., побира в различните си сектори 90 000 зрители. Билетите са на цени от 100 до 2100 долара за ВИП местата. Вратите се отварят в 17 ч. в Деня на победителите, а от 21 ч. започва грандиозната фиеста по протежение на дългия 700 м Булевард на самбата, на който се намира и Музеят на самбата. Организацията е перфектна, а всички, купили билети, могат да прочетат подробни указания кога, откъде и как да се придвижват до местата си, какви вещи и храни трябва или не бива да носят със себе си, както и много полезни съвети за сигурностт, за облеклото и аксесоарите, които ще им осигурят удобство през дългите часове пребиваване на Булеварда на самбата. Стриктно и точно са посочени начините и часовете на превоз с градския транспорт, метрото, такситата и т.н. Помислено е за всичко и в наглед хаотичната вакханалия всъщност е наложен предварително добре организран ред. В дните на карнавала Самбодром ще бъде най-сигурното място в Южна Америка, обещават организаторите, тъй като сред огромната тълпа от гости от различни страни ще има много политици и кралски особи.

Снимки www.rio-carnival.net

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ