19 Септември 2019четвъртък13:34 ч.

Фейсбук лавина

/ брой: 98

автор:Альона Нейкова

visibility 931

Една от най-популярните социални мрежи призна за премахването на над 3 милиарда фалшиви акаунта. Новината е стряскаща и заради факта, че увеличението на неправомерните регистрации във фейсбук е почти двойно - ако за последното тримесечие на 2018 г. са хванати 1,2 милиарда, до март на текущата те са вече 2,19 милиарда.

Грешно е да се мисли обаче, че зад всички лъжливи страници във виртуалната паяжина стоят истински хора, въпреки че и човеците имат пръст в това. Появата на огромно количество специални компютърни програми, т. нар. ботове, действащи по зададен алгоритъм с определена цел, превърна фейсбук в място за публично изразяване на неконтролируема омраза. Именно по този параграф се налага да бъдат изтрити близо 7 милиона поста - рекорден показател, откакто изобщо съществува рожбата на Марк Зукърбърг.

Измислените сайтове се множат и заради автоматичните атаки от страна на киберпрестъпниците. Сцени с насилие, пропаганда на тероризъм, враждебни изказвания, порнография, продажба на наркотици и оръжие са само част от съдържанието на регистрираните фейк профили. И с тях не може да се справи дори прехваленият изкуствен интелект. Нужна е и човешка намеса. Както и много пари. Които да са бая повече от обявените 7,5 милиона долара, отпуснати от компанията за "усъвършенстването на технологиите за анализ".

Заради изтичането на информацията с личните данни на милиони потребители и бурните скандали от миналото лято интернет гигантът загуби около 40% от оценъчната си стойност. Акционерите на компанията не спират да искат оставката на Зукърбърг като председател на Съвета на директорите на "Фейсбук". Измислените профили продължават да се множат, а с тях като лавина нарастват и непредвидените опасности, които крие социалната мрежа. И е по-близо, отколкото ни се струва, времето, когато сегашната непредсказуемост на фалшивите новини ще ни изглежда като детска фантазия.

СЕМ казва решението си за БНР

автор:Дума

visibility 108

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 115

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 180

Грета Тунберг говори пред Конгреса в САЩ

автор:Дума

visibility 98

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 105

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 160

Датата

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 136

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ