17 Юни 2024понеделник11:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Феодално имение с едноличен господар

Работещи, пенсионери, майки, не трябва да се отказваме от социалните си придобивки

/ брой: 258

    Преди малко повече от година в Сърбия пенсиите и заплатите (с изключение на минималните) бяха намалени с 10%. Премиерът на съседите определи намалението като временна мярка, която ще отпадне, когато настъпят благоприятните условия за това. Вучич имаше смелостта и куража открито да застане пред народа си, който го е избрал, и да каже - или намаляваме пенсиите и заплатите, или държавата просто фалира. Протести и публично изразяване на недоволство не последваха.
Не рекламирам Сърбия и сърбите, просто правя паралел със случващото се у нас. В България всичко се върши задкулисно, или иначе казано - "мишкува" се на дребно. Последната илюстрация - т.нар. министър на вътрешните работи Бъчварова първо се съгласи с колегата си, финансовия министър Горанов, а след това се оправда, че идеята за окастрянето на социалните придобивки на полицаите била идея на... Горанов! Значи излиза, че МВР се управлява от Министерството на финансите! Има ли пари в държавната каса? С всеки изминал месец премиерът се хвали как постъпленията в бюджета нарастват главоломно, а сега изведнъж: няма пари! Кой лъже безогледно - премиерът, министърът на финансите или приходните агенции? Или всички властимащи безогледно заблуждават обществото?
А пък Бъчварова взе, че отпътува във Великобритания - да обменя опит за реформи с тамошното МВР. Тъкмо е времето за подобни командировки! Всичко в подопечното й министерство е цъфнало и вързало... Полицаите, възмутени и недоволни, изпълниха улиците и площадите в България, а министърката се диви на Биг Бен! Ако не ви е ясно, г-жо министър, пък явно не е ясно и на вашите т.нар. съветници, англосаксонската и американската полицейски системи се управляват и по своята същност и философия напълно различават от системите за функциониране на полициите на континента. Ама това важно ли е? Може пък Дирекция на полицията да се превърне в Скотланд ярд след посещението. Дай боже и такива заплати да получат нашите оперативни работници! И такива условия на труд, и техника, и ресурси! Или Бъчварова е "бушон", поставен окончателно да даде "на късо" и да разбие структурите на МВР, или тези, които стоят зад псевдоминистърката, са напълно решили да ликвидират институцията на пазителя на реда в България. Междувременно "гениалната" министърка подписа и заповед за репресиране на отстояващите правата си служители - ДА ГИ МАЧКАМЕ, ДА ГИ НАКАЖЕМ НАЙ-СТРОГО! Като не можа друго да измисли Бъчварова, реши проблема социологически и соломоновски мъдро - плаши и мачкай! А кой ще замести стотиците полицаи, които подават и ще продължат да подават оставки? Може би фирма "Ипон"? Или ловците? Може пък футболните хулигани или протестното движение "Танцувай с мен"? Целенасочено цялата режимна машина, послушните медии у нас и пропагандният апарат на властта откриват барабанен огън срещу полицаите и настройват цялото общество срещу сектора за сигурност. А дискредитира ли се апаратът за сигурност на една държава, обезцени ли се той в очите на гражданите - отпиши я такава държава! Ама кой ти мисли за такива "дребни подробности"...
    Откъде тръгнахте и вие, г-н Борисов? Дали от същото това МВР, което правителството ви се опитва да мачка? Дали не работихте със същите тези хора, които днес вече не са ония - от вашето "златно време" в министерството, и хвърлят оставки? Кой трябва да защитава в най-голяма степен служителите? Дали това не е главният секретар на МВР Георги Костов? Дали и той си спомня от висотата на креслото си на ул. "6-и септември" за времето, когато е бил оперативен работник? Не трябва ли главният секретар на първо място да бъде стожер за правата на подчинените си, а не като виновен хлапак с треперещи ръце да слуша хулите и "мъдрите" указания за репресии над протестиращите от страна на Борисов? Чест и почитание на ръководители от всички степени, които сами поведоха колегите си на мирен социален протест! Това са истинските ръководители в МВР, които твърдо застават и пред, и зад подчинените си!
    Скъпо ни излизала полицията? Това все по-често се чува в общественото пространство. Не е ефективна! Много е! Големи са им заплатите! Хайде да направим едно сравнение със съседна Турция. В югоизточната ни съседка начинаещ полицай получава 2700 турски лири заплата или около 870 евро месечно. След десет години заплатата му вече е 3100 лири или точно 1000 евро. Върху тези пари се начисляват надбавки за риск от 30 до 50 евро месечно. Държавният служител в Турция има средномесечно възнаграждение от 2000 лири (680 евро), което може да достигне до 2500 лири или около 820 евро. Такава е и средната учителска заплата в страната. Освен споменатите суми турските полицаи получават и семейни добавки за всеки член от семейството си, безплатна храна по време на службата си, порцион, заплащане на извънредния труд, надбавка за носене на оръжие. Отпуските им са 20 работни дни за служители с трудов стаж до 10 години и 30 работни дни за служители с над десет години трудов стаж. Освен това заплатите и надбавките се осъвременяват ежегодно в зависимост от инфлацията. Турските полицаи се пенсионират след 25 години трудов стаж, като получават по 1500 евро за всяка година прослужено време като обезщетение, да не говорим, че им се предоставят безвъзмездно държавни жилища, безплатен обществен транспорт и пр. социални придобивки.
    Полицаите, които протестират, нямат политически искания. Само и единствено искат техните социални придобивки и обезщетения да не бъдат ПРЕМАХВАНИ (и дума не става за увеличаването им)! Искат достойни условия на труд! Искат статут, зад който стои държавата! Искат сигурност на работното място и при изпълняването на служебните си задължения! Нищо повече! Нищо ненормално, нищо нереално и неизпълнимо!
    Къде е достойното българско войнство? Къде сте, господа офицери, сержанти и войници, носещи гордо честта и достойнството на пагона? Няма досега нито едно пленено българско бойно знаме. Сега знамената са в калъфите скрити... Скръцнаха ви със зъби Ненчев и сие и се изпокрихте в миши дупки. Едно време поне имахме смелостта и достойнството да пушим цигари пред президентството. Сега, след като същите Ненчев, Горанов и сие ви реформират, и за цигари няма да ви остане. Как ще погледнете и възпитавате като достойни българи утре децата си, ако днес безмълвно приемете да ви унижават!? Една армия и полиция останаха в тази държава, и тях искат да ги унищожат! Не трябва! Не може да бъде допуснато! Не е целта да се свалят правителства, а да се отстояват социални придобивки, които, веднъж отнети, няма да се върнат никога.
    Безспорно е, че реформа в сектора за сигурност трябва да бъде направена! Но не с цената на съкращаването на оперативни и охранителни длъжности в полицейските участъци, РПУ-та и РДВР-та, а с разумно освобождаване на  претъпканите канцеларии на ул. "6-и септември". Може ли служители на техническо-административни длъжности в министерството да имат старши полицейски звания?! В българското МВР може! И това е само един от многобройните примери за абсурдност в сектора за сигурност. Бог знае колко още такива има. Със сигурност положението е същото и в МО, и в Министерството на правосъдието, ДАНС... и т.н.
    Управляващи, не насъсквайте обществото срещу полицията и сектора за сигурност! Това ще ви изиграе много лоша шега. Не е необходимо да се припомня, че полицията застана между улицата и властимащите от първия кабинет на Борисов. Вече е твърде спорно дали това ще се случи за втори път. А протестите у нас няма да спрат. Идва времето на цената за новите винетки, за студената зима, цените на тока и пр. Премиере, спомни си февруари 2013 г.! А цялото ни общество е време да се солидаризира социално. Защото Горанов вече ви каза, че ще посегне и върху парите за стаж. Днес е секторът за сигурност, утре на дневен ред ще са работещите и пенсионерите, вдругиден - инвалидите, ще последват държавните служители, миньорите, енергетиците, майките с малки деца, лекарите, учителите... Очаква се от 10 ноември стачка да започнат и служителите в Народната библиотека, чиито заплати са също в размер на космическите 490 лв.!  И библиотекарите ли са метежници!? А младите учени в БАН - тях пък ги оставят на минималната заплата. И те ли трябва да понесат гнева на властта!?
Не трябва де се отказваме от социалните си придобивки! В противен случай ще се превърнем във феодално имение с добре известен едноличен господар.


4 ноември 2015 г.


13 февруари 2015 г.

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1549

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1441

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1369

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1302

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1630

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1541

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1680

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1518

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ