04 Юли 2020събота15:50 ч.

Фелдшерите ще протестират въпреки наредбата на МЗ

/ брой: 134

автор:Аида Паникян

visibility 91

Близо 4000 фелдшери се вдигат на национален протест на 1 юли. Това обявиха от Сдружението на медицинските фелдшери. Сред исканията им са незабавно да бъде прекратено членството им в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и да бъдат ясно разписани статутът и компетенциите им като медицински професионалисти.
Около два часа преди провеждането на пресконференцията на фелдшерите министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов обяви, че всички техни искания за определяне на професионалния имм статут са удовлетворени и проектът за промяна в наредбата е вече на електронната страница на МЗ. Проектът е на страницата от 13 юни - ден преди провеждането на пресконференцията и 3 дни, след като фелдшерите писаха на премиера Борисов. Според проекта тези медицински специалисти ще имат право да оказват медицинска помощ при спешни състояния, както и да изписват определени медикаменти в тези случаи, да  извършват раждане при липса на лекар или акушерка, както и да разчитат редица изследвания.
Фелдшерите настояват освен това да бъде незабавно възстановено обучението на такива кадри  в медицинските факултети. То бе преустановено от 1998 г. с мотива, че в ЕС не съществува подобна специалност. Защо точно сега - след повече от 12 години, поставят този проблем, коментира министър Константинов, според когото става въпрос за предизборни манипулации.
В 90% от спешните центрове у нас работят фелдшери, 90% от пациентите в страната, особено в малките населени места, се обслужват от фелдшери, които дават денонощни дежурства и отговарят за няколко населени места едновременно, каза председателят на сдружението Александър Александров.
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 151

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 225

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 549

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 572

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1156

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ