22 Февруари 2019петък06:10 ч.

Денко Проданов (Раул) и Весела Делчева (Кристин) по време на репетиция

Петолиния

Фантомът на операта ще пее на български

След като билетите за първите 11 спектакъла бяха продадени още преди премиерата, НМТ придоби правата за допълнителни представления

/ брой: 12

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 970

След като билетите за всичките 11 спектакъла на "Фантома на операта" бяха изчерпани още преди премиерата, Музикалният театър придоби правата за допълнителни представления, научи ДУМА от София Стойчева, експерт ВО на театъра. Така българските зрители ще могат да гледат знаменития мюзикъл на Андрю Лойд Уебър до края на март.

Цели три години продължават преговорите по отстъпването на правата за постановката на сцената на Националния музикален театър. В крайна сметка те са дадени при възможно най-добрите условия. За това спомага и фактът, че през последните 20 години театърът създава силна традиция в поставянето на мюзикъли. На негова сцена са играни пет от най-прочутите творби на сър Уебър - "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха", "Исус Христос суперзвезда", "Котки", "Евита" и "Булевардът на залеза".

Реализирането на "Фантомът на операта" е най-скъпата премиера на Националния музикален театър. Въпреки сериозните отстъпки, дадени от фирмата на Уебър, това са най-скъпите авторски права за мюзикъл в досегашната история на театъра. Допълнителни средства са инвестирани в мащабната сценография, озвучителната и осветителната техника, в изработването на близо 400 оригинални костюма.

"Фантомът на операта" ще е най-сложният спектакъл като декори и специални ефекти, правени досега на сцената на НМТ. Част от актьорите ще се движат по скеле, издигнато на височина 6 метра. За мистериите и специалните ефекти в спектакъла се ползва професионалната помощ на водещия български илюзионист Никола Петров-Корли.

Постановката в Музикалния театър залага и на талантливия актьорски състав. В главната роля на Фантома ще се редуват младият солист Владимир Грудков и звездата от последната "Евровизия" Влади Михайлов. В образа на Кристин се въплъщават сопраното Весела Делчева и победителката от "Х фактор" Християна Лоизу, като гост, и Теменужка Трифонова.

Раул се изпълнява от младите солисти Денко Проданов и Александър Панайотов. В другата водеща роля - на капризната примадона Карлота, гледаме Катерина Тупарова и Зорница Дамянова. В образа на Мадам Жири се редуват солистките Калина Ангелова, Людмила Козарева и Деница Шопова. Ролите на Фирмен и Андре - двамата търговци и настоящи собственици на Парижката опера, се изпълняват от доайените на Музикалния театър Христо Сарафов и Николай Борисов. В тези роли ще видим и солистите Тодор Велков и Румен Григоров.

Режисьор на спектакъла е акад. Пламен Карталов. Гост-сценограф е проф. Миодраг Табачки от Сърбия. Художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова. Участват хор, балет и оркестър на Националния музикален театър с диригент Юли Дамянов. Спектакълът се играе на български език. Автор на превода е Виктор Макаров.

След повече от 33 години на над 166 сцени по света, 140 милиона зрители и над 70 престижни награди, "Фантомът на операта" ще покори сърцата и на взискателната българска публика.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37