03 Юли 2020петък02:04 ч.

Палитра

"ФамилииТЕ" на община Габрово продължава със Солакови

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 543

"Солакови" - изложба с произведения на Митьо, Недко и Димитър Солакови и "Пестеливи драсканици" на Недко Солаков, са част от поредицата "ФамилииТЕ" на община Габрово и ще продължи до 19 януари 2020 г. 

Изложбата говори за художници, свързани с конкретно място - Габрово. В пространствата на ХГ "Христо Цокев" тя се покрива с представата за енергийно излъчване на творчески възможности с изходна точка този град.

Ако Митьо Солаков с точните си портрети и изразителни монументални композиции се намира близо до самия източник, то "вълните" от изложби и колекции при сина му Недко и внука му Димитър са в разширение на това хипотетично излъчване, обикалят света от Ню Орлиънс до Сидни.

Творбите на Митьо Солаков, напуснал ни през 2010 г., представят изкуството на страната от втората половина на XX в. Тръгвайки от изобразителния реализъм в ателието на проф. Иван Фунев в Художествената академия в София, по-късно чрез обобщени форми и монументални композиции, той се стреми да отрази обречената утопия на онова, което днес неуважително наричаме "соц". Паметниците в града и около него, реализирани от скулптора, вече живеят извън времето си - период, чиято естетика постепенно се асоциира с монументалност на пластиката, формите и посланията.

Изложбата "Солакови" представя "нашенци", чието творчество търси отговори на вечни въпроси, зададени още от Пол Гоген в края на XIX в. - Откъде сме? Кои сме? Накъде отиваме? Митьо - вкоренен в мястото и времето си, Недко - в международния си водовъртеж, и Димитър - преодоляващ и историческата конкретика с неговия реален контекст, отбелязва Яра Бубнова.

 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 115

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 97

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 797

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ