22 Януари 2021петък12:31 ч.

Палитра

"ФамилииТЕ" на община Габрово продължава със Солакови

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 857

"Солакови" - изложба с произведения на Митьо, Недко и Димитър Солакови и "Пестеливи драсканици" на Недко Солаков, са част от поредицата "ФамилииТЕ" на община Габрово и ще продължи до 19 януари 2020 г. 

Изложбата говори за художници, свързани с конкретно място - Габрово. В пространствата на ХГ "Христо Цокев" тя се покрива с представата за енергийно излъчване на творчески възможности с изходна точка този град.

Ако Митьо Солаков с точните си портрети и изразителни монументални композиции се намира близо до самия източник, то "вълните" от изложби и колекции при сина му Недко и внука му Димитър са в разширение на това хипотетично излъчване, обикалят света от Ню Орлиънс до Сидни.

Творбите на Митьо Солаков, напуснал ни през 2010 г., представят изкуството на страната от втората половина на XX в. Тръгвайки от изобразителния реализъм в ателието на проф. Иван Фунев в Художествената академия в София, по-късно чрез обобщени форми и монументални композиции, той се стреми да отрази обречената утопия на онова, което днес неуважително наричаме "соц". Паметниците в града и около него, реализирани от скулптора, вече живеят извън времето си - период, чиято естетика постепенно се асоциира с монументалност на пластиката, формите и посланията.

Изложбата "Солакови" представя "нашенци", чието творчество търси отговори на вечни въпроси, зададени още от Пол Гоген в края на XIX в. - Откъде сме? Кои сме? Накъде отиваме? Митьо - вкоренен в мястото и времето си, Недко - в международния си водовъртеж, и Димитър - преодоляващ и историческата конкретика с неговия реален контекст, отбелязва Яра Бубнова.

 

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 322

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 391

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 382

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 226

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ