22 Февруари 2019петък06:34 ч.

Фалшът ТЕЛК

/ брой: 26

автор:Милена МИЛОШЕВА

visibility 706

И какво сега, властта обяви, че трябва да се справи с фалшивите ТЕЛК-ове, и хоп - изведнъж започнаха да се появяват случаи на "слепци" с коли за хиляди левове, да се арестуват шефове на комисии за удостоверяване на заболявания... и прочее.

Нима властта досега не знаеше за многобройните случаи на издавани ТЕЛК-ове, без наистина да има нужда от тях? Сега ли се сети? И пак покрай мокрото ще изгори и сухото. Защото новата наредба за придобиване на ТЕЛК ще отчита само основното заболяване, а не и съпътстващите. И стигаме до ситуацията, в която млад мъж с 96% инвалидност, поради умствена изостаналост и покрай нея - диабет, хипертония, операция на сърцето, вече е с 80% ТЕЛК и няма право на придружител. А той не може да се храни сам, не може дори да се измие сам. А инсулиновозависимите диабетици? При тях се развиват няколко съпътстващи заболявания, като най-малкото е полиневропатията. Те не могат да си позволят да работят навън, ако е студено, не могат да стоят дълго време на едно място и в една поза, при недостатъчни грижи могат да останат и без някой крайник. Но какво пък, за да хванем лъжливите ТЕЛК, ще ударим истински страдащите. Ще им намалим процентите за право на ТЕЛК-ово решение и така ще се свие и без това мизерната сума, която им се отпуска като на хора в неравностойно положение. А пък накрая ще изпълним и отколешното желание на работодателските организации да им отнемем защитата при трудоустрояване.

Не отричам проблема с фалшивите ТЕЛК-ови решения. Той съществува отдавна и безспорно е редно да бъде решен. Ясно е, че по този начин изтичат едни средства, които биха могли и би трябвало да отидат при истински нуждаещите се. Но с новите наредби и правила се ощетяват именно истински нуждаещите се, слагат се в "общия кюп" и, както често се случва в "прекрасната" ни държава - кучета ги яли.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37