22 Август 2019четвъртък08:43 ч.

Фалшът ТЕЛК

/ брой: 26

автор:Милена Милошева

visibility 1254

И какво сега, властта обяви, че трябва да се справи с фалшивите ТЕЛК-ове, и хоп - изведнъж започнаха да се появяват случаи на "слепци" с коли за хиляди левове, да се арестуват шефове на комисии за удостоверяване на заболявания... и прочее.

Нима властта досега не знаеше за многобройните случаи на издавани ТЕЛК-ове, без наистина да има нужда от тях? Сега ли се сети? И пак покрай мокрото ще изгори и сухото. Защото новата наредба за придобиване на ТЕЛК ще отчита само основното заболяване, а не и съпътстващите. И стигаме до ситуацията, в която млад мъж с 96% инвалидност, поради умствена изостаналост и покрай нея - диабет, хипертония, операция на сърцето, вече е с 80% ТЕЛК и няма право на придружител. А той не може да се храни сам, не може дори да се измие сам. А инсулиновозависимите диабетици? При тях се развиват няколко съпътстващи заболявания, като най-малкото е полиневропатията. Те не могат да си позволят да работят навън, ако е студено, не могат да стоят дълго време на едно място и в една поза, при недостатъчни грижи могат да останат и без някой крайник. Но какво пък, за да хванем лъжливите ТЕЛК, ще ударим истински страдащите. Ще им намалим процентите за право на ТЕЛК-ово решение и така ще се свие и без това мизерната сума, която им се отпуска като на хора в неравностойно положение. А пък накрая ще изпълним и отколешното желание на работодателските организации да им отнемем защитата при трудоустрояване.

Не отричам проблема с фалшивите ТЕЛК-ови решения. Той съществува отдавна и безспорно е редно да бъде решен. Ясно е, че по този начин изтичат едни средства, които биха могли и би трябвало да отидат при истински нуждаещите се. Но с новите наредби и правила се ощетяват именно истински нуждаещите се, слагат се в "общия кюп" и, както често се случва в "прекрасната" ни държава - кучета ги яли.

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ