09 Април 2020четвъртък04:36 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Улична музикантка свири на цигулка пред православен храм в центъра на Киев с надеждата да спечели някоя гривня, за да си плати сметките

ЛУТАНИЦА

Фалитът не е страшилище за падналата на дъното Украйна

Бедата са високите цени, с които страната няма как да се справи заради зависимостта й от МВФ и обръщането й срещу Русия

/ брой: 104

visibility 416

"Взгляд"

Предложението на украинския олигарх Игор Коломойски страната му да обяви фалит, за да не се изплаща дългът към Международния валутен фонд (МВФ), предизвика широк отклик. Дали дефолтът е изход? 

Коломойский не за пръв път предлага на Украйна да обяви несъстоятелност. Той точи зъби на американците и МВФ, по чието подсказване бе национализирана неговата "Приватбанк" през 2016 г. Оттогава олигархът безуспешно се опитва да отмени тази национализация. Но МВФ заплаши: ако това стане, 

Киев да не разчита повече на финансова помощ

"Американците и европейците налитат на Коломойски. А той ги тества, като ги провокира. Щом те подкрепят нашата страна, която се намира в най-тежко положение, нека опростят дълговете. Струва ми се, че това ще е красиво", твърди директорът на Киевския център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребински. И добавя: "Що се отнася до думите му (на Коломойски), че Украйна е необходима на Запада само за да вреди на Русия, това е истина. Щом той говори открито за това, значи взривява мостовете с американците, осъзнавайки, че отношенията му с тях и занапред ще бъдат лоши", добави експертът. 

Президентският съветник по макроикономическата политика Олег Устенко отхвърли предложението на олигарха за банкрут: "Сега изобщо не е времето за отказ от сътрудничество с МВФ." Той поясни, че президентът Зеленски залага на инвестициите, които трябва да дадат импулс на икономическия растеж, докато неплатежоспособността ще отреже Украйна от външните капиталови пазари. Второ, фалитът невинаги означава пълно опрощаване на дълговете, като цяло те се опрощават само на най-бедните африкански държави. 

Проблемът е, че съветникът на украинския президент не казва как новото украинско ръководство смята да се справи с всичко това. Как то ще привлече повече инвестиции? Как ще възвърне доверието? И кой ли ще даде на Киев по-евтини кредити?

Вече пет години украинските политици привличат инвестиции и повишават доверието към украинската икономика. Обаче само на думи, на практика е иначе. Самият съветник на Зеленски признава, че текущият поток от инвестиции в страната има "полуживи" темпове. След банкрута техните обеми ще паднат до нулата, но пък страната няма кой знае какво да се губи. 

Украйна по общите икономически показатели отдавна прилича на бедна африканска държава, затова Киев би могъл да настоява за пълно опрощаване на дълга към МВФ, САЩ и ЕС. Реструктурирането на търговските дългове може да се извърши още веднъж и на по-изгодни за Украйна условия, отколкото през 2015 г.

По данни на МВФ страната е най-бедната в Европа 

По БВП на глава от населението за 2017 г. тя бе задмината дори от Молдова. Нещо повече, по този показател тя изостава дори от Северна Африка ($3009 срещу $2660 в Украйна).

На пръв поглед размерът на външния дълг на Украйна не изглежда толкова голям - 70% от ВВП на страната. Съгласно правилата на ЕС държавният дълг не трябва да надхвърля 60% от БВП на страната. Макар че много държави живеят с къде по-големи дългове. Дългът на Япония например е 253% от БВП, на Италия - 132%, на Франция близо до 100 процента.

Затова проблемът изобщо не е в държавния дълг. Въпреки че в Украйна той нарасна почти четири пъти за 5 години - от 584,1 млрд. гривни в началото на 2014 г. до 2,102 трлн. гривни на 30 април 2019 г. В доларов еквивалент нарастването е по-малко заради девалвацията на гривната - от $73,1 млрд. до $79,82 млрд. 

"Технически това не означава, че фалитът е неизбежен. Рисковете от дефолта и съотношението на държавния дълг към БВП не са толкова очевидно свързани, както изглежда на пръв поглед. Тази година Киев ще трябва да намери $6 млрд. за изплащането на външния дълг и още $3 млрд. за вътрешния. Това е напълно събираема сума, отчитайки, че златновалутните резерви на страната към края на април се оценяват на $20,5 млрд., смята Алексей Антонов от "Алор Брокер". 

С други думи, няма нищо страшно с дълга на Украйна. Но само през 2019 г. страната ще трябва да похарчи една трета от бюджета за погасяване на дълга, пресметна по-рано премиерът Володимир Гройсман. Именно от тази година Киев започва да се издължава на търговските кредитори, които през 2015 г. се съгласиха да отсрочат плащанията по отпуснатите заеми. 

Но главният проблем е, че графикът за разплащанията на Украйна е разписан до 2045 г. Само от 2018 до 2022 г. на Украйна ще й се наложи да изплати на чуждестранните кредитори 1,3 трлн. гривни, или $35 млрд. А следващите 20 години сумите по разплащанията само ще нарастват.  

Очакваше се, че благодарение на препоръките и подкрепата на МВФ към 2019 г. Украйна ще извърши икономическо чудо, ще стъпи на крака и ще започна да си изплаща сметките. Но чудо не стана. И е много голяма вероятността следващите 45 години украинците 

да работят само за изплащането на тези дългове 

И ще продължи да прави само това, което й кажат експертите на МВФ, които до голяма степен доведоха украинската икономика до днешното плачевно състояние. Освен това известно е, че техните кредити не стигат до реалната икономика на Украйна: като цяло новите заеми отиват за изплащането на старите и попълване резервите на страната. Затова имаме следното: външният дълг в гривни нараства в пъти, но нито икономиката, нито населението забелязват това.   

Само фалитът ще анулира и дълговете, и зависимостта на Киев от Запада. Това ще развърже ръцете на украинската власт, която ще може да приключи с конфликта в Донбас и отново да започне търговия с Русия и страните от Общността на независимите държави (ОНД, повечето бивши съветски републики - ред.). Именно тези два фактора ще отприщят потока от инвестиции в страната, за който така мечтае Зеленски. 

Фалитът ще бъде крайно неприятно събитие, но в краткосрочен период, а стратегически той може да се превърне в залог за възраждането на украинската икономика, промишлеността и благосъстоянието на населението.

Разбира се, дефолтът ще предизвика срив на гривната. Някои говорят за срив на гривната до 100 или дори до 200 гривни за долар. Но дотам едва ли ще се стигне. Украинската валута и без това значително е девалвирала. А и украинците преживяха това през последните пет години под егидата и с финансовата подкрепа на МВФ. 

Заради фалита украинската икономика бързо ще падне на самото дъно, но ако се отчете, че това дъно е само на две крачки, нанесеният удар няма да бъде толкова значителен, както може да изглежда. Разбира се, страната трябваше отдавна да се откаже от помощта на МВФ. В този случай сега щяха да се видят първите резултати. Колкото по-скоро банкрутира украинската икономика, толкова по-бързо тя ще започне плавен процес на възстановяване, при това в условията на политическа и икономическа независимост. За бизнеса това ще означава едно - ако му бъде изгодно да продава стоката си на Русия или Казахстан, никой няма да възрази. Важното е да се плащат данъци в хазната и заплата на работниците. 

Но малцина вярват, че Зеленски ще се реши на дефолт. Това е крайно непопулярна стъпка, 

фактически политическо самоубийство

на което Киев няма да се реши, убеден е Антонов. Украинският икономист Александър Охрименко оценява идеята за фалита като обикновена провокация от страна на Коломойски: "Той нарочно поставя Зеленски в неудобно положение пред МВФ и ЕС." Според него Зеленски не може да обяви банкрут, иначе ще излезе, че той слуша Коломойски, връзката с когото президентът опровергава. 

Според икономиста страшният проблем за Украйна са сметките за газ, ток и вода, а не дълговете. Парадоксът е, че Украйна може да разреши проблема с високите цени на газа само ако се отърве от дълговата зависимост от МВФ и възстанови енергийните връзки с Русия. Както е известно, за обикновения украинец хиляда кубически метра газ са по-скъпи от вноса на синьото гориво. 

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 296

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 105

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ