18 Юни 2024вторник22:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дарин МАТОВ:

Фалиралите фирми са се увеличили със 141% за тримесечие

ГЕРБ представят всяко управленско хрумване като реформа, а действията им са неприкрито налудничави, казва независимият депутат от партия РЗС

/ брой: 203

автор:Лилия Томова

visibility 2330

"Превръщаме се в премиерска република"
"РЗС е "троен трън" - за ГЕРБ, "Атака" и сините"

 

Дарин МАТОВ е роден на 9 май 1963 г. в гр. Искър, област Плевен. По професия е икономист, специалност счетоводство и контрол. Народен представител от "Ред, законност, справедливост" (РЗС), избран от 15-и Плевенски избирателен район в 41-ото НС; от 9 декември м.г. - независим депутат. Член е на Комисията по бюджет и финанси, на постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор, на временната анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени от 2 септември 2009 г. до 22 март 2010 г. Член е на парламентарните групи за приятелство между България и Азербайджан, Аржентина, Австралия, Белгия, Великобритания, Венецуела, Германия, Израел, Индия, Китай, Куба, Египет, Русия и др.

 

- Покупателната способност на гражданите у нас е намаляла драстично през последните шест месеца, г-н Матов, обяви преди ден лидерът на РЗС. Което означава, че българинът живее много по-лошо при днешното управление. Всъщност колко сме обеднели?
- Българинът наистина живее много по-лошо отпреди. И не само покупателната способност е намаляла с цели 20-30 процента, а и доходите са много по-ниски. Безработицата също е увеличена - беше 9,2 процента, прогнозите на РЗС за края на годината са да е около и над 16 на сто. При това не всички безработни се регистрират в бюрата по труда, защото съществува така наречената скрита безработица, която достига до дори над 30 процента. Доходите на населението чувстително намаляха и защото фирмите масово биват обявявани в несъстоятелност, в ликвидация. За второто тримесечие на т.г., сравнено с първото, има завишение със 141 процента увеличение на фирмите, обявени в несъстоятелност или ликвидация. Всичко това няма как да води към по-високо потребление, точно обратното е. Във фалит са водещи предприятия, те дори вече са освободили работниците си. Около 8-10 на сто от българските предприятия са задлъжнели с 2 до 5 и повече заплати към тях. Всеки икономист знае, че за да се излезе от кризата, е необходимо да се увеличат доходите на населението - пенсии, заплати. Защото е ясно, че увеличението на пенсиите и заплатите ще влезе отново в оборот в икономиката, ще се стимулира потреблението, ще спре процесът на фирмени фалити, ще се съживи бизнесът, включително и чрез издължаване на сумите от страна на държавата към тях, и в крайна сметка безработицата ще намалее.
- Огласихте данни за безработицата, увеличението и там е драстично. В кои райони без работа са цели 30 на сто от икономически активното население, както твърди РЗС?
- Според изследване за най-бедните региони в Европа на "Евростат" - най-бедният икономически регион в Европа е Северозападна България. Данните са точни, официални. Страна членка на ЕС сме, нормално е да се сравняваме с другите. Обидно е, че в България е най-бедният регион в Европа!
- Почти ужасяваща е и прогнозата ви за кредитната задлъжнялост на домакинствата - до края на т.г. само едно от десет ще може да изплаща вноските си. Твърдите и че над 80 на сто от хората с потребителски кредит или с кредит за жилища искат да се откажат от тях. Е, сега накъде?
- Засега говорим за икономическа криза, а тя се характеризира с три етапа: рецесия, депресия и възход. Ние в момента се намираме по наклонената права между рецесията и депресията. Наши специалисти изчислиха, че всяко десето домакинство няма да може да плаща задълженията си, че всяко трето домакинство (или член на домакинство) има кредит - потребителски или ипотечен, или пък други задължения към банките или към трети лица. Доходите на населението намаляват и е съвсем естествено българските граждани да не могат да обслужват задълженията си. Министър Дянков заяви, че до 2012 г. ще има замразяване на доходите, на пенсиите, на заплатите и ако трябва да свържем доходите, безработицата и бюджет 2010, в РЗС сме силно обезпокоени от намаляването на фискалния резерв, който е на санитарния минимум от 4 милиарда и половина и до края на годината, след покриването на бюджетния дефицит, ще падне под 1 милиард лева. Ако правителството на тройната коалиция похарчи 4 милиарда от този резерв, то кабинетът на новата тройна коалиция - ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция само до днес "опука" 4 милиарда! А до края на годината, по всяка вероятност, ще "опука" още толкова... Имаме опасения, че властта ще "пипне" валутния резерв, който е 23 милиарда и половина лева. Седем милиарда са парите, които обезпечават банкнотите и монетите в обращение, останалите 16 милиарда и половина са спестяванията на домакинствата и на фирмите в банковите им сметки. И ако бъде "пипнат" този валутен резерв - в частта му спестявания на домакинства и фирми, това веднага ще доведе до криза в банковата система. И ще стане страшно.
- Това "страшно" ще заприлича на нещо като национализация ли?
- Национализацията е нещо по-различно. В България през последните 20 години, особено - в началото на прехода, е имало дълготрайни активи по занижена оценка, в размер на 33 милиарда долара. От тях през целия преход са влезли не повече от 3 милиарда долара, останалите 30 милиарда са прибрани в нечий джоб. Вече почти няма какво да се продава, защото като мажоритарен собственик държавата притежава летище София, НДК и др. Останалото, което притежава, са миноритарни дялове, а те, дори да бъдат продадени, няма да се получи очакваният ефект. Фискалният резерв е създаден през 1997 г. от влизането на борда у нас. Замисълът е средствата, които постъпват от приватизация, да влизат в Сребърния фонд - част от фискалния резерв. Така че т.нар. национализация или приватизация не могат да променят в положителен аспект фискалния резерв.
- Така, като ви слушам, ми се струва, че сте на много близки позиции по антикризисните мерки със социалистите. Чувала съм приблизително подобни прогнози от Явор Куюмджиев например - съгласувате ли ги, дано не ви се стори провокативен въпросът ми...
- РЗС е извънсистемен субект в политическото пространство. Самият факт, че единствено на нас разбиха групата, доказва, че сме трън не само в очите на предишната тройна коалиция, но и "Троен трън" за сегашната тройна коалиция - ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция. Имаме си различия и не съгласуваме думи, изяви и действия нито с предишната, нито със сегашната тройна коалиция.
- Ще рискувате ли да направите прогноза - ще има ли обединени действия на опозицията?
- Трудно ми е да кажа "да", нали виждате - "работата е шарена". Ето ги - Синята коалиция се опитват уж да тръгнат към опозиционно поведение, но когато се гласуваше актуализацията на бюджета, не подкрепиха разходната част, но подкрепиха приходната. Което просто означава, че нямат принципна позиция. Те са, както се казва, "в разкрачено положение" и се чудят дали са опозиция, или не са... А като ги понатиснат отгоре, като едното нищо може да направят и шпагат... "Атака" пък няма какво да ги коментирам.
- Защо, хората съуправляват... Нека ви питам нещо за "войнстващия ви враг" Волен Сидеров - тя каква стана? Крадецът какво вика?... Или не точно така разчитате думите на генерал Атанасов за лидера на "Атака"?
- И зад Сидеров, и зад "Атака", всъщност - пред тях, все още стои ГЕРБ, близки са си. Оглавяват комисии, подкомисии, а самият Сидеров ще изкара тази сесия като шеф на комисията за контрол над ДАНС. Така че - съуправляващи са, това обяснява много неща.
- Преди месеци казахте, че председателката Цачева настояла "да престанете да говорите срещу ГЕРБ и нея, защото разполагала с информация, която можела да използва". Защо, според вас, се опитва да ви сплаши?
- Нямам нищо лично срещу г-жа Цачева, от един град и от един избирателен район сме, по време на предизборната кампания отношенията ни бяха перфектни. Но когато става въпрос за политика и за защитаване на позиции, не мога да остана безучастен към такива изказвания. Може би ги изплаши фактът, че РЗС отне един мандат в Плевен от ГЕРБ. Заплашиха ни, че "може да ни разбият групата" и го направиха. Нормално е да ни атакуват, страх ги е от нас. Иначе моето и на колегите ми желание е час по-скоро да  възстановим парламентарната си група, и искрено се надявам, че още до края на тази година това ще се случи.
- А как се отнася РЗС, макар и без парламентарна група, към днешната външна политика на държавата?
- Личното ми мнение е, че трябва да бъдем толерантни към Изтока точно толкова, колкото сме толерантни към Запада.
- А какво е посланието ви към левите българи? Не че само те четат ДУМА, но лява България наистина чете нашия вестник.
- И аз чета пресата, включително и ДУМА, и смятам, че отразявате обективно обществената обстановка. Другите медии подлагат РЗС, как да го формулирам по-меко, на истински терор. Преиначават думите ни, вадят изречения от контекста. Знам, че в ДУМА това не се случва и се надявам и в това интервю да е така. Разбирам ги медиите - ГЕРБ, чиито действия са просто неприкрито налудничави, им оказва натиск. Като си помислите за постоянните скандали, които "произвеждат" - с ексздравния министър Нанев, с Лъчезар Иванов, с лобистките им закони... Пък и повечето от техните народни представители въобще не знаят за какво гласуват, 90 процента от депутатите на ГЕРБ не познават дори духа на "своите си" законопроекти.
Но народните представители сме преди всичко законотворци, макар че вместо да сме парламентарна, днес сме премиерска република. Затова РЗС внесе уведомление до Цецка Цачева, че от 6 септември т.г. започваме подписка за национален референдум с въпрос: Желаете ли предсрочно прекратяване на мандата на 41-ото НС, с цел свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция. Сегашната вече изигра своята роля и трябва да я изпратим в историята. Няма по-сполучлив момент от Деня на съединението за начало на подписката - народът ни се нуждае от обединение и ни е необходимо събитие, което да ни събере заедно. Това, мисля, може да е референдум за нова конституция за нова България - такава, каквато я искаме всички.

 

Канят се да забранят най-старите коли у нас

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 113

Енергийният министър обещава под 1,5% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 113

Реконструират Бетонния мост в Пловдив за 6 месеца

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 113

Експерт: Докладът ще каже, че не сме готови за еврото

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 113

НАТО иска още ядрени оръжия в готовност

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 113

Визита на Путин в Ханой скара САЩ и Виетнам

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 113

Нетаняху разпусна военновременния кабинет

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 113

ООН: Светът се проваля в битката с бедността

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 113

Екощуротии

автор:Мая Йовановска

visibility 447

/ брой: 113

Пламъкът, който продължава да гори

автор:Евгений Белий

visibility 505

/ брой: 113

Нови "ценности"

автор:Таня Глухчева

visibility 452

/ брой: 113

Социално инженерство

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ