27 Март 2023понеделник07:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Ex libris - 10 вариации и 1 колекция

Български графици показват свои миниатюри в галерия "Аспект"

/ брой: 47

автор:Веселка Венкова

visibility 1153

Първата за годината изложба в пловдивската галерия "Аспект" е съвместен проект на галеристката Олга Петрова и зам.-председателя на сдружение "Графично ателие" Спас Халачев. Идеята е да се популяризира екслибрисът като специфичен графичен жанр.
Организаторите са поканили десет български графици, активно работещи в областта на екслибриса и световно признати в своята област. Те представят свои творби, експонирани заедно с личната колекция на Спас Халачев, която освен български, съдържа уникални екслибриси на графици от цял свят.
Изложбата, която може да се види в галерия "Аспект" до 16 март, дава възможност на публиката в Пловдив да се запознае с този не съвсем познат графичен жанр и да види едни от най-добрите негови образци. Качеството и ювелирното изпълнение на представените образци са гаранция за естетическата наслада, която ще изпита всеки, прекрачил прага на галерията в този период, смята Олга Петрова. 
Екслибрисът е миниатюрна графика с приложен характер, представляваща гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга. Идва от латинския израз "Ex libris", което означава "Из книгите на", в смисъл "от библиотеката на". Специфични за екслибриса са неговата лаконичност и изящество на рисунъка, изразяването на отношението към отделния човек.
Самото изображение обичайно говори за отношението на художника към личността, интересите или професията на притежателя на книгата. Признак на майсторство е умелото вплитане на името на притежателя в графичното изображение, като съществена и равностойна на рисунката роля играе  шрифтът на надписа.
Спас Халачев е може би единственият в България колекционер на екслибриси и неговата сбирка е едната част от експозицията. Другата представя десет български графици, работещи като автори на екслибриси. Те са Димитър Келбечев, Едуард Пенков, Живко Мутафчиев, Марин Груев, Петър Великов, Петър Лазаров, Роберт Баръмов, Христо Керин, Христо Найденов и Юлиан Йорданов.
Всеки от тях участва с по три рамкирани екслибриса, аранжирани в експозицията. Отделно авторите са предоставили различен брой на лист, експонирани в специални папки, съдържащи и подробна информация за художниците - биографични данни, участия в изложби и награди.

 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 663

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 591

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1157

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 660

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1357

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 977

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ