14 Април 2021сряда02:08 ч.

Европарламентът позорно се сниши

Дава се възможност на поредните задкулисни маневри за търсене на споразумение с десницата на ЕНП, убеден е Георги Пирински

автор:Дума

visibility 1586

По програма днес, 10 юни, Европейският парламент (ЕП) следваше да проведе ключово обсъждане на доклада за преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно споразумение (ТТИП) още от 8 часа сутринта. Веднага след това трябваше да има гласуване на текста и поправките към него. Както е известно, кардиналният въпрос се отнася до клаузата за арбитража при инвестиционни спорове между частните компании и отделните държавите. Категоричното мнение не само на Групата на социалистите и демократите, но и на много други депутати е еднозначно против всякакви форми на частен арбитраж, широко отварящ вратите на фирмите да налагат частните си интереси над публичния, защитаван от държавните институции. Текстовете по въпроса, приети в Комисията по международна търговия на ЕП, далеч недостатъчно ясно изключват всяка възможност за прокарването на по същество именно такъв механизъм в текста на споразумението. Ето защо, при предварителното обсъждане в Групата на социалистите бе решено да се предложи поправка, изрично изключваща частен арбитраж, която обаче в последвалите консултации Групата на ЕНП отказа да приеме. Какво става в тази обстановка? Първо, вчера вечерта председателят на парламента Мартин Шулц отмени днешното гласуване, за което по правилник има право, с аргумента, че имало многобройни поправки, които нямало как да се гласуват в пленарната зала. Второ, днес сутринта бе внасено предложение да се отложат и дебатите, защото трябвало да се проведат тогава, когато се насрочело гласуването. Всъщност става дума за съвършено безпринципен отказ на правото и задължението на Европарламента сериозно да обсъди и публично и отговорно да се произнесе по заявените позиции и внесени алтернативни предложения. Вместо това се дава възможност на поредните задкулисни маневри за търсене на споразумение с десницата на ЕНП, което неминуемо изостря съмненията, че ще се допусне "промъкване" на частния арбитраж в ТТИП "през задната врата". Предложението да се отложат дебатите бе прието с мнозинство от един депутат - със 183 "за" и 181 "против". За жалост онези от Групата на социалистите, които в 8 сутринта бяха в залата, гласуваха по трите възможни начина: "за", "против" и "въздържал се". Снишаването никога не води до друго, освен до безславно и опозоряващо поражение.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ