14 Ноември 2019четвъртък14:25 ч.

БСП:

Европа свали доверието си от ГЕРБ

Отхвърлянето ни от Шенген е големият провал на правителството, заяви Сергей Станишев

/ брой: 220

автор:Юлия Кулинска

visibility 1150

Европа вече не вярва не ГЕРБ и доверието към управляващите е свалено, чакат се изборите, чака се промяна, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, в парламента вчера в декларация от името на ПТКБ. Той припомни, че към 21 септември 2012 г. вече трябваше да има заключение на Съвета по вътрешни работи на ЕС за членството на България в Шенгенската зона. "В продължение на 3 години ГЕРБ заявяваха, че всичко е наред, че това е водещ приоритет на държавата и лично на премиера и вътрешния министър. Те ни уверяваха, че всички сигнали и притеснения са неоснователни, защото организираната престъпност и корупцията са преборени, има доверие в България и оставаше една стена да се измаже, за да бъдем в Шенген. Е да, ама не", поясни Станишев.
След първоначалното доверие на ЕК за политически устрем в борба с корупцията и организираната престъпност започнаха да изплуват на повърхността реалните факти и тенденции в управлението на ГЕРБ, подчерта лидерът на БСП. Поради некомпетентност, развихрянето на контрабандата, бандитизма и несправянето с корупцията, за първи път членството ни в Шенген беше обвързано с проверките в Механизма за правосъдие и вътрешни работи, отбеляза той и напомни, че това не беше допуснато от предишното правителство. "Първите негативни сигнали почнаха през 2010 г. с позицията на Франция, че трябва не само да се обвърже членството в Шенген с мониторинговия доклад на ЕК, но и то да се случи при отпадане на механизма по правосъдие и вътрешни работи. Кабинетът реагира лекомислено, завявайки, че проблем няма. И всеки следващ сигнал беше подминаван или с усмивка, или с конфронтация с държави в ЕС, от чиято позиция зависеше членството ни в Шенген. То беше приоритет на хартия на 4 председателства на ЕС, но не се случи", коментира Станишев. Реакцията е мълчание, само че позата на щраус, заровил глава в пясъка, по никакъв начин не помага на България и на гражданите, смята той.
"Държавата се превърна в част от механизма на корупцията и на организираната престъпност, която прониква навсякъде. Мнозинството си гласува 80 лобистки закона, които обслужват икономически интереси от различни сектори. Последният юлски доклад на ЕК дава изключително тежки, убийствени политически характеристики. Ден преди огласяването му вицепремиерът Цветанов обяви, че са разбити 660 организирани престъпни групи, а на следващия ЕК заяви, че у нас има 12 такива с оборот близо 2 млрд. лв. годишно и очевидно функционират необезпокоявани и с покровителство", изтъкна Станишев. 
Сметката за всичко това я плащат обикновените граждани с невъзможността да се възползват от предимствата на участието на България в Шенгенското пространство, категоричен е Станишев. Отговорност за този провал носи ГЕРБ, чието правителство е единственото, което не е постигнало нито една европейска национална цел и при което монополизацията в икономиката, облагодетелстването на близки икономически кръгове и техните интереси и корупцията станаха истинска държавна политика, заключи Станишев.
 
 

Очакват тол системата отново да се забави

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 219

Инфлацията отново тръгна нагоре

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 219

Бул. "Витоша" сред най-скъпите търговски улици

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 219

Фирма печели 27 млн. лв "златна локва" на границата

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 219

Тръмп и Ердоган с плах опит да затоплят отношенията

автор:Дума

visibility 117

Тръмп изкушава Ердоган с оферта за $100 милиарда

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 219

"Мини Шенген" скара Тирана и Прищина

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 219

Увеличават се молбите за убежище в Белгия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 219

Съпротивата през очите на един "партиен еретик"

автор:Христо Георгиев

visibility 419

/ брой: 219

Денят на демокрацията

автор:Лозан Такев

visibility 202

/ брой: 219

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 219

/ брой: 219

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ