22 Септември 2019неделя15:59 ч.

БСП:

Европа свали доверието си от ГЕРБ

Отхвърлянето ни от Шенген е големият провал на правителството, заяви Сергей Станишев

/ брой: 220

автор:Юлия Кулинска

visibility 1115

Европа вече не вярва не ГЕРБ и доверието към управляващите е свалено, чакат се изборите, чака се промяна, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, в парламента вчера в декларация от името на ПТКБ. Той припомни, че към 21 септември 2012 г. вече трябваше да има заключение на Съвета по вътрешни работи на ЕС за членството на България в Шенгенската зона. "В продължение на 3 години ГЕРБ заявяваха, че всичко е наред, че това е водещ приоритет на държавата и лично на премиера и вътрешния министър. Те ни уверяваха, че всички сигнали и притеснения са неоснователни, защото организираната престъпност и корупцията са преборени, има доверие в България и оставаше една стена да се измаже, за да бъдем в Шенген. Е да, ама не", поясни Станишев.
След първоначалното доверие на ЕК за политически устрем в борба с корупцията и организираната престъпност започнаха да изплуват на повърхността реалните факти и тенденции в управлението на ГЕРБ, подчерта лидерът на БСП. Поради некомпетентност, развихрянето на контрабандата, бандитизма и несправянето с корупцията, за първи път членството ни в Шенген беше обвързано с проверките в Механизма за правосъдие и вътрешни работи, отбеляза той и напомни, че това не беше допуснато от предишното правителство. "Първите негативни сигнали почнаха през 2010 г. с позицията на Франция, че трябва не само да се обвърже членството в Шенген с мониторинговия доклад на ЕК, но и то да се случи при отпадане на механизма по правосъдие и вътрешни работи. Кабинетът реагира лекомислено, завявайки, че проблем няма. И всеки следващ сигнал беше подминаван или с усмивка, или с конфронтация с държави в ЕС, от чиято позиция зависеше членството ни в Шенген. То беше приоритет на хартия на 4 председателства на ЕС, но не се случи", коментира Станишев. Реакцията е мълчание, само че позата на щраус, заровил глава в пясъка, по никакъв начин не помага на България и на гражданите, смята той.
"Държавата се превърна в част от механизма на корупцията и на организираната престъпност, която прониква навсякъде. Мнозинството си гласува 80 лобистки закона, които обслужват икономически интереси от различни сектори. Последният юлски доклад на ЕК дава изключително тежки, убийствени политически характеристики. Ден преди огласяването му вицепремиерът Цветанов обяви, че са разбити 660 организирани престъпни групи, а на следващия ЕК заяви, че у нас има 12 такива с оборот близо 2 млрд. лв. годишно и очевидно функционират необезпокоявани и с покровителство", изтъкна Станишев. 
Сметката за всичко това я плащат обикновените граждани с невъзможността да се възползват от предимствата на участието на България в Шенгенското пространство, категоричен е Станишев. Отговорност за този провал носи ГЕРБ, чието правителство е единственото, което не е постигнало нито една европейска национална цел и при което монополизацията в икономиката, облагодетелстването на близки икономически кръгове и техните интереси и корупцията станаха истинска държавна политика, заключи Станишев.
 
 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 716

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 595

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 475

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 458

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ