17 Януари 2022понеделник03:18 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Роберта Мацола

Актуално

Европа след Сасоли

Наследникът му ще има задачата да обедини един континент, който често гледа в много различни посоки

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 284

Георги ХРИСТОВ


Началото на 2022-ра донесе неприятна вест за европейското социалистическо семейство - след няколкомесечно боледуване ни напусна председателят на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли.

Неговият мандат така или иначе изтичаше, а съгласно сделката за управление на европейските институции, която се наложи след последните евроизбори, през втората половина от настоящия мандат за президент на ЕП позицията трябваше да се заема от представител на Европейската народна партия (ЕНП). Конкретно става дума за Роберта Мацола от Малта, която в момента е първи зам.-председател на парламента и при това развитие на нещата ще изпълнява функциите на Сасоли най-малко една седмица. Партиите в ЕП определиха 18 януари като датата, на която ще се вземе решение дали Мацола ще остане на поста до края на мандата (2023 г.).

Причините това още да не е 100% сигурно са, че от групата на социалистите имаха намерение да се откажат от първоначалната договорка с консерваторите и да издигнат отново свой кандидат. Първо обаче самият Сасоли - вероятно именно заради разклатеното си здраве - обяви, че няма да се кандидатира, а впоследствие и лидерът на парламентарната група на ПЕС Ираче Гарсия обяви, че не е успяла да постигне договорка за подкрепа с либералите. А така левите рискуват хем да развалят сделката, хем да не получат търсения ефект. 

Така назначението на Мацола изглежда почти неизбежно. Според изданието "Политико" обаче, преди това едно от исканията на ПЕС е да бъде сменен генералният секретар на ЕП Клаус Веле. Той е близък до ЕНП и носи прякора "Принцът на тъмнината" поради факта, че действията му рядко са публични. ПЕС предлага той да бъде заменен от настоящия си заместник Манфред Винклер, който пък преди това е работил в администрацията на групата на европейските социалисти. "Политико" съобщава още, че ще се търси и промяна в строгите правила за бюджетни дефицити на страните членки, както и определянето на транснационални списъци с кандидати за следващите евроизбори. 

Приоритетите на ЕП ще бъдат утвърдени именно в резултат на тези преговори, но от публикуваната наскоро програма на френското председателство на ЕС може да видим, че там се говори за по-суверенна Европа; за нов модел на растеж, свързан с дигиталните технологии; за по-хуманна Европа, която се вслушва повече в гласа на гражданите си.

За България може да се окаже много полезно, че Франция поема председателството в момент, в който трябва да се реши дали ядрената енергия да бъде вписана в таксономията на ЕС като "зелена".

В тази връзка енергийната криза е едно от големите предизвикателства, с които Европа ще трябва да се справи през новата година, а новият председател на ЕП също ще играе роля в определянето на курса. Предстои да видим и как ще се отрази смяната на социалист с консерватор начело на ЕП и по другите парещи въпроси за Стария континент: отношенията с Русия и САЩ, по-конкретно "украинската криза", както и за мястото на ЕС в световната геополитика; интеграцията на Западните Балкани предвид търканията между София и Скопие; "Зелената сделка", която очевидно ще трябва да се промени, тъй като до момента повече вреди, отколкото помага за енергиен преход. Както и въпросът за бъдещето на Европа, която е дом на твърде различни интереси и разделителни линии - например на Севера и Юга, на Западна и Източна Европа и т.н. Който е да е наследникът на Сасоли, решаването на тези въпроси ще е на челно място в дневния му ред.

Земеделският министър: Борим се за 150 млн. лв. компенсации

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 10

8,7% ръст на цените на жилищата у нас

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 10

Уволнен е бордът на "Напоителни системи"

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 10

Отстраняват от електронната система "виртуалните" овце

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 10

Конгресмен заговори за санкции срещу България

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 10

САЩ: Русия подготвя фалшива операция в Украйна

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 10

Важен референдум в Сърбия

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 10

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 10

Истинските битки на БСП

автор:Александър Симов

visibility 60

/ брой: 10

Пътникът Цацаров

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 10

Магията на "Сурва" завладя Пернишко

автор:Юлия Кулинска

visibility 70

/ брой: 10

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ