28 Ноември 2021неделя14:43 ч.

Европа изплува....

Старият континент даде нагледен урок по икономика на САЩ

/ брой: 210

автор:Дума

visibility 925

Дойче веле

Защо европейската икономика тегли здраво напред, докато американската линее? Причината е проста: американците се ориентираха по традиционната неолиберална политика, а в Швеция, Швейцария или Германия избраха друг модел.
За разлика от предишни години, понастоящем на американските потребители не им е до пазар. Безработицата възлиза на десет процента. Социалната мрежа е твърде излиняла и опасността да се изгуби работното място - твърде голяма. Кой - при това положение - купува нови дрехи или дори нов автомобил? Последиците от това потребителско въздържание са явни. Поради ширещата се несигурност настъпи срив в търсенето. Това доведе американската икономика до силно усещана рецесия.
Колкото и да е удивително, понастоящем настроенията в Европа се различават коренно от тази в САЩ. Кризата с еврото вече е забравена. Потребителите са в приповдигнато настроение. Прогнозите за конюнктурното развитие се коригират в положителна посока.
Как се обяснява това? За консуматорското поведение на потребителите пазарът на заетостта в еврозоната играе далеч по-важна роля, отколкото борсовият пазар, констатира на страниците на "Файненшъл таймс" икономистът на брюкселската ING-Bank Ванден Ут. Трудовите пазари в САЩ и еврозоната са коренно различни. Американците залагат на гъвкавост, а европейците на т.нар. автоматични стабилизатори. Става дума за защитата срещу уволнения и срещу обезценяване на труда- т.е. за договори, които вярно, спъват ефективността на икономиката, но които повишават сигурността на заетите в трудовия процес. Различните условия на пазарите на труда в САЩ и в еврозоната водят и до различни ефекти. Във фази на подем икономиката на САЩ бележи по-значим бум от европейската. Във времена на криза обаче е обратното - американската икономика тогава е по-силно уязвима.
Сегашното развитие е учебникарски пример за това. Малко след избухването на кризата американските фирми незабавно предприеха масови съкращения. Индексът на безработицата бързо достигна десет процента. А онези, които запазиха работното си място, трябваше да се примирят със значителни съкращения на заплатите. За разлика от САЩ, в Европа автоматичните стабилизатори доказаха своята ефикасност. Приетите допълнителни мерки като временното въвеждане на съкратено работно време предотвратиха масови уволнения. Така нивото на безработица се запази сравнително стабилно, а в отделни страни като Германия, Австрия или Финландия безработицата вече спада.
Образцов пример за европейския начин на действия при кризи е Швеция. Тамошното (при това консервативно правителство) сключи през последните години извънредно споразумение със социалните партньори, за да подсигури благосъстоянието. Правителството лансира една, за шведските порядки, твърде радикална програма. Фирмите и синдикатите се споразумяха за умереност в тарифните преговори, както и за поддържане на максимално възможната сигурност на работното място. В замяна на това правителството осигурява социална мрежа за сигурност в екстрени ситуации. И сметката излезе вярна. Тази година шведската икономика ще отбележи ръст от четири и половина процента. Безработицата пада. Държавните финанси също са в много добро състояние.
А как стоят нещата със Швейцария? Швейцарците се държаха "по шведски", може би в много по-голяма степен, отколкото им се искаше. И действително се получи това, от което неолибералните кръгове толкова често се оплакват. Швейцария стана доста по-социална. Заплатите останаха стабилни. Срокът на мярката за съкратено работно време бе продължен. С други думи: в Швейцария също има дееспособни автоматични стабилизатори, които във времена на криза предотвратяват евентуален необуздан срив.

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ