28 Юли 2021сряда23:01 ч.

Евродепутатът Цветелина Пенкова инициира дебат за европейските фондовете в България в Комисията по бюджетен контрол

автор:Дума

visibility 452

По инициатива на Групата на социалистите и демократите (S&D) и евродепутата Цветелина Пенкова ще се проведе дебат за начина на администриране и управление на евро фондове (за 2019 г.) в България в Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. Дебатът ще се състои на 12-ти юли, само ден след парламентарните избори в страната.

 Изминалата година беше маркирана от редица корупционни скандали в България. Записът на бившия министър на земеделието, в който апелира за прикриването на нередности в земеделските фондове и последвалите масови протести срещу корупцията в страната доведоха до серия от дебати в Европейския парламент. Прие се критична резолюция относно върховенството на правото в България.

 По искане на евродепутатите от Групата на социалистите и демократите, председателят на Комисията по бюджетен контрол (CONT), Моника Холмайер, отправи писмо до комисаря по бюджета Йоханес Хан. В писмото се изказа тревогата на евродепутатите относно разходването на европейски средства в България и се иска справка на провежданите одити и проверки.

 След незадоволителния отговор на Комисар Хан - член на Европейската народна партия (EНП), евродепутатите от Комисията по бюджетен контрол решиха да поканят членове на Европейската комисия (EC) и на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), за да обсъдят ситуацията в България.

 Почти година по-късно скандалите продължават. Налагането от САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на санкции на български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации е безпрецедентно.

 Разкрит бе доклад на Европейската служба за борба с измамите за злоупотреби с европейски средства на стойност 4,5 милиона евро по културния проект „Сердика“, известен още като „Ларгото“, което предизвика последващи реакции от Брюксел. Тази седмица се прие поредният доклад на ЕП, в който се споменава България като държава с множество случаи на корупция по високите нива.

 Лидерът на Групата на социалистите и демократите в Европейския Парламент Ираче Гарсия обяви следното: „Проблемите с корупцията станаха запазена марка за правителството на Борисов и неговата партия ГЕРБ. Ето защо българите излизат на улицата. Евродепутатите от S&D осъждат това, което не е тайна за българите, а още по-малко за консерваторите в Европейския парламент. За съжаление групата на EНП винаги е решавала да остане сляпа.

 България обаче започна да обръща страницата на последните парламентарни избори, проведени на 4 април 2021 г. и се надявам срамните практики на ГЕРБ и техните олигарси определено да бъдат затворена глава след предстоящите избори на 11 юли 2021 г.“

 Очаква се и през есента на 2021 г. Комисията по граждански свободи, , правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE) да проведе мисия в България.

 За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 44

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 105

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 105

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ