30 Май 2023вторник05:13 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Евродепутатът Момчил Неков предложи минимум за биопродукти в менюто на учениците в ЕС

автор:Дума

visibility 9568

Евродепутатът от БСП Момчил Неков поиска държавите членки да бъдат задължени да включат биопродукти в менюто на учениците, които получават закуска по европейските схеми за мляко и плодове в училище, финансирани със средства от бюджета на Съюза. Неков внесе поправки в позицията на Европейския парламент, с която той ще се произнесе по предложението на Европейската комисия за промяна на условията за работа на двете схеми. Българският евродепутат настоява поне 10% от храната, осигурявана чрез европейските схеми за подпомагане, да е с биологичен произход. Като се дава предпочитание на чисти продукти, произведени на територията на ЕС. Така той иска да подобри храненето в училище и да насърчи създаването на навици за здравословно хранене сред подрастващите. С поправката Неков си поставя за цел да създаде предпоставки за стимулиране на биопроизводството, чието утвърждаване е приоритет в работата му като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. Социалистът смята още, че Европейската комисия трябва да се интересува от успеваемостта на програмите и да проследява как се изпълняват те в по-слабо развитите и по-отдалечените европейски региони. Шестте български планови района са сред най-бедните в ЕС. Предстои през март земеделската комисия на ЕП да гласува доклада за схемите за подпомагане на плодове и зеленчуци и на мляко в училище, заедно с внесените в него поправки. Окончателното му приемане е насрочено за април. Европейската комисия предлага обединяване на действащите досега две схеми - за мляко и за плодове и зеленчуци в училище. То цели намаляването на административните пречки за участие в схемите и за отчитане на изпълнението им, както и подобряване на ефективността на усвояване на европейските средства. Еврокомисията смята, че с новата организация ще подобри потреблението на здравословни храни, което намалява в Европа. Ако бъде прието предложението, 15% от бюджета по тази политика ще бъде заделян за създаване на навици у подрастващите за здравословно хранене. Предимство ще се дава на европейски и сезонни продукти, за да се стимулира консумацията на пресни плодове и зеленчуци, вместо на пюрета и сокове. Двете схеми за училищата са въведени за насърчаване на производството и потреблението на плодове и зеленчуци и на млечни продукти в ЕС. Всеки от тези сектори на европейското селско стопанство представлява приблизително 15% от стойността на селскостопанската продукция на ЕС. Схемата за мляко се прилага от 1977 г., а за плодове и зеленчуци - от 2009 г. В България плодове и зеленчуци в училище се дават от 2010 г. За учебната 2013/2014 година са изплатени 8,8 млн. лв. (100% от бюджета на програмата). Обхванати са 2239 учебни заведения и близо 320 000 деца. По схемата се получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци.

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 350

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 288

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ