29 Юли 2021четвъртък00:28 ч.

Еврика, газът тръгва!

/ брой: 187

автор:Йордан Мичев

visibility 2479

Не си спомням откога се влачи този газов интерконектор с Гърция, наричан за кратко IGB - първите преговори започнаха преди десетина години, правеха се няколко първи копки, големи обещания най-после за тази лелеяна енергийна независимост от Русия... и досега нищо. Официалният мотив за огромното забавяне е, че някакви странни фирми обжалвали в съда обществените поръчки за изграждане на газопровода. От известно време дори беше позаглъхнала темата за любимия на Бойко Борисов Европейски газов хъб "Балкан", който така и не се случва, просто защото и ножът, и хлябът в момента се държат от... Турция. А се държат от Турция най-вече заради Борисов, който направи всичко възможно да спре "Южен поток" и да насочи руския газ през Черно море към Анкара.
Докато чакаше за така важната за него протоколна снимка с американския президент Доналд Тръмп, изведнъж Борисов излезе с извода, че, "които ще купуват руски газ в Европа, ще имат проблеми". "Единствено газовият хъб ще ни спаси", каза премиерът късно във вторник, коментирайки речта на Тръмп пред Общото събрание на ООН, в която той разкритикува намеренията на Германия да увеличи доставките на синьо гориво от Русия.
Борисов изведнъж заговори и за нещо, което досега избягваше упорито в коментарите си по газовата тема - за интерконектора с Гърция, който да бъде свързан и с планирания терминал за втечнен газ в пристанището на Александруполис. Този проект, макар и по-скорошен от IGB, също се влачи отдавна. Той е стратегически за Балканите, защото ги подсигурява със синьо гориво от едни от най-големите находища в света, намиращи се в Източното Средиземноморие и в икономическите зони на 4 държави - Египет, Израел, Кипър и Гърция.
Да, американците от известно време имат силен икономически интерес в проекта "Александруполис", защото в него пряко ще участва като основен транспортен играч близката до републиканците компания GasLog. Освен това тя ще може да доставя и втечнен газ от САЩ от терминалите в Тексас и Луизиана. Но САЩ имат и силен геополитически интерес да изолират Турция като важен газов център, за да намалят влиянието й върху Балканите. Турците залагат силно на южния газов коридор, свързващ находищата в Каспийско море с Адриатика през Гърция. Не са тайна обаче силно обтегнатите отношения между Вашингтон и Анкара в последно време.
Играта е много сложна, защото Борисов досега силно разчиташе на Реджеп Ердоган и дори му адвокатстваше не един път пред ЕС. Сега обаче картите са поставени на масата. Тръмп иска да осъществи на практика в Европа проекта си "Три морета". Той започва на север от полските пристанища Гданск и Швиноуйшче и стига на юг до Черно, Бяло и Адриатическо море. Така американците си представят геостратегическата полоса и срещу Русия, и срещу Турция.
Газът е важна част от тази игра. А на Борисов му предстои много тежък избор, ако правителството му въобще оцелее догодина.
 

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ