23 Май 2024четвъртък14:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Eво Моралес иска разпускане на DEA и затваряне на американските бази

Боливийският президент обвинява САЩ, че водят лицемерна война против дрогата с цел да предизвикат военни или политически интервенции в региони, богати на природни ресурси, за да могат да подчинят тези страни и да ги експлоатират

/ брой: 108

автор:Радко Ханджиев

visibility 2357

Боливийският президент Ево Моралес официално поиска от ООН да разпусне американската Служба за борба с наркотиците (DEA) и да наложи затваряне на военните бази на САЩ по света.
"Обръщам се към това събрание с настоятелно искане да предприеме конкретни мерки, които да ликвидират проблема с наркотиците, да сложат край на интервенционизма и едностранните решения, както и да приеме резолюция, с която да се забрани банковата тайна", заяви Моралес на Специалната сесия на ООН по проблема с наркотиците (UNGASS), приключила преди дни в Ню Йорк. Това е първата подобна сесия, провеждана от 19 години насам.
"Навсякъде, където присъства DEA и се намират американски бази, нарастват престъпността, корупцията, приватизацията на комуналните услуги и милионерските елити в услуга на Вашингтон", изтъкна боливийският президент.
Моралес уточнява, че 1,6% от населението на САЩ използва кокаин, при средно 0,4% за света. Затова САЩ нямат моралното право едностранно да решават коя страна каква е по отношение на наркотиците, когато фактите сочат, че американското правителство не прави нищо, за да се намали търсенето на дрога, когато САЩ са страната с най-голям брой потребители на наркотици в света.
Но нека се върнем малко назад към личността на Ево Моралес. Той израства като синдикален деец и природозащитник в началото на 80-те години. Това е времето, когато под американско давление в Боливия се налагат заробващи неолиберални практики. Традиционната добивна промишленост запада, стотици мини са затворени, десетки хиляди миньори остават без работа. За да изхранват семействата си, много от тях прибягват към земеделие, включително отглеждането на кока. Лечебните свойства на листата на това растение са познати на местното индианско население от 6-7 хиляди години. Използват се като лекарствено средство за облекчаване на болка, спиране на кръвоизлив, срещу малария, при язва, астма, за подобряване на храносмилането и др. Дъвченето на листа от кока пък действа като стимулант, спомага за преодоляване на височинната болест в Андите. Нека напомним, че повечето селища в Андийското плато са на височина над 3000 метра. Куско - древната столица на империята на инките, се намира на 3400 м; Сукре - столицата на днешна Боливия, е на 2810 м; Ла Пас - на 3640 м; а едномилионният Ел Алто е най-високият метрополис в света, намира се на 4150 м над морското равнище.

             Коката            

следователно е традиционна култура за района на Андите преди европейците да открият и други свойства на растението, от което може да се синтезира наркотикът кокаин. Но търсенето на наркотика се засилва най-вече през последната четвърт на ХХ столетие, когато господарите на света го превръщат в зловеща стока, предназначена да зомбира и държи в подчинение огромни маси от населението. В някои държави производството и пласментът на наркотици се превръщат в държавна политика.
Известна е ролята на ЦРУ на САЩ - още от създаването му през 1947 г., да контролира производството и трафика на наркотици. Разследване на Алфред Маккой от университета в Уискънсин сочи, че по време на Виетнамската война над 40% от произведения в Лаос опиум е продаван на американските войници във Виетнам. С печалбите се финансират секретните операции на ЦРУ по света - защото поради терористичните прийоми, с които се осъществяват (насилие, потъпкване на човешките права, геноцид), тези операции едва ли биха получили легално финансиране от Конгреса на САЩ. С американските акции от края на ХХ век в Мексико, Колумбия и прилежащите райони на Андите (Еквадор, Боливия и Перу) ЦРУ поставя под свой контрол и бизнеса с кокаин; а след американското нахлуване в Афганистан се наблюдава още по-колосално разрастване на дирижирания от ЦРУ наркотрафик. Тези и много други факти дават основание на Пол Крейг Робъртс, заместник-министър на финансите в администрацията на президента Рейгън, да твърди днес, че "правителството на САЩ е най-съвършената престъпна организация в човешката история".
В края на ХХ век в Латинска Америка се наблюдава и друга тенденция: набират сила мощни народни движения - антиимпериалистически, антимонополистки, екологически, за правата на местното индианско население, които на много места довеждат на власт демократични правителства. Боливия не прави изключение. В резултат на десетилетните борби за независимост и социални права на народа на тази страна през 1998 г. се създава мощното ляво Движение за социализъм (Movimiento Аl Socialismo - MAS), което се превръща в политически инструмент за възстановяване суверенитета на Боливия. Основател и безспорен ръководител на движението е харизматичният синдикален деец, индианецът Ево Моралес. Популярността му бързо нараства. На изборите през 2002 г. MAS получава 20% от гласовете. През 2005 г. подкрепата за Моралес вече е 53,7% и той е избран за президент. За първи път в историята държавен глава на страна в Латинска Америка става деец от коренното индианско население. В Боливия започват радикални реформи. Национализират се водещи отрасли на промишлеността и услугите. Грабителските договори, наложени от чуждестранните монополи в газовия и водоснабдителния сектор, са обявени за недействителни и нищожни. Подобрява се положението на населението, включително на фермерите, като чрез кооперациите държавата се задължава да изкупува и продава произведената от тях продукция. Това води до рязък спад на площите, засадени с кока. Популярността на Моралес продължава да расте и на президентските избори през 2014 г. той получава 61,4% от народния вот.
Според боливийския президент САЩ водят лицемерна война против дрогата единствено с цел да предизвикат военни или политически интервенции в региони, богати на природни ресурси, за да могат да подчинят тези страни и да ги експлоатират. Моралес получи подкрепа и от бившия генерален секретар на ООН. Според Кофи Анан             

войната срещу наркотиците               

в световен мащаб не е успешна. Днес най-малко 300 млн. души употребяват дрога. Създаден е огромен международен престъпен пазар, подхранващ насилието, корупцията и нестабилността. Само в Мексико убийствата през 2013 г. са 160 хиляди, повечето от които са пряко свързани с трафика на наркотици.
"Ние, боливийците, се освободихме от зависимости и поставихме дейността си на национална основа, включително борбата срещу производството и трафика на наркотици, по начин, който е достоен и суверенен и който гарантира уважение към човешките права и Майката Земя. Благодарение на тази политика успяхме да намалим с 34 на сто отглеждането на кока. Това сочи и докладът на Службата по наркотиците и престъпността към ООН (UNODC) за 2015 г. През последните 10 години Боливия е с най-ниското ниво на отглеждане на кока в района на Андите. Оценяваме подкрепата, която ни оказват в това отношение Европейският съюз и Организацията на обединените нации", посочи Ево Моралес в заключение на Специалната сесия на ООН.

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 569

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 239

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 206

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 192

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ